Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τέλος στο καρτέλ των μεσιτών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή 2%
Φρένο στο καρτέλ των μεσιτών έβαλε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας να παύσουν να απαιτούν προμήθεια 2% από κάθε συμβαλλόμενο μέρος, αγοραστή και πωλητή, στις συναλλαγές στις οποίες διαμεσολαβούν. Χθες η Ολομέλεια της Επιτροπής έπειτα από ενδελεχή έρευνα δυο ετών αποφάσισε ότι τέσσερις σύλλογοι μεσιτών, και συγκεκριμένα οι Αθηνών - Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ), Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας (ΣΝΕΕΣΔΑΠ) και Νομού Χανίων (ΣΥΜΕΝΟΧ), ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εγκαλούμενοι είχαν προχωρήσει εις βάρος των καταναλωτών σε ορισμό κατώτατων αμοιβών που ανέφεραν ρητά στα καταστατικά τους ή σε άλλα έγγραφα.
Το ποσοστό αμοιβής ήταν 2% επί της αξίας του ακινήτου σε κάθε συναλλαγή και με τον κάθε συναλλασσόμενο, ενώ υποχρέωναν τα μέλη τους σε αυτή την ελάχιστη αμοιβή και απαγόρευαν κάθε διαφήμιση σε περίπτωση μειωμένης ή μηδενικής αμοιβής τους.
Πρόστιμα. Η Επιτροπή Ανταγωνίσου επέβαλε συμβολικό πρόστιμο 29.735 ευρω στους τέσσερις συλλόγους επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των σχετικών παραβάσεων τα πρόστιμα θα είναι σημαντικά υψηλότερα. Ακόμη, υποχρεώνει τους συλλόγους να ενημερώσουν με επιστολή τα μέλη τους ότι μπορούν να ζητούν αμοιβές μικρότερες του 2% και να καταχωρίζουν δημοσιεύσεις διαφημίσεων τέτοιου περιεχομένου. Επίσης να αναρτήσουν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις ιστοσελίδες τους για έναν χρόνο, καθώς και να τη δημοσιεύσουν εντός 45 ημερών δύο φορές σε δύο από τις πέντε μεγαλύτερης κυκλοφορίας κατά τον μήνα δημοσίευσης της απόφασης κυριακάτικες και σε δύο εξειδικευμένες στη δημοσίευση κτηματομεσιτικών αγγελιών πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σκούφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα