Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τεχνολογικό Λύκειο τριών συν ένα ετών

ΒΓΑΖΕΙ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μετά το Νέο Λύκειο, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινάει η λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου το οποίο θα ενσωματώσει τα σημερινά Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές που καταργούνται.
Η διάρκεια σπουδών του Τεχνολογικού Λυκείου θα είναι 3 χρόνια συν ένα έτος (το ένα κατ' επιλογήν ανάλογα με τα επαγγελματικά προσόντα). Οι απόφοιτοι του τρίτου έτους θα έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ με εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ οι απόφοιτοι του τέταρτου έτους θα μπορούν να συνεχίσουν στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις αλλά με κριτήρια που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, εφόσον έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης των επαγγελματικών τους προσόντων.
Σε αντιστοιχία με την ευρωπαϊκή κλίμακα προσόντων, οι απόφοιτοι του τρίτου έτους θα παίρνουν πτυχία επιπέδου 2, δηλαδή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι απόφοιτοι του τέταρτου έτους θα παίρνουν πτυχία επιπέδου 3, δηλαδή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην πρώτη τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής/ προσανατολισμού που θα είναι αντίστοιχα των τομέων που θα λειτουργούν στη Β' τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου. Ο μαθητής θα επιλέγει δύο από τα μαθήματα αυτά και θα αποφασίζει αν τελικά τον ενδιαφέρουν οι αντίστοιχοι τομείς.
Στο τρίτο και στο τέταρτο έτος του Τεχνολογικού Λυκείου θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση και παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας. Το τέταρτο έτος εξασφαλίζει ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με την οδηγία 36/2005. Οσοι επιλέξουν το Τεχνολογικό Λύκειο και αποφασίσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο θα μπορούν να παρακολουθήσουν το τμήμα γενικής παιδείας στην Γ' τάξη. Σε αυτό θα διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και θα παίρνουν απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
Αδειες ασκήσεως
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, θα είναι η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων του Τεχνολογικού Λυκείου. Με προσαρμογή των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στα νέα δεδομένα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα