Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Γερμανοί Πράσινοι: Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Συνάντηση με την ηγεσία των Γερμανών Πράσινων και κοινή συνέντευξη Τύπου είχε στο Βερολίνο αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.
Στη συνάντηση με το συμπρόεδρο των Γερμανών Πράσινων Τζεμ Οζντεμίρ, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της 5ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Πράσινων Αυτοδιοικητικών που ολοκληρώνεται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, συμμετείχαν και οι Έλληνες εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί Κώστας Διάκος, Νίκος Χρυσόγελος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Μακρής, Λάμπρος Μπούκλης και Χρήστος Μάτης.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε: «Ευχαριστούμε τους Γερμανούς Πράσινους για την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, που ξεκίνησε πέρυσι με την πρόταση της Έκθεσης Giegold για έκδοση ευρωομολόγων και έφθασε μέχρι την καμπάνια προς τους Γερμανούς πολίτες για διακοπές στη χώρα μας.
Αντίθετα, στην Ελλάδα υιοθετήθηκε με το Μνημόνιο ένα μεγάλο τίμημα, με άδικη κατανομή και εξαρχής αμφίβολο αποτέλεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά έχει
αποτύχει ακόμη και στο βασικότερο στόχο, αυτόν του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Σήμερα, υποστηρίζουμε πως χρειάζεται, για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας, Λογιστικός Έλεγχος του χρέους από ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να δούμε τουλάχιστον τη δομή του (σε ποιους χρωστάμε, για ποιο λόγο και πότε δανειστήκαμε κλπ) και πόσα «απεχθή» χρέη περιλαμβάνει.
Οι εξοπλισμοί αποτελούν και μέσο μεταφοράς πλούτου από το Νότο προς το Βορρά, καθώς ελάχιστες χώρες είναι σε θέση να αναπτύσσουν δική τους στρατιωτική τεχνολογία αιχμής. Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας την τελευταία 30ετία αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού μας χρέους. Ταυτόχρονα, την τελευταία δεκαετία είχαμε μια ευρωπαϊκοποίηση των εξοπλισμών μας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να κυριαρχούν στις πωλήσεις. Θέλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους Πράσινους που θέτουν το θέμα στην ευρωπαϊκή αλλά και την εσωτερική τους πολιτική ατζέντα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να αλλάξει το αρνητικό περιβάλλον των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να υλοποιηθούν οι πράσινες προτάσεις για αντικατάσταση του «Συμφώνου για το Ευρώ» με ένα «Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας». Οι επεξεργασίες που έχουμε κάνει στην ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά».
Ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων Τζεμ Οζντεμίρ σημείωσε στη δική του τοποθετηση:
«Είμαστε αντίθετοι στη λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και χαιρόμαστε για τη συμμετοχή της Ελλήνων Πράσινων στη σημερινή διαδήλωση κατά των πυρηνικών. Στηρίζουμε τις θέσεις τους για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
Η Γερμανία έχει ωφεληθεί απ’ το ευρώ και την Ευρώπη, η λύση και για τη Γερμανία είναι μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Ασκούμε έντονη κριτική στην κ. Μέρκελ για την προσέγγισή της στην οικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Χρειάζεται πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα της ΕΕ από την ενίσχυση των εξτρεμιστών και των λαϊκιστικών κομμάτων. Για να το αποφύγουμε, απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα επηρεάζουν την πολιτική. Είμαστε ενάντια στον «αντιευρωπαϊκό ιό». Η οποιαδήποτε συζήτηση με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ».
Η Νάγια Παπαλιάκου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Ο.Π., τόνισε ότι φιλοσοφία των Οικολόγων Πράσινων είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική της διάσταση. Ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών και έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερη θέση της γυναίκας και τους τρόπους που οι γυναίκες θίγονται από την κρίση αλλά και από τις πολιτικές κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους.
Ο Ράινχαρντ Μπυτικόφερ (REINHARD BUETIKOFER), επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτών, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Οι Γερμανοί έχουν λάθος εικόνα για την Ελλάδα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας έχει περιοριστεί όσο καμιάς άλλης χώρας. Τα επόμενα 10 χρόνια φαίνεται να έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Το πακέτο περικοπών ξεπερνάει τις δυνατότητες της χώρας. Επιπλέον μέτρα, θα είναι καταστροφικά Είμαστε αντίθετοι σε περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα -το πικρό φάρμακο πρέπει να το καταπιεί.
Ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο εξακολουθεί να υφίσταται για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί Πράσινοι βλέπουν αρνητικά την ώθηση της Ελλάδας σε πτώχευσης της Ελλάδας και αποχώρηση από την ευρωζώνη. Πρέπει να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Γι΄ αυτό και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των εθνικιστικών προκαταλήψεων των Γερμανών.
Οι Πράσινοι θέλουν συνεργασία και όχι διενέξεις. Χρειάζεται μια νέα στρατηγική οικονομικού συντονισμού μέσα στην ευρωζώνη. Λάθη έγιναν κι από τις χώρες που είχαν περίσσευμα. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση και αυτό το προσφέρει το Green New Deal».
Άσκησε επίσης κριτική στην ελληνική κυβέρνηση που δεν προσκάλεσε τους Οικολόγους Πράσινους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και σε εκείνους που προσκλήθηκαν και δεν παραβρέθηκαν. Αυτή η τακτική ενισχύει, όπως είπε, την κερδοσκοπία.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα