Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σε ποια ταμεία αυξάνονται οι εισφορές και σε ποια κόβεται το εφάπαξ

Εως το 2015 οι περικοπές θα φθάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αυξήσεις εισφορών και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ
Του Γιώργου Γάτου
Σε ποια ταμεία αυξάνονται οι εισφορές και σε ποια κόβεται το εφάπαξΑυξήσεις εισφορών έρχονται από το καλοκαίρι για τους συνταξιούχους (με επιβολή αυξημένου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και νέου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου) αλλά και για τους ασφαλισμένους (υπέρ του κλάδου ανεργίας, για το εφάπαξ στο Δημόσιο και στα άλλα ελλειμματικά ταμεία και, αργότερα, στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ).
Τις αυξήσεις των εισφορών προανήγγειλαν χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη και αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης εξειδικεύοντας τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα ληφθούν για να καλυφθεί έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ φέτος στα Ταμεία και να εξοικονομηθούν 6,7 δισ. ευρώ έως το 2015. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, παροχές υγείας και σε επιδόματα που ξεκινούν φέτος και θα ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας.
Τα νέα μέτρα, κωδικοποιημένα, έχουν ως εξής:
1. ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις
Μέσα στο τρίμηνο επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 ? 1.700 ευρώ, αλλά, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.


Σε ποια ταμεία αυξάνονται οι εισφορές και σε ποια κόβεται το εφάπαξΔιπλή μείωση θα έχουν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60 (δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, μητέρων κ.ά.) και εισπράττουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτησης κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%.
Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσους εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.
Οι απώλειες για όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ + 500 ευρώ επικουρική και είναι κάτω των 60 ετών θα είναι της τάξης του 10,4% (θα έχει 1.970 ευρώ αντί 2.200 ευρώ, ή 229 ευρώ το μήνα λιγότερα). Οι απώλειες για συνταξιούχο με 3.500 ευρώ κύρια σύναξη + 700 ευρώ επικουρική θα είναι 910 ευρώ (-21,66%).
2. Μικρότερες επικουρικές από 1/1/2012
Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας είπε ο Γ. Κουτρουμάνης χωρίς να έχει, ακόμη, αποφασιστεί αν θα κοπούν και οι ήδη καταβαλλόμενες σε όσα ταμεία αδυνατούν να τις καταβάλλουν.
3. Μικρότερο εφάπαξ και αύξηση εισφορών
Μείωση θα γίνει στα ποσά εφάπαξ που χορηγούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο στο Δημόσιο «εφόσον υπάρχουν ελλείμματα». Το ποσοστό των μειώσεων θα εξαρτηθεί από το αν θα αυξηθούν οι εισφορές (το υπουργείο το προβάλλει ως εναλλακτική ή και συμπληρωματική λύση για να μη γίνουν μεγάλες μειώσεις).
4. Εισφορές υπέρ ανεργίας
Επιβάλλεται στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ εισφορά αλληλεγγύης 1% υπέρ των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.
Αυξάνεται από 4% σε 5% (κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και κατά 0,5% για τον εργοδότη) η εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ.
5. Εσοδα 800 εκετ. ευρώ από αυξήσεις εισφορών
Αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νομικών) προβλέπει το πρόγραμμα με προϋπολογιζόμενα επιπλέον έσοδα 800 εκατ. ευρώ, όπως είπε η Λ. Κατσέλη. Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων εσόδων θα προέλθει, ωστόσο, από τα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής (ξεκινούν έλεγχοι από την 1η Ιουνίου στις εποχικές επιχειρήσεις, εφαρμόζεται το εργόσημο κ.ά.)
6. Ψαλίδι σε επιδόματα
Μέσα στο καλοκαίρι συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης με την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ και αρχίζουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές περιλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ. Στον ΟΑΕΔ η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συνδεθεί με το χρόνο καταβολής εισφορών.
7. Μείωση αναπηρικών συντάξεων
Θα περιοριστεί στο 10% από 14% που είναι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων με άμεσο έλεγχο σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα, 21,5% στην Καρδίτσα και στη Λέσβο έναντι 9,3% που είναι στη Σάμο και 8,9% στην Αθήνα).
8. Διακοπή καταβολής συντάξεων
Εως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πληρωμή συντάξεων σε όσους δεν έχουν απογραφεί (ήδη κόπηκαν 7.500 συντάξεις σε ισάριθμους συνταξιούχους ? φαντάσματα) ενώ έλεγχοι θα γίνουν για την τήρηση του πλαφόν (στο οποίο σχεδιάζεται να συμπεριλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων, εργασίας πέραν της 35ετίας κ.ά.). Θα τερματιστεί, ακόμη, το καθεστώς που προβλέπουν διακρατικές συμφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ με 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα μας.
9. Κατασχέσεις
Θα προχωρήσουν τα Ταμεία σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν μέρος των συσσωρευμένων οφειλών (πάνω από 11 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ). Ηδη έχουν σταλεί 450.000 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.
10. Παροχές υγείας
Πέρα από την επέκταση των μέτρων ελέγχου των δαπανών υγείας, θα τεθούν νέα κριτήρια για τις παροχές σε χρήμα και τα επιδόματα ασθενείας.
Τα επιπλέον μέτρα για το 2011
345 εκατ. ευρώ εξορθολογισμός επιδομάτων
260 εκατ. ευρώ μειώσεις φαρμακευτικής δαπάνης
245 εκατ. ευρώ «ψαλίδι» σε συντάξεις
380 εκατ. ευρώ νέες εισφορές υπέρ ανεργίας
Oι στόχοι για επιπλέον έσοδα και μικρότερες δαπάνες έως το 2015
1,3 δισ.: Περιορισμός εισφοροδιαφυγής
800 εκατ.: Aυξήσεις εισφορών
700 εκατ.: Mειώσεις επικουρικών συντάξεων
600 εκατ.: Mειώσεις αναπηρικών συντάξεων
290 εκατ.: Περικοπές επιδομάτων
200 εκατ.: Mειώσεις εφάπαξ
620 εκατ.: Mειώσεις παροχών υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα