Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ολοι οι άνθρωποι του «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες

Ολοι οι άνθρωποι του «Καλλικράτη» σε δήμους και περιφέρειες
Με 6.893 λιγότερους δημοτικούς συμβούλους και μείον 783 περιφερειακούς θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας στη μετά «Καλλικράτη» εποχή. Σύμφωνα με τις δύο υπουργικές αποφάσεις του Γιάννη Ραγκούση, που δημοσιεύτηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ανέλθουν σε 9.257 από 16.150 που ήταν μέχρι σήμερα και οι περιφερειακοί (πρώην νομαρχιακοί) σε 713 από 1.496.

Η δραστική αυτή μείωση των συμβούλων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τρεις ή περισσότεροι δήμοι συνενώνονται για να δημιουργηθούν οι 325 του σχεδίου «Καλλικράτης». Η μάχη του σταυρού για μια θέση στα νέα δημοτικά συμβούλια αναμένεται, αν μην τι άλλο, αδυσώπητη.

Για τις 13 περιφέρειες

Οσο γι' αυτούς που επιδιώκουν να βρεθούν δίπλα στους 13 περιφερειάρχες, στα κέντρα των αποφάσεων που δημιούργησε ο νέος νόμος, φαίνεται ότι θα έπρεπε ήδη να αρχίσουν να... τρέχουν.

Παρ' όλο που η διοικητική μεταρρύθμιση προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών δήμων και κοινοτήτων ως εκλογικών περιφερειών για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους, οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας ανακοινώσεις στις αρχές του χρόνου.

Στην Αττική, με τα Μελίσσια να υπάγονται στον Δήμο Πεντέλης μαζί με τη Νέα Πεντέλη, τον νέο Δήμο Μαραθώνος να διογκώνεται με τη συνένωση των Βαρνάβα, Γραμματικού και Ν. Μάκρης και την παραλιακή ζώνη να παίρνει φωτιά από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, το φθινοπωρινό πολιτικό σκηνικό αναμένεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρον ακόμα και στη μάχη του σταυρού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε πολλούς δήμους της περιφέρειας, όπως στον Δήμο Βόλου, στον οποίο προστέθηκαν οκτώ, και στον Δήμο Κέρκυρας, στον οποίο συνενώθηκαν 14 μικρότεροι.

Οσον αφορά τους περιφερειακούς συμβούλους ανά εκλογική περιφέρεια, υπενθυμίζεται ότι ως εκλογικές περιφέρειες ορίζονται οι σημερινοί νομοί, με εξαίρεση τη Νομαρχία Αθηνών, η οποία οργανώνεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τις Νομαρχίες Πειραιώς, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας και Καβάλας, των οποίων οι νησιωτικές περιοχές οργανώνονται σε ξεχωριστές περιφερειακές ενότητες. Στην περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών.

Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ spyropul@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα