Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση: Έκπληξη με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση – Στον «πήχη» του 33% η ΝΔ


Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, αφού το ΠΑΣΟΚ, με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφει στη δεύτερη θέση
Αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέφει στη δεύτερη θέση, έστω και με μία μονάδα διαφορά, ενώ παραμένει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία, η οποία κινείται λίγο πάνω από τον εκλογικό πήχη του 33% που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (33,3%) για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων που, όπως διευκρινίζει η Prorata, δεν αποτελεί πρόβλεψη ψήφου, διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ: 33,3%
ΠΑΣΟΚ: 13%
ΣΥΡΙΖΑ: 12%
ΚΚΕ: 11,2%
Ελληνική Λύση: 8,5%
Νίκη: 4,5%
Νέα Αριστερά: 4,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
Φωνή Λογικής: 2,3%
Κόσμος: 2,3%
ΜέΡΑ25: 1,7%.
Άλλα κόμματα: 2,8%
Το 44% δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να δηλώσει την υποστήριξή του προς κάποιο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ότι αποτελεί το «λιγότερο κακό»

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, εκτιμάται ότι κινούνται ως εξής:
Η ΝΔ μεταξύ 30.4% και 36.2%
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%
Το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%
Η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%
Η Νίκη από 3.2% έως 5.8%
Η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%
Η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%
Ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%
Η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%
Το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Τα ευρήματα, σημειώνουν οι αναλυτές της Prorata, καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς τη δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό βεβαιότητας των εκλογέων ως προς την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. αλλά και ως προς τη δηλωθείσα πρόθεση ψήφου, ελαφρύ προβάδισμα ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης έχει το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει την υψηλότερη συσπείρωση
Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί ξανά από το 71% της εκλογικής της βάσης, καταγράφοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.
Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.
Τέλος, την υψηλότερη συσπείρωση καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (87%) και το ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας μόνο οριακές απώλειες προς άλλα κόμματα.
Δημοφιλέστερος ο «Κανένας»
Ο «Κανένας» παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών με 37% και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 25%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 21%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 14%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 14%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 10% και ο Δημήτρης Νατσιός με 8%.
Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5,5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος και με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης.
Τι μήνυμα θα στείλουν με την ψήφο τους;
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξή του προς κάποιο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ότι αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% απάντησε πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.
Τέλος, καταγράφεται μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την συμμετοχή στις ευρωεκλογές και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Ειδικότερα, το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα