Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ποιος λέει την αλήθεια, ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς;

Το φορολογικό μπορεί να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, όμως αμφότεροι… συμφώνησαν για την στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην τρόικα!
 Picture 0 for Ποιος λέει την αλήθεια, ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς; του Σπύρου Νάννου
 Μέχρι αργά χθες το βράδυ, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία προσπαθούσαν να «αποκωδικοποιήσουν» τα μηνύματα που στάλθηκαν στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, μπορεί η συναίνεση να παραμένει ως… χαρτί πάνω στο τραπέζι για να το υπογράψουν τα κόμματα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο η συναίνεση δεν… κρέμεται πλέον σε μια κλωστή (κυρίως για ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και Αντώνης Σαμαράς, έδειξαν πως συμφωνούν με την στάση που πρέπει να κρατήσουν αμφότεροι για το … φορολογικό! Την βασική αιτία που η συναίνεση δεν επιτεύχθηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας…
Και αυτό εξηγείται ως εξής: Κατ’ αρχήν, αμέσως μετά την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, οι… πληροφορίες ήθελαν τον Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχουν ανταλλάξει… κουβέντες για το φορολογικό, κάτι που επιβεβαιωνόταν και από το επιτελείο του πρωθυπουργού και από το επιτελείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για το περεχόμενο και τον διάλογο που είχαν, ήταν συγκεχυμένες και το τοπίο ήταν θολό καθώς:
- Από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν πως το φορολογικό, το άνοιξε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας πως πρέπει να τελειώσει το θέμα, να υπάρξει συναίνεση και να δοθεί η απάντηση στην τρόικα, η οποία πιέζει αφόρητα και δεν συμφωνεί με το Ζάππειο 2.

- Από την Συγγρού έλεγαν χαρακτηριστικά πως το θέμα ήρθε στο τραπέζι πρώτα από τον Αντώνη Σαμαρά που δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα συναινέσει και πως δεν δέχεται τις επιταγές της τρόικα για τις αντιθέτου απόψεις από εκείνον.

Και ήρθαν οι δηλώσεις των δύο αρχηγών, για να θολώσουν περισσότερα τα… νερά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε όσα είπα.

Πρώτος – και αυτό έχει την… αξία του – έκανε δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς όταν είπε – ακριβώς – τα εξής: «Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην δική του δήλωση, επισήμανε – επ’ ακριβώς – τα εξής: «…Ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Παράδειγμα ζήτησα το ζήτημα ΄΄φορολογία΄΄ να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας…».

Ο καθένας πλέον, μπορεί αν βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το θέμα είναι όμως, τι ακριβώς συνέβη μέσα στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου, γιατί από τα πρακτικά θα μάθουμε την αλήθεια, όπως οφείλει να μάθει και ο ελληνικός λαός. Και οι πιστωτές μας, να «βράζουν» και να πιέζουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα