Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απώλειες για τη ΝΔ και το ΚΚΕ - 15,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, 12,9% το ΠΑΣΟΚ


Τάση αύξησης στις αρνητικές γνώμες για την Ευρωπαϊκή ένωση δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analylsis
Στις 12,5 μονάδες καταγράφεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για το Mega.
Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά είναι στις 15,3 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 25,4%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,9%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,4%.
Ακολουθεί με 6% η Ελληνική Λύση, με 3,4% η Πλεύση Ελευθερίας, με 3,1% η Νίκη ενώ 2,7% και 2,5% συγκεντρώνουν αντίστοιχα ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά.



Στην εκτίμηση ψήφου αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,9% και το ΚΚΕ 7,9%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2% η Νίκη με 3,8% και το ΜέΡΑ με 3,3%. Στην εκτίμηση ψήφου 3% συγκετρώνει η Ν¨εα Αριστερά και μόλις 2,4 % η Φωνή Λογικής.



Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το ΜέΡΑ25, που είναι ένας σχηματισμός που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αλλά είναι το μόνο κόμμα με τόσο έντονες διακυμάνσεις ειδικά μετά τη συνεργασία με τον κ. Λαπαβίτσα. Ωστόσο στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει double σκορ στην εκτίμηση ψήφου.



Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 7%. Κυριάκος Βελόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν με 4 μονάδες, ενώ 3 μονάδες συγκεντρώνει ο Δημήτρη; Κουτσούμπας και 2 η Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 3 μονάδες συγκεντρώνει και ο Αλέξςη Χαρίτσης. Ωστόσο ισχυρή είναι η απάντηση του 35% που επιθυμεί τον Κανέναν.





Σημαντική είναι και η αξιολόγηση της κυβέρνησης με το 63% να έχει αρνητική άποψη ενώ το 30% θετική. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές, το 47% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 43% θετική.



Το 67% των πολιτών απαντά ότι ενδιαφέρεται αρκετά έως πολύ για τις ευρωεκλογές ενώ το 33% λίγο έως καθόλου.



Σημνατική είναι και η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ποσοστό της τάξης του 49% έχει θετική άποψη ενώ 43% αρνητική.
Υπάρχει μία τάση αύξησης στις αρνητικές γνώμες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό ουτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κόμματα που θεωρούν ότι η σχέση είναι ετεροβαρής με την Ελλάδα και τα κόμματα αυτά αθροίζουν περίπου στο 40%.



Και τον Μάϊο του 2019 ήταν περίπου ίδια η εικόνα και η δυσφορία που τότε αποτύπωσαν οι πολίτες φάνηκε και στις εκλογές που ακολούθησαν σε εθνικό επίπεδο.
Οι ευρωεκλογές αντί να εστιάζουν στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης είναι η ευκαιρία για να εστιάσει ο κόσμος στα εσωτερικά ζητήματα, επισημαίνει η δημοσκόπηση και σημειώνει ότι ο κόσμος στέλνει ένα δυνατό το μήνυμα αποδοκιμασίας προς της ΕΕ.
Για την Ευρώπη το σημείο αυτό είναι κομβικό για το μέλολον της και οι ευρωεκλογές θα σημάνουν το πώς θα προσεγγίσει τους πολίτες. Το κλίμα ωστόσο είναι υποτονικό πηγαίνοντας προς την κάλπη.






Η πορεία της χώρας πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση θεωρεί ποσοστό της τάξης του 61% των ερωτηθέντων ενώ το 33% απαντά το αντίθετο, δηλαδή προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ σε ό,τι αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα οι ερωτηθέντες προτείνουν την ακρίβεια με ποσοστό 40%.
Δύο είναι οι βασικοί παράμετοι της δημοσκόπησης ότι η ΝΔ έχει θηριώδη παράσταση νίκης και επαναπαύεται και ότι το πρόβλημα της ακρίβειας όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά οξύνεται. Για την αντιπολίτευση το ζήτημα είναι ότι δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει ισχυρό πολιτικό πόλο.
Δείτε όλη τη δημοσκόπηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα