Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Στη δημοσιότητα τα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών του δημοσίου με χρέη που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ για περισσότερο από ένα χρόνο ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλέτων του Δημοσίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τις δώσει στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Οι λίστες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα περιλαμβάνουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ και εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερες του έτους.
Παράλληλα το υπουργείο προωθεί αυστηρότερα μέτρα όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων μέχρι 1 μήνα για οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις. Στις απαλλαγές που θα χάνουν οι φοροοφειλέτες θα συμπεριλαμβάνονται τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο όσο και τα τυχόν πρόσθετα αφορολόγητα όρια που δικαιούνται λόγω προστατευόμενων τέκνων.
Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς έδωσε εντολή στα Ελεγκτικά Κέντρα να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο όλων των οφειλετών του Δημοσίου το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου .
Στους καταλόγους δεν θα περιλαμβάνονται μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή ισχύει δικαστική αναστολή καταβολής.

Με την επισήμανση ότι «η ορθότητα των στοιχείων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εφαρμογή της δημοσιοποίησης» ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στους εφοριακούς για:
1. Έλεγχο για την ισχύ των ρυθμίσεων –διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής χρεών που έχουν χορηγηθεί από τη Δ.Ο.Υ. και άμεση καταχώρηση στο σύστημα TAXIS, τυχόν απώλειας αυτών, στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι τους από τους οφειλέτες.
2. Καταχώρηση αναστολών καταβολής χρεών, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε οφειλέτες με δικαστικές αποφάσεις, καθώς και καταχώρηση λήξης των αναστολών αυτών.
3. Αποστολή και πίστωση γραμματίων συμψηφισμού που εκκρεμούν στη Δ.Ο.Υ. σας. Δίδεται προθεσμία δυο ημερών για την άμεση αποστολή των εκδοθέντων και για την πίστωση των παραληφθέντων γραμματίων.
4. Διενέργεια εκκρεμών διαγραφών.
5. Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.
6. Τα ΔΕΚ και τα ΠΕΚ θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τυχόν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν στην υπηρεσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα