Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στα 1.800 ευρώ ο λογαριασμός των νέων μέτρων για τα νοικοκυριά

Μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλούν στον µέσο οικογενειακό προϋπολογισµό η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, και των τελών κυκλοφορίας στα οχήµατα καθώς και άλλα µέτρα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν ακόμα, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι όπως η εξοµοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και η µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ.
Αν υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις σε µια µέση τετραµελή οικογένεια από την αύξηση του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας προκύπτει, σύµφωνα µε «Τα Νέα» επιπλέον ποσό 340 ευρώ περίπου τον χρόνο.
Αν στα παραπάνω προστεθούν οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη µείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης, ο επιπλέον λογαριασµός των µέτρων για την ίδια οικογένεια µπορεί και να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα, τετραµελής οικογένεια πληρώνει 4.163 ευρώ τον χρόνο για ένα καλάθι 31 βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Εφόσον αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, θα καταβάλει για το ίδιο καλάθι 4.426 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 263 ευρώ.
Στο χαµηλό συντελεστή ΦΠΑ σήµερα βρίσκονται και τα τιµολόγια της ?ΕΗ, άρα αν µεταταγούν στον υψηλό συντελεστή, θα προκύψει επιβάρυνση 27 ευρώ τον χρόνο στον λογαριασµό του, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη), δηλαδή από 308 ευρώ θα πληρώνει 335 ευρώ.
Αν η οικογένεια αυτή κατέχει αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών και πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ, σε περίπτωση που αυτάαυξηθούν κατά 20%, θα καταβάλλει 288 ευρώ, δηλαδή 48 ευρώ επιπλέον.

Χαράτσι 700 ευρώ περιµένει τους καταναλωτές και από την εξοµοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης, αν ο φόρος εξοµοιωθεί στα 340 ευρώ /χιλιόλιτρο.
Σε αυτήν την περίπτωση, η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης θα αυξηθεί στα 1,30 ευρώ (µε σηµερινές τιµές), από 90 λεπτά/λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο. Έτσι, για µια µέση κατανάλωση 1.800 λίτρων πετρελαίου τον χρόνο, το κόστος θα αυξηθεί στα 2.340 ευρώ, από 1.620 τον περασμένο χειµώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα