Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σαμαράς: Δεν συναινώ στα αδιέξοδα

Δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ
"Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι;
"Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι;""Την άρνηση του να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ λίγη ώρα μετά τη συναντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Όταν προσφέραμε στην κυβέρνηση συναίνεση μας απαντούσαν με πολεμική. Όταν τους προτείναμε μέτρα για να αποφύγουν τα χειρότερα μας απαντούσαν με ειρωνείες. Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κάνοντας λόγο για «Βατερλό του Μνημονίου», ο κ. Σαμαράς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όσον αφορά τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν θα προσυπογράψει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ενώ θα επιμείνει στη στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη στρατηγική αυτή με αναπτυξιακό και όχι με ταμειακό μόνο αποτέλεσμα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί πώληση ενός μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως θα χτυπήσει τα αφύσικα προνόμια που καταχράστηκαν διάφορες συντεχνίες του δημοσίου.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Σαμαράς είπε πως αν σήμερα συναινούσε στο λάθος θα ανέτρεπε όσα έκανε ως τώρα και θα γινόταν συνυπεύθυνος σε ένα σφάλμα το οποίο εγκαίρως είχε απορρίψει. «Θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος», τόνισε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τα αναθεωρημένα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τα οποία δείχνουν, όπως είπε, το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5% κάνοντας λόγο για «Βατερλό» και στο θέμα των δαπανών, οι οποίες το πρώτο τετράμηνο φέτος είναι αυξημένες κατά 3,6% (ή κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων
Θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος
τόκων (περίπου 500 εκατ. ευρώ) και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.

«Το πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,5% και το πρώτο τετράμηνο αυξήθηκε κατά 13,7%, έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%», τόνισε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως το χρέος ξεφεύγει πέραν πάσης προσδοκίας καθώς στο αρχικό Μνημόνιο προβλεπόταν ότι από 127% του ΑΕΠ, θα έφτανε το 2013 στο 146% του ΑΕΠ ενώ ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του 2011 κι έχει φτάσει στα 152% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για φοροεπιδρομή που πάγωσε τους πάντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτή την καταστροφή. «Συμφωνούμε με τους στόχους: Να μειωθεί και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα. Να ελεγχθεί και να αποκλιμακωθεί το χρέος. Όμως, δεν συμφωνούμε με τη συνταγή που επέλεξαν να το κάνουν αυτό. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο», δήλωσε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ είχε εκ των προτέρων διαφωνήσει με τη συνταγή αυτή.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, τέλος, τους βασικούς άξονες της πολιτικής που παρουσίασε στο Ζάππειο και η οποία αν υλοποιηθεί το σύνολό της, όπως είπε, θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Χρειαζόμαστε μία συναίνεση όχι κομματική, αλλά εθνικής πνοής», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα