Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Δημόσιο: Άρση μονιμότητας στο μέλλον, απόλυση για παράπτωμα άμεσα, εθελουσία και «κούρεμα»

«Γιατί φοβόμαστε να το πούμε; Δεν πρέπει να καταργηθεί επιτέλους η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;», τονίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Π. Παπαδόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δείχνοντας που οδηγούν, όχι στο άμεσο, αλλά στο απώτερο μέλλον οι συζητήσεις περί «αξιολόγησης» και ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. Άμεσα, με το νέο πειθαρχικό δίκαιο ο υπουργός ανακοίνωσε ότι όσοι υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα θα χάνουν πραγματικά άμεσα τη "μονιμότητα" γιατί η ποινή της απόλυσης θα τους επιβάλλεται αμέσως.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, δήλωσε:
  «Όπως είναι γνωστό, η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Άρα, η όποια συζήτηση οφείλει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας που παραπέμπει στη μετά το 2014 περίοδο. Στη συζήτηση αυτή για να έχει κανείς το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα οφείλει να εκκινήσει από τους πραγματικούς λόγους που κατέστησαν αναγκαία την κατοχύρωση της μονιμότητας: την πελατειακή ευνοιοκρατία, την κομματική αυθαιρεσία στο Δημόσιο.
 Αυτό που εμείς λέμε και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση, είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται η πλήρης υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ και να μην περνάνε από αυτή τη διαδικασία οι μετατάξεις. Και βέβαια το ΑΣΕΠ δεν κάνει απολύσεις, το ΑΣΕΠ κάνει μόνο αξιοκρατικές επιλογές. Αυτό που έρχεται λοιπόν είναι η αξιολόγηση, η διαρκής αξιολόγηση παντού. Τα δε περί "έμμισθων εφεδρειών" της Νέας Δημοκρατίας είναι ανερμάτιστοι λαϊκισμοί.

Στο ερώτημα, δηλαδή δεν θα έχουμε μετά το 2014 μονιμότητα για όλους, αλλά μόνον για όσους αξιολογούνται θετικά, ο υπουργός Εσωτερικών το επιβεβαιώνει:

«Ακριβώς! Μονιμότητα κατοχυρωμένη για τους άξιους. Όχι όμως για όσους αποδεικνύεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες ότι δεν την δικαιούνται, ότι δεν την αξίζουν. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση, και το υπογραμμίζω αυτό, στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης που θα κατοχυρώσει την αντικειμενική αξιολόγηση και θα συνδέσει τη μονιμότητα με την αξία. Στο σημείο δε αυτό σας ανακοινώνω ότι με το νέο πειθαρχικό δίκαιο με το οποίο τερματίζεται η ατιμωρησία στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, όσοι υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα θα χάνουν πραγματικά άμεσα τη "μονιμότητα" γιατί η ποινή της απόλυσης θα τους επιβάλλεται αμέσως».

Να σημειωθεί ότι ερωτηθείς ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, απάντησε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη, διότι πρόκειται για συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Δεν απάντησε όμως εάν συμφωνεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την άρση της μονιμότητας, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Εθελούσια»
Η κυβέρνηση εξετάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, όπως μηχανικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί,σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» Η «εθελουσία» αφορά κυρίως πτυχιούχους και υψηλόβαθμους, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2014. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα αντλώντας υψηλό εισόδημα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).
«Κούρεμα» αποδοχών

Και ενώ η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας προκαλεί νέα ανασφάλεια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχουν να αντιμετωπίσουν «κούρεμα» στις αποδοχές τους που φτάνει μέχρι και το 50% στους μισθούς των κληρικών, το υπόλοιπο εκ των οποίων θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία, αναφέρει το in.gr

Σύμφωνα με το nooz.gr , έως τις 18 Ιουλίου επαρκούν τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση δανείου.
Πάγωμα προσλήψεων - κατάργηση φορέων
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» , το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει πάγωμα προσλήψεων έως και το 2015, μείωση του αριθμού εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, καθώς και σταδιακή αποχώρηση των συμβασιούχων ως το 2015. Επίσης, την κατάργηση ή συγχώνευση των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν «βιώσιμα».
Επίσης, η «λίστα» των φορέων που επεξεργάστηκε η Διυπουργική Επιτροπή έχει αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προετοιμάζει τη σύνταξη νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου.
Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος καταγραφής των δημόσιων φορέων με την εθελοντική συνεισφορά των υπουργείων, από τον οποίο έχουν απογραφεί από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης 1.800 φορείς, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ξεπερνούν τις 23.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και τρίτο νομοσχέδιο κατά τις αρχές του Σεπτεμβρίου, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών. Έπειτα από πρόταση του κ. Πάγκαλου, με στόχο να επιταχυνθεί η δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης των δημόσιων οργανισμών, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ

Η «νέα» αξιολόγηση δεν θα ισχύει για υπαλλήλους αορίστου χρόνου του στενού δημόσιου τομέα και για εργαζόμενους στους ΟΤΑ, γράφει το «Έθνος» και προσθέτει: « Οι υπάλληλοι φορέων (ΝΠΙΔ, ΑΕ) που θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται με ΝΠΔΔ ή θα χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό για τους νέους οργανισμούς, θα υποβάλλουν αιτήσεις για συγκεκριμένες κενές θέσεις του δημόσιου τομέα. Το ΑΣΕΠ για να εγκρίνει τη μετακίνησή τους θα μοριοδοτεί τις υποψηφιότητες με βάση τον υπηρεσιακό φάκελο του υποψηφίου (αποδοτικότητα, συμπεριφορά κ.τ.λ), τις πειθαρχικές ποινές που του έχουν επιβληθεί, τα προσόντα που διαθέτει για τη θέση στην οποία αιτείται να μεταταχθεί. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί και συνέντευξη μέσω ΑΣΕΠ για τους υποψηφίους, στα πρότυπα των συνεντεύξεων για τους υποψήφιους προϊστάμενους του Δημοσίου.
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για την Οικονομική πολιτική, σχετικά με τα σενάρια απολύσεων, μειώσεων μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στη Δημόσια Διοίκηση και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων, οι κάθετες μειώσεις μισθών και επιδομάτων και οι πλάγιες υποβαθμίσεις των συντάξεων δεν είναι αποδεκτό να αποτελούν τη σταθερή και επαναλαμβανόμενη κυβερνητική επιλογή για μείωση των δαπανών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα