Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αυξάνεται η παρακράτηση στους μισθούς από τον Ιούλιο

Η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και αργότερα.
Της Μαρίας Βουργάνα
Αυξάνεται η παρακράτηση στους μισθούς από τον Ιούλιο  Με την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να σχηματοποιεί τα νέα φορολογικά μέτρα. Η μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, η μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, η περικοπή των φοροαπαλλαγών αλλά και ο ειδικός φόρος στα αναψυκτικά αποτελούν πεδίο έντονου προβληματισμού του οικονομικού επιτελείου, το οποίο φαίνεται να εξετάζει τώρα πιο «λάιτ» σενάρια, ώστε να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομία.
Συμφωνία
Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ξεκαθάρισε ότι τα τρόφιμα θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% και αυτό που συζητείται με την τρόικα είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλεία κ.λπ. Η μόνη σκέψη, τόνισε χαρακτηριστικά, η οποία συζητείται και τίθεται
από την τρόικα είναι να μεταταγεί ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων στον υψηλό συντελεστή και αυτό από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές.
Αφορολόγητο
Για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι. Οπως είπε «είμαστε από τις λίγες χώρες που εφαρμόζουν οριζόντια το αφορολόγητο, οι 8 στις 34 χώρες και από αυτές η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο αφορολόγητο όριο» προσθέτοντας ότι «από τα 98 δισεκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν το 2009 ως δηλωθέν εισόδημα τα 68 δισ. ευρώ δεν φορολογήθηκαν καθόλου λόγω του αφορολογήτου ορίου και άλλων απαλλαγών και μόνο τα 30 δισεκατομμύρια φορολογήθηκαν».

Το αφορολόγητο όριο «πρέπει να το ξαναδούμε προσεκτικά και στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Καπελέρης υπενθυμίζοντας ότι «και σήμερα μπορεί να λέμε ότι το αφορολόγητο είναι στις 12.000 ευρώ αλλά στην ουσία είναι στις 6.000 ευρώ γατί το υπόλοιπο θα πρέπει να κατοχυρωθεί με αποδείξεις».

Η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και αργότερα. Μια πρώτη πικρή γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα λάβουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο που οδηγεί σε μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως σε ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι χαμηλόμισθοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.

Φοροαπαλλαγές
Το σχέδιο για τις φοροαπαλλαγές προβλέπει την περικοπή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ για ορισμένες κατηγορίες όπως τα ιατρικά έξοδα εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από το φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα