Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΑΑΔΕ: «Παγωμένες» οι επιστροφές φόρου για 130.000 φορολογούμενους λόγω…ΙΒΑΝ


Πάνω από 130.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα αναζητά η ΑΑΔΕ για να τους επιστρέψει χρήματα που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπερνούν τα 93 εκατομμύρια ευρώ οι επιστροφές φόρου που αυτή τη στιγμή «λιμνάζουν» στα συρτάρια της φορολογικής διοίκησης καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους πιστωθούν τα συγκεκριμένα ποσά.
Από τους 130.000 ,οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφές ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και οι 3.000 νομικά πρόσωπα, που είναι δικαιούχοι επιστροφών ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των 127.000 φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται 38.000 φορολογούμενοι άνω των 70 ετών για τους οποίους η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ αλλά δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ για να τους γυρίσει πίσω η εφορία τον φόρο που δικαιούνται.
Σημειώνεται ότι από φέτος για να λάβουν οι φορολογούμενοι την επιστροφή φόρου θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους,αλλιώς μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης.
Συγκεκριμένα έχει γίνει υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη my AADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.
Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου ενώ με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.
Επιστροφή φόρου για μία στις τέσσερις δηλώσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, από τις 925.241 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, σχεδόν μία στις 4 δηλώσεις είναι πιστωτικές, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου.
Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Μπορεί οι φορολογούμενοι να μην εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά η ΑΑΔΕ επιδιώκει φέτος να σπάσει το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ. Πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λαμβάνουν πιο γρήγορα τις επιστροφές φόρου.
Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα