Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ποιοι γλιτώνουν τις εκπλήξεις στους νέους λογαριασμούς ρεύματος


Εκτίναξη στα πράσινα τιμολόγια με αυξήσεις έως και 35% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον επόμενο μήνα. Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις.
Εκτίναξη στα πράσινα τιμολόγια με αυξήσεις έως και 35% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα φέρει αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει μπλε τιμολόγια είναι οι μόνοι που δεν βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου.
Με κλειδωμένη τιμή για έξι, οκτώ ή 12 μήνες, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει, έχουν εξασφαλίσει σταθερότητα χρεώσεων και δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, είτε βέβαια αφορά τη μείωση είτε την αύξηση. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στο πράσινο- ειδικό τιμολόγιο- αλλά και όλους όσοι έχουν κίτρινα η τιμή των οποίων είναι κυμαινόμενη και εξαρτάται άμεσα από την πορεία των τιμών ηλεκτρισμού όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι τιμές των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουνίου αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο με βάση και τη σημερινή τιμή, που έχει κάνει άλμα κατά 51,73%, διαμορφώνεται στα 77,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη μέση τιμή του Απριλίου στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση που καταγράφεται προσεγγίζει το 30%.
Πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αυξήσεις θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα «χρώματα» κυρίως στα κίτρινα τιμολόγια. Αυτή η εικόνα ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού Ιούλιο και Αύγουστο.
Ανατροπές στο νυχτερινό τιμολόγιο
Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών με το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής – οδηγεί και σε αλλαγές ως προς τη διαχείριση της πράσινης ενέργειας και τα τιμολόγια.
Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πέσει και η αλλαγή των ωρών εφαρμογής της μειωμένης χρέωσης ρεύματος. Και πιο συγκεκριμένα του λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου.
Ως γνωστόν, σήμερα στη θερινή σεζόν από 1η Μαίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου ισχύει φθηνότερη χρέωση στο διάστημα 23.00 με 07.00. Την υπόλοιπη σεζόν από 1 Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου το μειωμένο τιμολόγιο ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.
Το υπουργείο θέλει να κάνει νέες ζώνες με οικονομικότερη κατανάλωση. Και προσανατολίζεται στο να καταργήσει τις νυχτερινές ώρες καθώς η ανάγκη για αυξημένη κατανάλωση ρεύματος είναι οι μεσημβρινές. Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Φθινόπωρο μαζί με τις αλλαγές των ζωνών μειωμένης τιμολόγησης του ρεύματος σχεδιάζεται και η προώθηση του «πορτοκαλί» τιμολογίου, δηλαδή του δυναμικού τιμολογίου ρεύματος.
Για να συμβεί αυτό απαιτείται η λειτουργία έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα