Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 26/5, Γεννιέται ένα από τα πιο τρομακτικά πλάσματα στον Κόσμο, χωρίς όμως να είναι αληθινό…

Ένα από τα πιο τρομακτικά πλάσματα στον Κόσμο, έρχεται να τρομάξει τους ανθρώπους, χωρίς όμως να είναι αληθινό… Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 26 Μαΐου του 1897, όταν ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ είδε τυπωμένο το- θρυλικό πλέον- βιβλίο του «Δράκουλας».
Και η Τρανσυλβανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον χάρτη από εκατοντάδες αναγνώστες, που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή της. Ο Μπραμ Στόκερμε με το μυθιστόρημα του, που βρισκόταν πλέον στις προθήκες των βιβλιοπωλείων του Λονδίνου, προκάλεσε σοκ και τρόμο…
Ακόμα και σήμερα το διάσημο μυθιστόρημα του Στόκερ θεωρείται αριστούργημα της βικτοριανής γοτθικής λογοτεχνίας- με μια μυθοπλασία τρόμου- καθώς περιγράφει την ιστορία του βαμπίρ (πλάσμα της λαογραφίας το οποίο τρέφεται με αίμα και που στην Ελλάδα αποκαλούμε βρυκόλακα) που ταξιδεύει από την Τρανσυλβανία στην στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, για να βρει φρέσκο αίμα.
«Δράκουλας» στη γλώσσα της Βλαχίας σημαίνει Διάβολος. Οι Βλάχοι ήταν συνηθισμένοι να το δώσουν ως προσωνύμιο σε οποιοδήποτε άτομο προέβαινε σε σκληρές πράξεις είτε με θάρρος είτε με πονηριά. Το μυθιστόρημα του Στόκερ βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Βλαντ Ντρακούλ του Γ’, Πρίγκιπα της Βλαχίας, γνωστού και ως «Βλαντ ο Παλουκωτής» λόγω των απάνθρωπων μεθόδων που χρησιμοποιούσε στους αιχμαλώτους του. Ο Βλαντ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία, μια ορεινή περιοχή στη Ρουμανία. Ο Βλαντ, ως όμηρος των Οθωμανών έγινε θεατής των πρακτικών βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είναι πιθανό εκεί να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική του «παλουκώματος».

Το βιβλίο-θρύλος.

Ο Βλαντ μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο. Όταν ηγήθηκε του πριγκιπάτου της Βλαχίας, ο Βλαντ πήρε στα χέρια του μία χώρα υπό κατάρρευση εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων και της εσωτερικής διαμάχης των αντιμαχόμενων βογιάρων . Για να εδραιώσει την εξουσία, ο Βλαντ κάλεσε εκατοντάδες από αυτούς σε ένα συμπόσιο το οποίο κατέληξε με τους Βογιάρους παλουκωμένους στην αυλή. Το παλούκωμα εξελίχθηκε σε αγαπημένη πρακτική για τον Βλαντ. Παράδειγμα, όταν είχε συνάντηση με απεσταλμένους των Οθωμανών το 1459, οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να βγάλουν τα καπέλα τους, αναφέροντας ότι είναι θρησκευτικό έθιμο. Επαινώντας τους για την ευλάβεια τους, ο Βλαντ τους βεβαίωσε ότι τα καπέλα τους θα παραμείνει για πάντα στο κεφάλι τους και τελικά τους παλούκωσε αφήνοντας τα καπέλα καρφωμένα στα κρανία τους.
Ο Βλαντ, εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 άνθρωποι με διάφορα μέσα. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 20.000 άνθρωποι που παλουκώθηκαν και στήθηκαν έξω από την πόλη της Ταργκοβίστα. Το 1476, ο Βλαντ και μικρή εμπροσθοφυλακή από στρατιώτες, έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο Μπραμ Στόκερ και ο Κρίστοφερ Λι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα