Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο - 3η ημέρα

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι βουλευτές να πουν καθαρά τι γνώμη τους στο λαό
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στέλνοντας ένα μήνυμα στους συναδέλφους της βουλευτές τόνισε: «κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι με όποιο κόμμα και αν έχει εκλεγεί ο καθένας μας έδωσε έναν όρκο μπαίνοντας στη Βουλή. Και ο όρκος έλεγε ότι βάζουμε το Σύνταγμα και το λαό πάνω από οτιδήποτε. Και ότι θα υπηρετούμε αυτό το λαό. Καλώ, λοιπόν, τον κάθε έναν ξεχωριστά να τοποθετηθεί όχι με διαρροές, όχι με παλαιοκομματικά τερτίπια, όχι με επικοινωνιακούς τρόπους. Να σηκωθούν αν είναι άντρες και γυναίκες και να πουν τη γνώμη τους στο λαό που τους εξέλεξε. Να πουν καθαρά ποια είναι η θέση τους. Δεν είναι η ώρα για λογικές του χθες. Είναι ώρα μάχης. Και εγώ την ώρα της μάχης ξέρω ότι δηλώνεις παρών διότι αν είσαι απών άσε τότε το βουλευτιλίκι για άλλους. Ο λαός θέλει άλλες ηγεσίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία είπε: «Να γίνουμε πραγματικά μια δύναμη ανατροπής στην πράξη. Ανατροπής όλων όσα οδήγησαν τη χώρα μας, την Ελλάδα μας στα όρια της χρεοκοπίας. Δύναμη ανατροπής που ανοίγει καινούργιους δρόμους, γιατί για μας η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι ταυτισμένη με την καταστροφή και το πισωγύρισμα. Με αυτήν την επιλογή είναι συμβιβασμένοι όσοι σκέφτονται με τη χθεσινή κομματική λογική ή όσοι προσπαθούν να χτίσουν την καριέρα τους πάνω στην προοπτική μιας διαλυμένης χώρας. Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής».
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Την Παρασκευή όταν ξεκινήσαμε πράγματι υπό καταρρακτώδη βροχή αυτό το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έβλεπα μπροστά μου πρόσωπα αποφασισμένα, με ενθουσιασμό, με πίστη για να προχωρήσουν μπροστά και να φτιάξουμε το πρώτο γνήσια δημοκρατικό σύγχρονο κόμμα της Ελλάδος.
Να γίνουμε πραγματικά μια δύναμη ανατροπής στην πράξη. Ανατροπής όλων όσα οδήγησαν τη χώρα μας, την Ελλάδα μας στα όρια της χρεοκοπίας.
Δύναμη ανατροπής που ανοίγει καινούργιους δρόμους, γιατί για μας η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι ταυτισμένη με την καταστροφή και το πισωγύρισμα. Με αυτήν την επιλογή είναι συμβιβασμένοι όσοι σκέφτονται με τη χθεσινή κομματική λογική ή όσοι προσπαθούν να χτίσουν την καριέρα τους πάνω στην προοπτική μιας διαλυμένης χώρας. Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής!
Σήμερα μετά από αυτό το τριήμερο συνέδριο θα μου επιτρέψετε να πάρω λίγο από το χρόνο σας για μια προσωπική εξομολόγηση.
Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα, βρέθηκε με ευθύνη και του κυρίου Παπανδρέου αλλά και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, στα όρια της χρεοκοπίας.
Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ήμουν στην πολιτική, που βρέθηκα μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο δίλημμα.
Όταν έπρεπε να στείλω το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια τελείως διαφορετική πολιτική, χωρίς πλέον κανένα περιθώριο ωραιοποίησης, χωρίς κανένα περιθώριο λαϊκισμού ή δημαγωγίας.
Τότε πήρα την απόφαση και βρέθηκα έξω από ένα κόμμα το οποίο μέχρι τότε είχα υπηρετήσει.
Στη διαδρομή αυτή πέρασε πολύς χρόνος ή τουλάχιστον εμένα μου φάνηκε πολύς.
Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που δεν πίστευαν ότι είναι ποτέ δυνατόν κόντρα στο ρεύμα οι Έλληνες να σηκώσουν ανάστημα.
Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έλεγαν ότι δεν ιδρύει κανείς ένα κόμμα την εποχή της απαξίωσης της πολιτικής.
Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έλεγαν «κάτσε περίμενε να δούμε τι θα γίνει».
Εγώ όμως, φίλες και φίλοι, αγαπώ πολύ αυτόν τον τόπο, αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και πάνω από όλα πιστεύω στους Έλληνες.
Πίστευα πάντα στους Έλληνες, τους έχω ζήσει από τα ορεινά κακοτράχαλα βουνά της Ευρυτανίας μέχρι όταν στάθηκαν όρθιοι και έβγαλαν ασπροπρόσωπη την ολυμπιακή Αθήνα.
Τους έχω γνωρίσει στους αγώνες τους για το μεροκάματο, τους έχω γνωρίσει περήφανους στα καφενεία ως συνταξιούχους. Τους έχω γνωρίσει όταν μάχονται στα αμφιθέατρα για τις ιδέες τους και πίστευα και πιστεύω ότι αυτός ο λαός έχει αρχές, έχει αξίες. Ότι αυτός ο λαός στις δύσκολες ώρες θα βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. 'Ότι αυτός ο λαός δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι και να γονατίσει.
Γι' αυτό το λαό η Δημοκρατική Συμμαχία δίνει τη μάχη. Γι' αυτές τις Ελληνίδες και γι' αυτούς τους Έλληνες. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι μόνο προσωπική δική μου ευαισθησία, αλλά είναι αρχή ενός φιλελεύθερου κόμματος ότι είμαστε όλοι ίσοι, άρα η ισότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι υποχρέωση δική μας. Για τους ρομ. Είναι αλήθεια ότι η Δημοκρατική Συμμαχία σέβεται και τιμά τους συμπολίτες μας που είναι ρομ, διότι είναι αρχή ενός φιλελεύθερου κόμματος ότι είμαστε όλοι ίσοι.
Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες. Ναι, δεν θέλαμε την ποσόστωση στην Δημοκρατική Συμμαχία, διότι εμείς οι γυναίκες δεν χρειαζόμαστε ποσόστωση.
Είμαστε εδώ, είμαστε μαχητικοί και μπορούμε να περάσουμε μπροστά και ναι, φίλες και φίλοι, ξεκίνησε η Δημοκρατική Συμμαχία και απέδειξε με την πρώτη εκλογική της μάχη στην Κρήτη ότι δεν κάναμε λάθος.
Δεν κάναμε λάθος διότι πρώτοι οι Κρητικοί απέδειξαν ότι βάλανε την Κρήτη πάνω από τα κόμματα και μετά ήρθαμε εμείς και είπαμε ότι τώρα βάζουμε την Ελλάδα πάνω από τα κόμματα, την Ελλάδα η οποία σήμερα κινδυνεύει. Την Ελλάδα η οποία σήμερα δικαιούται μιας άλλης πολιτικής ηγεσίας.
Βγήκαμε πρώτοι και μιλήσαμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και τι δεν μας είπαν!
Μας είπαν ότι είμαστε δεκανίκια, μας είπαν ότι ψάχνουμε να βρούμε ρόλο. Τους είπαμε δεν έχουμε ανάγκη από ρόλους. Λόγο έχουμε, φωνή έχουμε και στον κόσμο απευθυνόμαστε.
Εσείς όμως, εσείς που ηγείστε σήμερα των μεγάλων κομμάτων ή των τέως μεγάλων κομμάτων, έχετε και ευθύνη απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων, όχι μόνο ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους σας. Έχετε ευθύνη την ώρα που η χώρα χάνετε να συμφωνήσετε στα σημεία που θα κάνουν την Ελλάδα δυνατή και όχι εσάς δυνατούς.
Να βρείτε αυτά τα σημεία, διότι όποιος σήμερα σοβαρά πιστεύει ότι ο Έλληνας δέχεται τη λογική ότι μόνος του είναι δυνατότερος από όλους μαζί, κάνει λάθος. Και όταν προτείναμε στον κύριο Παπανδρέου, «ελάτε κύριε Παπανδρέου να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο εθνικό, έχει στρατηγική εξόδου από την κρίση, ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία είναι ώριμη ,ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό της δρόμο», είπαν όχι. Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα αυτονόητα και σήμερα ο Ελληνικός λαός μέσα από τις δημοσκοπήσεις απαντά. Απαντά με περισσότερη λογική από αυτή που επέδειξε η πολιτική του ηγεσία. Είναι ντροπή, κυρίες και κύριοι, είναι ντροπή, συμμαχητές και συμμαχήτριες.
Εμείς αυτήν τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη χώρα μας.
Και σήμερα εδώ από το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα και στους 300 συναδέλφους μου της Βουλής.
Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι με όποιο κόμμα και αν έχει εκλεγεί ο καθένας μας έδωσε έναν όρκο μπαίνοντας στη Βουλή. Και ο όρκος έλεγε ότι βάζουμε το Σύνταγμα και το λαό πάνω από οτιδήποτε. Και ότι θα υπηρετούμε αυτό το λαό. Καλώ, λοιπόν, τον κάθε έναν ξεχωριστά να τοποθετηθεί όχι με διαρροές, όχι με παλαιοκομματικά τερτίπια, όχι με επικοινωνιακούς τρόπους. Να σηκωθούν αν είναι άντρες και γυναίκες και να πουν τη γνώμη τους στο λαό που τους εξέλεξε. Να πουν καθαρά ποια είναι η θέση τους. Δεν είναι η ώρα για λογικές του χθες. Είναι ώρα μάχης. Και εγώ την ώρα της μάχης ξέρω ότι δηλώνεις παρών διότι αν είσαι απών άσε τότε το βουλευτιλίκι για άλλους. Ο λαός θέλει άλλες ηγεσίες.
Αν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να γίνει ένα δημοψήφισμα στη χώρα αυτό το δημοψήφισμα πρέπει να είναι για να γίνει πράγματι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Αν θέλουμε ανατροπή στη πράξη αυτή είναι η μεγάλη ανατροπή. Με το ισχύον Σύνταγμα δε μπορεί να γίνει δουλειά. Απεδείχθη ότι δυστυχώς άφησε τεράστια κενά και χρειάζονται αλλαγές.
Ξεκίνησα λέγοντας ότι αυτό το συνέδριο είναι το πρώτο Δημοκρατικό Συνέδριο ενός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα. Και το πιστεύω. Και όσοι από εσάς ήταν χθες στην αίθουσα δε μπορεί να μη νιώσατε περήφανοι την ώρα που με ηλεκτρονική ψηφοφορία αποφάσιζε το Συνέδριο για τις θέσεις τους. Την ώρα που δικοί μου συνεργάτες μπροστά σας υποστηρίζανε διαφορετικές θέσεις. Και δεν ήταν φτιαχτό διότι έχουν διαφορετικές απόψεις. Και αποφάσισε το Συνέδριο με ψηφοφορία ποια είναι η θέση που υπερίσχυσε. Δεν έχει τολμήσει ποτέ κανένα κόμμα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους απόδειξη δημοκρατικότητας. Δεν έχει τολμήσει κανένα κόμμα, διότι οι δικοί μας σύνεδροι δεν είναι λιβανιστήρια, δεν είναι χειροκροτητές, είναι σκεπτόμενοι μαχητές, είναι άνθρωποι που έχουν άποψη, έχουν λόγο και γι' αυτό ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Σήμερα κλείνουμε έχοντας ψηφίσει τις θέσεις μας, έχουμε ψηφίσει για τη δραστική μείωση του κράτους και τη παρέμβαση στην οικονομία. Έχουμε υποστηρίξει ότι οι βουλευτές πρέπει να γίνουν διακόσιοι από τριακόσιοι, έχουμε υποστηρίξει την κατάργηση της ασυλίας και την κατάργηση του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών. Έχουμε υποστηρίξει και καταθέσει τις δικές μας ιδέες για ένα νέο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο. Ξέρουμε που πάμε, ξέρουμε ποιες είναι οι ρήξεις που πρέπει να γίνουν, ξέρουμε ποιες είναι οι τομές, ξέρουμε ότι ψηφίσαμε χθες την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία από το λαό. Ξέρουμε ότι έχουμε σχέδιο εξόδου από τη χώρα τη κρίση.
Δε βγήκαμε να χαϊδέψουμε αυτιά, δε βγήκαμε με τις γνωστές λογικές του λαϊκισμού. Είμαστε προϊόν μιας κρίσης που μας έκανε όλους να αλλάξουμε να λέμε την αλήθεια να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να δείξουμε το φως στο βάθος το τούνελ που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Σήμερα λοιπόν που θα φύγετε από εδώ και θα γυρίσει ο καθένας στη περιφέρειά του, θέλω να μεταφέρετε το μήνυμα αυτό. Να μεταφέρετε το μήνυμα της ελπίδας, της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας. Να πάτε στους χώρους της δουλειάς, να μας ακούσουν, να δούνε ποια είναι τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Να μάθουν ότι στο κομματικό σύστημα που καταρρέει κάτι καινούργιο γεννήθηκε σήμερα εδώ. Γεννήθηκε μια ελπίδα η οποία αύριο το πρωί θα γίνει ένα μεγάλο ποτάμι διότι η Ελλάδα δε το βάζει κάτω και διότι υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα Έλληνες που θέλουνε να είναι ξανά περήφανοι για το τόπο τους, που θέλουνε να είναι πράγματι περήφανοι για τη σημαία τους, που θέλουν να βλέπουν ότι όταν ανεμίζει η σημαία τους, τους κάνει να νιώθουν περηφάνια, που θα θυμηθούνε τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες μεγαλώσαμε και παλέψαμε διαχρονικά από την εποχή που ήμασταν φοιτητές μέχρι σήμερα.
Ναι Φίλες και φίλοι. Υπάρχουν άνθρωποι που μπήκαν στη πολιτική όχι για τη εξουσία, ούτε για το κέρδος. Υπάρχουν άνθρωποι που μπήκαν στη πολιτική για τα όνειρά τους, για τις αξίες τους για τα οράματα, που μπήκαν στη πολιτική γιατί θέλουν να κάνουν τη διαφορά.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι, που δημιούργησαν τη Δημοκρατική Συμμαχία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που σε ολόκληρη την Ελλάδα έκαναν γραφεία, βάλανε τα λεφτά τους, μπήκανε σε Ομάδες Πρωτοβουλίας, πίστεψαν ότι αυτό το κίνημα, αυτό το κόμμα θα πάει μακριά. Και θα με θυμηθείτε όταν κάποτε περάσουνε τα χρόνια και η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι πια ένα μεγάλο κόμμα ότι όλοι που βρίσκεστε σήμερα εδώ μέσα θα λέτε: ήμουν και εγώ στο πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Κλείνοντας για άλλη μια φορά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους ανθρώπους εκείνους που εθελοντικά όλους αυτούς τους μήνες δούλεψαν για τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Σήμερα δεν ιδρύθηκε ένα ακόμη κόμμα. Σήμερα ιδρύθηκε μια μεγάλη ιδέα. Σήμερα ιδρύθηκε ένα κόμμα που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πιστεύει στον ελληνικό λαό, βάζει το λαό πάνω από όλα και κυρίως αναζητά πάντα το διάλογο, τη συνεννόηση για το καλό του τόπου. Σήμερα είμαστε χίλιοι τριακόσιοι σύνεδροι. Πιστέψτε με στο επόμενο συνέδριο μας δε θα μας χωράει το ΟΑΚΑ. Να είστε καλά, καλή δύναμη σε όλους, καλή επιστροφή στα σπίτια σας και καλή επιτυχία στους υποψήφιους για τη Κεντρική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα