Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Άλκης Ξύγκας

Συνέντευξη στην ΕΡΑ Καλαμάτας
Ως μια συνάντηση που δεν είχε προετοιμαστεί, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, ενώ συζήτησαν και για το τι μέλλει γενέσθαι στο νέο διευρυμένο «καλλικρατικό» Δήμο Τριφυλίας, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Καλαμάτας, αυτή που είχε με τους συναδέλφους του των Δήμων Κυπαρισσίας Γ. Σαμπαζιώτη, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αετού Δημήτρης Δριμής.
Πάντως δεν απέκλεισε κανέναν ενδεχόμενο για την εξέλιξη αυτής της συνάντησης, (όπως για μια διακομματική αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών), λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουν μια εμπειρία 7 – 8 ετών, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Μιλώντας ο κ. Ξύγκας για τη συνάντηση των Φιλιατρών, στο Βαγγέλη Ποτέα και στη Μαρία Τομαρά, είπε ότι «δεν ήταν κάτι το οποίο είχε προετοιμαστεί, αλλά επειδή είναι φοβερά ευαίσθητοι οι καιροί, κάναμε αυτή τη συνάντηση» και πρόσθεσε: «Αυτή η συνάντηση έδωσε τροφή για σχόλια, αλλά κάθε τέτοια συνάντηση θα δίνει λαβή για σχόλια από δω και πέρα».

Για το περιεχόμενο της συνάντησης είπε πως «επειδή το πρόβλημα του Δήμου Κυπαρισσίας, του μεγαλύτερου Δήμου στη Μεσσηνία, όπως διευρύνθηκε με το σχέδιο “Καλλικράτης”, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του δεν συμφωνεί, είπαμε να δούμε τι γίνεται με τα κατά τόπους προβλήματα κι από κει και πέρα να κουβεντιάσουμε το σκηνικό που προδιαγράφεται σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές. Συζητήσαμε αρκετά, ανταλλάξαμε εμπειρίες και συζητήσαμε για το τι μέλλει γενέσθαι στο Δήμο Τριφυλίας». Το νέο «καλλικρατικό» Δήμο, τον χαρακτήρισε ως «ένα πολύ δύσκολο Δήμο και από την πλευρά των κομμάτων», σχετικά με τα χρίσματα ή τις στηρίξεις που θα δώσουν, «αλλά και ως προς τη λειτουργία του, ως “καλλικρατικού” διευρυμένου Δήμου».

Το θέμα της εκλογής Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ξύγκας είπε ότι εύκολα ή δύσκολα θα λυθεί, καθώς «από κει και πέρα το πρόβλημα είναι ποιος θα οδηγήσει το “όχημα” εκεί που πρέπει».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα χρίσματα των κομμάτων λέγοντας ότι αυτά, εκείνο που θέλουν είναι τα χρώματα με τους (μπλε ή πράσινους) δήμους στο χάρτη την επομένη των εκλογών. Οι εκλεγέντες όμως, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να υπηρετήσουν με δυσκολία τρομερή το Δήμο, κάτω υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

Ο κ. Ξύγκας μίλησε όμως και για τις δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει ένας υποψήφιος που θα πάρει το χρίσμα από ένα κόμμα, καθώς όπως είπε «μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ κι αλίμονο σ’ αυτόν που το κρατάει στα χέρια τους και δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί». Συνεχίζοντας εξήγησε πως «κάποιος που κουβαλάει το χρίσμα, κουβαλάει και τα χαρακτηριστικά του κόμματος αυτού που τον στηρίζει. Και τον τελευταίο καιρό, οι ιδιότητες των κομμάτων, όπως έχουν καταγραφεί δεν είναι κι ότι το καλύτερο για την κοινωνία. Ο ψηφοφόρος μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα βρει την ευκαιρία να εκδικηθεί και να βγάλει τα απωθημένα του μέσα από την κάλπη. Άλλωστε, πέραν τούτου, οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν ποιοι προσπαθούν, ποιοι μοχθούν, ποιοι κουράζονται, αλλά και από την άλλη ποιοι θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη, το βλέπουν και πράττουν αναλόγως».

Ο δήμαρχος Φιλιατρών είπε πως επειδή δεν συμφωνεί με το σχέδιο «Καλλικράτης» ως προς τον Δήμο Τριφυλίας, δεν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορώ να υπερασπιστών ιδέες δεν πιστεύω. Αυτό θα ήταν λάθος».

Σε ερωτήσεις για το αν παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Δήμου Τριφυλίας από έναν αυτοδιοικητικό διαπαραταξιακό συνδυασμό ο κ. Ξύγκας είπε: «Μιλάω με πολλούς, με στελέχη των μειοψηφιών, με εκπροσώπους φορέων κ. λ. π. να δούμε τι γίνεται, να προετοιμαστούμε και να δούμε στο τέλος τι θα προκύψει». Επανερχόμενος στη συνάντηση των 4 δημάρχων είπε πως δεν προέκυψε κάτι και συμπλήρωσε: «Είπαμε να καταγράψουμε κατ’ αρχήν τα δεδομένα κι από κει και πέρα βλέπουμε τι θα προκύψει. Οι συναντήσεις μπορεί να μην κατέληξαν πουθενά, είναι όμως μια προσπάθεια κι ένας προβληματισμός». Στο σημείο αυτό επισήμανε ο δήμαρχος Φιλιατρών πως «οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουν μια εμπειρία 7 – 8 ετών, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι για το νέο Δήμο Τριφυλίας, για τον οποίον είπε πως δεν υπάρχει συνεκτικότητα, «θα πρέπει να συγκλίνουμε και να βγούμε από τ’ αδιέξοδα που θα δημιουργήσει η δεδομένη οικονομική κρίση».

3 σχόλια:

  1. Πράσινα ξινά σταφύλια!
    'Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ κ. ΞΥΓΚΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΓΑΙ ΚΑΝΕ ΟΥΖΟ ΑΛΚΗ ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ ΑΝΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα