Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη

ΘΕΜΑ : Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσούτσια 
Κύριε Κουβέλη είπατε ότι θα καταψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μα δεν είναι ένας από τους όρους για να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας;

 - Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν επενδύουμε πολιτικά στην καταστροφή της χώρας. Με την καταψήφιση του προγράμματος δεν επιδιώκουμε να μη συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας. Η αντίθεσή μας αφορά τα μέτρα του προγράμματος. Η συνέχιση του δανεισμού δεν συναρτάται αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχουν και άλλα μέτρα και αυτά προτείνουμε. Προτείνουμε συγκεκριμένα τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης, μ’ ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τα χειμαζόμενα στρώματα, την αντιστροφή της ύφεσης με αναπτυξιακή διαδικασία. 

Συμφωνείτε με την θέση να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο με 180 βουλευτές;


- Για την ψήφιση του μνημονίου ήταν αναγκαία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Η θέση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Για την ταυτότητα του λόγου, το ίδιο ισχύει και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θα είναι πολιτικά αντιφατική και ανακόλουθη με τα όσα δέχθηκε για την ψήφιση του μνημονίου αν θελήσει τώρα την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Είπατε ότι διαφωνήσατε με τον πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα. Υπήρξαν σημεία συμφωνίας και σε ποια; 
- Ο πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις μας. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η ακρόαση των προτάσεων, αλλά η αξιοποίηση των προτάσεων που κατατίθενται. Κι’ αυτό δεν υπάρχει.
Επεσήμανα, για παράδειγμα, ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί με αύξηση των εσόδων από δίκαιη φορολογία. Οι δαπάνες πρέπει να περισταλούν. Η κυβέρνηση απέτυχε και στα έσοδα και στις δαπάνες και η φορολογία που προωθεί θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους οικονομικά ανίσχυρους και θα τροφοδοτήσει την ύφεση. Δεν μπορεί η μόνη πηγή εσόδων να είναι η περικοπή αποδοχών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, την ώρα μάλιστα που η παραοικονομία και η διαφθορά εξακολουθούν να λυμαίνονται τεράστια ποσοστά του Α.Ε.Π.

Υποστηρίζετε ότι ως χώρα πρέπει να έχουμε μια κοινή θέση προς τα έξω. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η θέση; 
-Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι εκτός από τις ανάγκες των δανειστών υπάρχουν και τα όρια των δανειζομένων. Μιλώ για ένα κοινό μήνυμα των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν από την Ευρώπη αλλαγή πορείας. Το πρόβλημα της χώρας έχει τα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.  

Είστε υπέρ της θετικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Ωστόσο αυτό θα έλυνε το θέμα του ελλείμματος και του χρέους;

- Για την αντιμετώπιση του χρέους απαιτείται και ευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση. Η έκδοση ευρωομολόγου πρέπει να αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση. Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά υποστηρίζει τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Αυτό θα έδινε ανάσα στη χώρα. Μόνον η αναδιάρθρωση δεν δίνει τη λύση. Χρειάζεται και η ασκούμενη στο εσωτερικό της χώρας πολιτική να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας. Πρότεινα, επίσης, να προωθηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων 20 δις. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σύμπραξη του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την έκδοση επενδυτικών ομολόγων. Κι’ αυτό είναι ρεαλιστικό.   

Με ποιο τρόπο κατά την γνώμη σας θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία;
- Με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Όχι με τη λογική του ξεπουλήματος. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει εξειδικευμένα και μάλιστα με απόλυτους όρους διαφάνειας. Για να αξιοποιηθεί όμως η δημόσια περιουσία πρέπει προηγουμένως – και χωρίς άλλη καθυστέρηση – να καταγραφεί και να προστατευθεί. Σημαντικό μέρος της δημόσιας περιουσίας είναι εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο.
Διαφωνείτε με το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
-Διαφωνούμε. Η κυβέρνηση όφειλε στοιχειωδώς να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάξει και την αντιμετώπιση των όποιων ακροτήτων – και των μισθολογικών. Ακόμη και για τη σκοπιμότητα ύπαρξης μερικών από αυτές. Δημόσιες επιχειρήσεις που δεν χρησιμεύουν ως αναπτυξιακός μοχλός ή που δεν έχουν διακριτό κοινωνικό ρόλο ή δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, όπως στρατηγικού χαρακτήρα για παράδειγμα είναι η ΔΕΗ, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Όσες παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο πρέπει να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονισθούν.

Έτσι όπως είναι η κατάσταση εκτιμάτε ως μόνη διέξοδο τις εκλογές; 
- Δεν αποκλείω τις πρόωρες εκλογές, με το δεδομένο ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση συνεχώς μεγεθύνεται. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, με το δεδομένο ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και κοινωνικά στρώματα μετατοπίζονται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας. 
Αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αυτή η κοινωνία θα ρηγματώσει την κυβερνητική αντοχή και τότε η μόνη διέξοδος θα είναι οι εκλογές.

Συμφωνείτε σε κυβερνητικά σχήματα όπως την οικουμενική; 
- Το ζητούμενο δεν είναι μια «οικουμενική κυβέρνηση». Ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της πολιτικής και όχι η δικαιολόγηση μιας αναποτελεσματικής και κοινωνικά μη παραδεκτής πολιτικής με την επίφαση ενός «οικουμενικού» σχήματος.

Τι λέτε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας από το Ευρώ; 
- Πανικό σπέρνουν οι «πληροφορίες» για απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ. Θέλουν να τροφοδοτήσουν διλήμματα για τη διαμόρφωση συνθηκών επιβολής των μέτρων. Το ίδιο κάνουν και κείνοι που μιλούν για δημοψήφισμα. Ποιό δημοψήφισμα; Με ποιό ερώτημα; Με ποιά στόχευση; Η κοινωνία τεμαχίζεται και κάποιοι επενδύουν πολιτικά στην αγωνία των πολιτών και στη ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα