Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Παπανδρέου: Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013

Συναίνεση ευθέως ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους. Στην αρνητική απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου είπε «τότε προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013».Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε ιστορικό καθήκον την εθνική συνεννόηση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.
Το «ναυάγιο» το είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε: "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία" και πρόσθεσε "η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα". "Μπλόκαρε η συναίνεση" δήλωσε στο Reuters στέλεχος κόμματος, ο αρχηγός του οποίου συμμετείχε στη σύσκεψη και το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.  Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.00 και διήρκησε λίγο περισσότερο από 3.30 ώρες. Αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις ο πρωθυπουργός, αλλά και οι Α. Σαμαράς, Α. Παπαρήγα, Αλ. Τσίπρας.
Α. Σαμαράς: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς
"Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού.
Όπως επισήμανε το σχέδιο αυτό "στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ζάππειο-ΙΙ, που το παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πριν τρεις εβδομάδες".
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός "ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών".
"Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Εξήγησε ότι η Ν.Δ. πρότεινε "την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του μνημονίου. Με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις".
"Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή", τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
"Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα. Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε".
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε παράλληλα ότι "μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο".
"Γιατί το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου".
Υπογράμμισε τέλος:
"Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία.
Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει.
Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας.
Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την Ελληνική Οικονομία; Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Παπαρήγα: Να μην υποκύψει ο λαός σε εκβιασμούς
Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς επανέλαβε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες "δεν θα διστάσουν και να σμικρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σκληρύνει ο κεντρικός πυρήνας".
Έκανε λόγο για εκβιαστικά διλήμματα που έχουν στόχο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα επιχειρηματικά μονοπώλια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και υπογράμμισε ότι λύση και διέξοδος υπάρχει μόνο όταν κανείς στοχεύσει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Καρατζαφέρης: Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα

Κάποιοι έβαλαν δυστυχώς την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.00 και διήρκησε λίγο περισσότερο από 3.30 ώρες.
Τσίπρας: Δεν εκβιάζεται η συναίνεση
"Ο πρωθυπουργός ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά για να συνεχίσει την αδιέξοδο πολιτική του μνημονίου χωρίς να έχει εξηγήσει όμως γιατί εκεί που απέτυχε μέχρι χθες θα πετύχει σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι "η συναίνεση, ιδίως του λαού, δεν εκβιάζεται" και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, αντί να ζητά τη συναίνεση της δεξιάς για να εκβιάσει τον λαό ας καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας.

Κουβέλης: Διεκδίκηση για θετική αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε: "Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση".
"Η Δημοκρατική Αριστερά, από θέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας που υποφέρει, πρότεινε μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση", δήλωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: "Λύση που συνδυάζει την προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τη διεκδίκηση στο επίπεδο της ΕΕ για θετική αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δραστηριοτήτων, το οποίο οφείλει να προωθήσει η Ελληνική κυβέρνηση".
Υπενθυμίζεται ότι στο σημερινό συμβούλιο δεν προσκλήθηκαν ο Φώτης Κουβέλης και η Ντόρα Μπακογιάννη διότι τα κόμματα που ίδρυσαν δεν αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα