Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νέες δημοσκοπήσεις: Στα ίσα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά

Σε οριακά ποσοστά βρίσκεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο θέμα», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 0,3 % ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse - RC, που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής» η ΝΔ διαθέτει προβάδισμα 0,5%. Πάντως είναι φανερό ότι η σύγκλιση των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οφείλεται σε διαρκή πτώση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και στασιμότητα της ΝΔ. Και τα δύο κόμματα μαζί δεν ξεπερνούν το 40% ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν αναποφάσιστοι, εκείνων που προτιμούν την αποχή και εκείνων που επιλέγουν λευκό - άκυρο.
Σε τρίτη έρευνα, της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής επτά στους δέκα εκ των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν το έργο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ενώ το 44,4% "βλέπει" ως καλύτερη λύση την οικουμενική κυβέρνηση.

Στην έρευνα της Pulse στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 19,5% έναντι 19% του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,5%, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών.
Το 3,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 23,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ το 7,5% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός , όπως σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καταλληλότερος αποδεικνύεται ο «κανένας» με ποσοστό 56% ενώ τον Γιώργο Παπανδρέου και τονΑντώνη Σαμαρά, επιλέγει ποσοστό 20,5% (τον καθένα).

Τρεις στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες (74%) στη δημοσκόπηση της Pulse, τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ενώ το 53% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.
Το 76% εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ το 53% εμφανίζεται θετικό όσον αφορά στις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. για τη μείωση της φορολογίας. Τέλος, ένα 46% εκτιμά πως οι αποκρατικοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Στην έρευνα της Alco για to Πρώτο Θέμα το ΠΑΣΟΚ παίρνει 20,7 % έναντι 20,4 %της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,9 %, ο ΛΑΟΣ με 5,6 % , ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2 %, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6 %, η Δημοκρατική Αριστέρα με 2,3 %, οι Οικολόγοι με 2 %και το Αρμα Πολιτών με 1,1%.

Το 43% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Alco, συμφωνεί με την αρνητική στάση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το 40% διαφωνεί. Το 82% δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί να πληρώσει νέους φόρους, το 62% φοβάται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει αδυναμία ακόμα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων ενώ ο 68% ζητά μάλιστα την αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωσταντίνου και το 68% διαφωνεί κάθετα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων.
Στον αντίποδα το 54% συμφωνεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν , το 60% συμφωνεί με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ και το 61% με την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου.
Στη δημοσκόπηση της «Kάπα Research» ενώ το το 44,4% των ερωτηθέντων επιλέγει ως καλύτερη λύση την Οικουμενική κυβέρνηση, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θέλει το 10,5%, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θέλει το 9%, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με μικρότερα κόμματα θέλει το 8,6%, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 7,5%, κυβέρνηση ΝΔ- ΛΑΟΣ θέλει το 3,4% και κυβέρνηση ΝΔ με μικρότερα κόμματα θέλει το 2,5%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις επιδόσεις και του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, αφού σε υψηλό ποσοστό, 72,2 %, απαντούν ότι "αποδοκιμάζω ή μάλλον αποδοκιμάζω" την πολιτική του Γ. Παπανδρέου. Εξίσου απογοητευμένοι δηλώνουν και από τις επιδόσεις του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,αφού ποσοστό 73% απαντά "αποδοκιμάζω ή μάλλον αποδοκιμάζω" .
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 79,8% των ερωτηθέντων "συμφωνεί" με την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αλλά ταυτόχρονα το 82% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται καθόλου την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης της Ελληνικής περιουσίας. Το συνολικό σχέδιο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και ένα χρόνο από την κυβέρνηση με επιμονή της τρόικας απορρίπτονται από το 61,9% που θεωρεί ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Πρώτο σε προτιμήσεις για την αποκρατικοποίηση βρίσκεται το Καζίνο Πάρνηθας με 87% και ακολουθούν η ΟΔΙΕ με 86,4%. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 79,2%, ο ΟΣΕ με 78,5% και ο ΟΑΣΑ με 75%.

Οι τρεις χώρες που προτιμούν οι ερωτηθέντες για να αγοράσουν την ελληνική περιουσία είναι η Ρωσία (48.9%) τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (45%) και η Κίνα (42,2%).

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαΐου 31, 2011

    Άρχισαν πάλι τα γκάλοπ!
    Τα ίδια Παντελάκι μου τα ίδια Παντελή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα