Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νυν βουλευτές στη λίστα της ντροπής με τα αναδρομικά. Ονόματα

Στον κατάλογο υπάρχουν και βουλευτές που επέστρεψαν στα έδρανα
Πλήθος ερωτημάτων και σεναρίων για τη χρεία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συνταξιούχων βουλευτών που διεκδικούν δικαστικώς αναδρομικές αυξήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ στις συντάξεις τους, έχει προκαλέσει η πρόσφατη άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δώσει ακόμη και στην ίδια τη Βουλή τον κατάλογο των προσφευγόντων. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Ε.Σ. από το υπουργείο Δικαιοσύνης ύστερα από σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) ζητώντας να δημοσιοποιηθούν οι καταστάσεις ώστε να μην πέσει και πάλι το ανάθεμα της κοινωνίας συλλήβδην στο Κοινοβούλιο και να «προσωποποιηθεί» η ευθύνη της διεκδίκησης έως και 250.000 ευρώ κατά άτομο, την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την κρίση.

Δεν μπορεί να πιέσει
Με τη δικαιολογία ότι θα εγερθούν «αμφισβητήσεις» ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων το Ανώτατο Δικαστήριο όρθωσε τείχος προστασίας στους προσφεύγοντες αναγκάζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να θυμίσει, σχεδόν απολογητικά, ότι δεν μπορεί να πιέσει τη δικαστική εξουσία! Ετσι οι 821 εφέσεις - αγωγές, δεν μπορούν να «ταυτοποιηθούν» με συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για τους οποίους υπάρχει ήδη η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας. Ασφαλείς πληροφορίες της «Η» πάντως αναφέρουν ότι στον κατάλογο αυτό πλην των ηχηρών ονομάτων π.χ. Μίκης Θεοδωράκης -ο οποίος μέσω του δικηγόρου του επιβεβαίωσε πως είχε κινηθεί νομικά, αλλά διαβεβαίωσε πως αν ποτέ του επιδικασθούν τα αναδρομικά θα επιστραφούν άμεσα- περιλαμβάνονται και βουλευτές που επέστρεψαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά είχαν ήδη προσφύγει τα προηγούμενα χρόνια διεκδικώντας τις αυξήσεις.

Βεβαιωμένες προσφυγές
Οι μόνες βεβαιωμένες προσφυγές είναι των συνταξιούχων βουλευτών Αγγ. Αγγελούση, Βασ. Μπρακατσούλη του ΠΑΣΟΚ και της Καλιόπης Μπουρδάρα (Νέα Δημοκρατία) για τις οποίες εξεδόθη πέρυσι η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ. που επαναπέμπει πάντως το θέμα στο αρμόδιο δεύτερο τμήμα του Ε.Σ. θέτοντας ως ερώτημα αν η απόφαση της Βουλής (που υπέχει ισχύ νόμου) και απαγορεύει οποιαδήποτε αύξηση στους εν ενεργεία πρέπει να ισχύσει και για τις αποδοχές των συνταξιούχων βουλευτών, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία. Από τις προσφυγές πάντως παραιτήθηκε η χήρα του εκλιπόντος βουλευτή Σπύρου Πλασκοβίτη (πρόκειται για τον πατέρα του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών), ενώ από τη διεκδίκηση των αναδρομικών παραιτήθηκε και η συνταξιούχος βουλευτής Νόρα Κατσέλη (αδελφή της υπουργού Εργασίας).

Ενεργές παραμένουν -καθώς δεν έχουν διαψευσθεί οι σχετικές πληροφορίες- οι προσφυγές του πρώην γραμματέα Τύπου των κυβερνήσεων Αν. Παπανδρέου Σωτήρη Κωστόπουλου, του εκλιπόντος βουλευτή Γιάννη Σκουλαρίκη, του πρώην υπουργού επί Νέας Δημοκρατίας Αριστείδη Τσιπλάκου και των κυρίων Μόσχου Γικόνογλου, Βασίλη Κεδίκογλου, Δημ. Σωτηρλή, Αθ. Ταχυρίδη, Ηλία Παπαηλία, Ελ. Κασιμάτη και αρκετών άλλων. Ο αριθμός 821 δεν αντιστοιχεί σε πρόσωπα καθώς κάποιες έχουν κατατεθεί εις διπλούν από τον ίδιο δικαιούχο.

Τη «βροχή» δικαστικών διεκδικήσεων των αναδρομικών αποκάλυψε τυχαία προσφάτως η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Φλωρεντία Καλδή όταν μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη συσσώρευση υποθέσεων στο ανώτατο δικαστήριο, αναφέρθηκε σ' αυτές.

Σύμφωνα με όσα εκτίμησε τα αναδρομικά αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, και τα διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών: Η πρώτη αφορά μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007. Μία δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς και η τρίτη κατηγορία που με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.

Παραιτήθηκαν από τα αναδρομικά

  • Μ. Θεοδωράκης Διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τα αναδρομικά.
  • Σπ. Πλασκοβίτης Η χήρα του παραιτήθηκε από τις προσφυγές.
  • Ν. Κατσέλη Παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των αναδρομικών.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΙουνίου 01, 2011

    ΚΑΡΙΟΛΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα