Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μαλλιά-κουβάρια το κόμμα της Ντόρας από το Μεσοπρόθεσμο

Τις... ασθένειες ενός μεγάλου κόμματος με πολύχρονη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει και η Δημοκρατική Συμμαχία. Μαλλιά-κουβάρια το κόμμα της Ντόρας από το Μεσοπρόθεσμο  Τις... ασθένειες ενός μεγάλου κόμματος με πολύχρονη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει και η Δημοκρατική Συμμαχία. Η συζήτηση και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περιελάμβανε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία -όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ- "δέχθηκε πολλά γκολ από το πουθενά".
Η συζήτηση που προηγήθηκε για τη στάση που θα τηρούσε στη Βουλή, η αποχώρηση του κ. Κιλτίδη και η εκ Βρυξελλών κριτική που άσκησε ο στενότατος συνεργάτης της Θ. Σκυλακάκης ήταν τα γεγονότα που τραυμάτισαν την εικόνα του νέου πολιτικού σχηματισμού και τα οποία απαιτούν άμεσες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν.
Η αρχή όλων των εσωκομματικών δεινών ήταν ο προβληματισμός και η διχογνωμία που επικράτησε στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχετικά με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης.


Οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος είχαν ταχθεί ευθύς εξαρχής υπέρ της καταψήφισης. Οι τρεις έλεγαν ότι θα δήλωναν "παρών", ενώ ο κ. Κ. Κιλτίδης "φλέρταρε" και με το "όχι". Στον αντίποδα κινήθηκε μεχρι τέλους ο κ. Θ. Σκυλάκακης, ο οποίος έσπευσε μάλιστα να επιβεβαιώσει με γραπτή?δημόσια δήλωσή του ότι ήταν υπέρ του "ναι".

Τελικά, η πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να στηρίξει το "παρών", εκτιμώντας σαφώς ότι πρόκειται για μια "διακριτή στάση στα πλαίσια λειτουργίας του Κοινοβουλίου απέναντι σε έναν αναποτελεσματικό και επιζήμιο γα τον τόπο διπολισμό".

Η ίδια η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στους συνεργάτες της την παραμονή της ψηφοφορίας, εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα αναδειχθεί η διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια πολιτική της κυβέρνησης που δεν μπορεί να πετύχει και στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Η επιλογή αυτή κάλυψε πλήρως τους βουλευτές του κόμματός της, όχι όμως και τον ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος μία ημέρα μετά διαφοροποιήθηκε τασσόμενος υπέρ του Μεσοπρόθεσμου. Της τοποθέτησης Σκυλακάκη είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του κ. Κ. Κιλτίδη, που δεν αιφνιδίασε ιδιαίτερα την κυρία Μπακογιάννη, αλλά και οι αιχμές της κυρίας Ελ. Παπαδημητρίου, η οποία έκανε λόγο για "Πόντιο Πιλάτο", όταν αναφέρθηκε στη στάση της πολιτικής της φίλης.

Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως τα ζητήματα της διαχείρισης εσωκομματικών κρίσεων δημιουργούν προβληματισμό στα στελέχη και στους βουλευτές που πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή την ώρα το κόμμα να εμφανίζεται με μια ενιαία στάση, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν προληφθεί προκειμένου να μην τρώθει η εικόνα της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Τα θέματα αυτά αναμένεται η ίδια η κυρία Μπακογιάννη να τα φέρει προς συζήτηση στα κομματικά όργανα, προκειμένου να ληφθούν και οι αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα