Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Δημ.Κουσελάς - Αδυναμία παρουσίας σε ημερίδα του Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε ως συνέπεια τη μεταφορά προγραμματισμένης σύσκεψης του Οικονομικού Επιτελείου για το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα την αντικειμενική αδυναμία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά να παραστεί στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οικονομική Κρίση Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εναλλακτικές Μορφές Ανάπτυξης», που διοργανώνει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας σε συνεργασία με το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 29 Μαΐου ο κ. Κουσελάς θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Αχαΐα.
Σας κοινοποιούμε την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Κουσελά στην ανωτέρω ημερίδα....
«Η πατρίδα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων.
Αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου, την προοπτική της νέας γενιάς, στην οποία κανείς δεν νομιμοποιείται να αφήσει παρακαταθήκη μια πατρίδα υπερχρεωμένη και απαξιωμένη. Μια πατρίδα στο περιθώριο και δίχως προοπτική...
Η πολύπλευρη κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας, έχει σοβαρές εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις. Η κρίση αυτή φέρνει στο προσκήνιο σωρευμένα και σοβαρά προβλήματα, εγχώρια και διεθνή, που απαιτούν κατεπειγόντως λύσεις. Λύσεις με υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και –τολμώ να πω- με συστράτευση από όλους, για να πιάσουν τόπο ο μόχθος και οι θυσίες του λαού μας.
Η κρίση αυτή είναι, ωστόσο, και μια ευκαιρία να ξαναδούμε με φρέσκια ματιά την παραγωγική διαδικασία, τον τόπο μας, τους ανθρώπους μας, τις αστείρευτες δυνατότητές μας, για τις οποίες καμιά συγκυρία, όσο δύσκολη και να είναι, δεν πρέπει να μας κάνει ούτε στιγμή να αμφιβάλλουμε.
Στο χέρι μας είναι να βρούμε και να συμφωνήσουμε τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, που έχει ανάγκη ο τόπος, μακριά από στρεβλώσεις, πελατειακές λογικές και κακοδαιμονίες του παρελθόντος.
Γι’ αυτό, χαιρετίζω αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία των διοργανωτών, να προσεγγίσουν την περιφερειακή διάσταση της κρίσης, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών, στη διαμόρφωση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης.
Ανάπτυξης με σχέδιο και ποιότητα, με σωστή προβολή των προϊόντων της γης μας, με συνδυασμένες δραστηριότητες, με αξιοποίηση των πολιτισμικών και των φυσικών μας πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Και θέλω εδώ να εξάρω τόσο τον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ως συμβούλου της Πολιτείας, όσο και του ΤΕΙ Καλαμάτας, που πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις πρωτοβουλίες του, σε αυτή τη συζήτηση.
Μια συζήτηση εξαιρετικά επίκαιρη, ειδικά σήμερα που η μεταρρύθμιση την οποία προωθήσαμε με τον «Καλλικράτη», ανοίγει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νέα πεδία παρέμβασης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους.
Τόσο οι επιστημονικοί φορείς της Περιφέρειας, όσο και το ΤΕΙ, που αποτελεί φυτώριο για τους επιστήμονες της νέας γενιάς, σε ειδικότητες που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην ανάπτυξη και στην ευημερία της Μεσσηνίας. Αφ’ ενός στηρίζοντας τους νέους Καλλικρατικούς θεσμούς στο πολύπλευρο έργο τους, αφ’ ετέρου κάνοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ελκυστικό προορισμό απασχόλησης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, πρώτα απ’ όλα για τους νέους μας.
Ειδικά για το ΤΕΙ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως και στο παρελθόν, στηρίζω το σημαντικό του έργο, όπως στήριξα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών του, γιατί πιστεύω βαθειά στην ακαδημαϊκή του αποστολή και στην αναπτυξιακή του προσφορά στον τόπο μας.
Σήμερα, στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο την οποία βιώνουν η χώρα και ο λαός μας, ημερίδες σαν τη σημερινή δεν είναι «πολυτέλεια».
Είναι ανάγκη, είναι βήμα γόνιμου διαλόγου και πολύτιμη συμβολή στην κοινή μας προσπάθεια να πορευτούμε σε έναν δρόμο, που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες, δρομολογώντας την ανάπτυξη σε στέριες βάσεις και ανοίγοντας προοπτικές για τον τόπο και τους συμπολίτες μας.
Είμαι βέβαιος πως από αυτή την ημερίδα θα προκύψουν χρήσιμα και άμεσα αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, για την Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για κάθε συμπολίτη μας.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»

2 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΜαΐου 28, 2011

    OIKONOMIKH AYΘΕNTIA..
    ΠΟΙΟΣ??
    Ο ΜΗΤΣΟΣ..
    Ε ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑνώνυμοςΜαΐου 28, 2011

    Να κι ενας απ αυτους που δεν δουλεψαν ποτε στη ζωη τους...
    ααα... μη ξεχασω.. θα παρει και συνταξη!!!

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα