Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

“Οχι“ στο ένα από τα δύο φωτοβολταϊκά των Γαργαλιάνων

ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας απέρριψε χθες, τον ένα από τους δύο μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 4,9 MW, που σχεδιαζόταν
να εγκατασταθεί στην περιοχή των Γαργαλιάνων, στη θέση “Χονδροβούνι“ . Και αυτό γιατί επρόκειτο να εγκατασταθεί σε αναδασωτέα έκταση, στις οποίες απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αντίθετα, θετική ήταν η γνωμοδότηση του Συμβουλίου για το δεύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό, ίσης ισχύος, στη θέση “Αγριλιά Μπάκα“. Ο σταθμός που απορρίφθηκε, ήταν της εταιρείας “Σόλαρ Παρκ Χονδροβούνι Ε.Ε.”.
Οπως ενημέρωσε ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, προβλέπεται να εγκατασταθεί σε έκταση 101 στρεμμάτων σε δημόσια δασική έκταση, η οποία είναι αναδασωτέα εκτός από 5 στρέμματα. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι δεν έχει γνωμοδοτήσει το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, καθώς δεν του ζητήθηκε η γνώμη. Ενημέρωσε πως εκκρεμεί η νέα εγκύκλιος του υπουργείου, που θα επιτρέπει φωτοβολταϊκά σε αναδασωτέα έκταση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η εγκύκλιος του 2009 που ισχύει, απαγορεύει φωτοβολταϊκά σε αναδασωτέες εκτάσεις. Επεσήμανε πως η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς και βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει παραχώρηση του χώρου για το φωτοβολταϊκό σταθμό. Θετική ήταν η άποψη του Ν.Σ. για το σταθμό της εταιρείας “Βε Πε Ντε Φωτοβολταϊκές Εφαρμογές ΕΠΕ“ στη θέση “Αγριλιά Μπάκα“. Σύμφωνα με το διευθυντή Δασών, αναμένεται να εγκατασταθεί σε 105 στρέμματα δασικής περιοχής. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «ούτε εδώ είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση της υπηρεσίας. Και τελικά σήμερα επιτρέπει η υπηρεσία, έδωσε την έγκρισή της». Ενημέρωσε, επίσης, ότι η εταιρεία θα πληρώσει 124.000 ευρώ εφάπαξ μίσθωμα χρήσης. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος έθεσε το θέμα των χρήσεων, επεσήμανε ότι φωτοβολταϊκά τοποθετούνται χωρίς έλεγχο και παρακολούθηση. Ζήτησε να συσταθεί ένα όργανο σε επίπεδο νομού, που να ενημερώνεται και να πληροφορεί τι γίνεται με τα φωτοβολταϊκά. Εξέφρασε τον κίνδυνο να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια τα φωτοβολταϊκά και η παραγωγή ενέργειας και να γίνουν νεκροταφεία οι χώροι που έχουν εγκατασταθεί. Τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει να απαιτήσουν πλήρη ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά στο νομό.
Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, συμφωνώντας μαζί του, παρατήρησε ότι είναι πρόβλημα η
ακατάστατη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο νομό. Και πληροφόρησε για την προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ, που θα προσπαθήσει να χωροθετήσει περιοχές με φωτοβολταϊκά. Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα