Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Σεμινάριο στις 3 Ιουνίου στη Χώρα για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές


Τι αναφέρει στην ανακοίνωση-κάλεσμα η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο εμάς τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται, είναι η επιμόλυνση του ελαιολάδου με ανεπιθύμητες και επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια), οι πλαστικοποιητές, τα βαρέα μέταλλα κτλ.
Η επιμόλυνση ξεκινάει από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές στον ελαιώνα και επεκτείνεται με επίσης λανθασμένες πρακτικές και αβλεψίες στο ελαιοτριβείο και στους χώρους αποθήκευσης. Η δε νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά τα όρια και όταν αυτά ξεπερνιούνται, σε πολλές περιπτώσεις, το ελαιόλαδο δεν θεωρείται πλέον βρώσιμο. Αυτό για τον παραγωγό σημαίνει απώλεια εισοδήματος αλλά για την αλυσίδα αξίας στη συνέχεια, μη τήρηση εμπορικών συμφωνιών, δυσφήμιση κτλ.
Λόγω της δομής της ελληνικής ελαιοκομίας η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται η καλή συνεργασία και η γνώση όλων όσων εμπλέκονται.
Από την πλευρά μας, ως οργάνωση ελαιοπαραγωγών, θεωρούμε μέγιστη ευθύνη την ενημέρωση των μελών μας αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας για τη διάσταση του προβλήματος, αλλά και για το πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Γι’ αυτό τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στην αίθουσα REX στη Χώρα στις 19:30 διοργανώνουμε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο με εισηγητές δυο επιστήμονες που γνωρίζουν άριστα το θέμα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Εισηγητές θα είναι ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κύριος Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας κύριος Νίκος Κουτσούκος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα