Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι 10 μεγαλοεπενδυτές που κέρδισαν € 120 δισ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Οι μάνατζερ των hedge funds αποκόμισαν κέρδη όσο το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας

Τεράστια κέρδη που ανέρχονται περίπου στο μισό του ΑΕΠ της Ελλάδας έχουν προσφέρει στους πελάτες τους από τότε που άρχισαν να δραστηριοποιούνται οι δέκα πιο πετυχημένοι διαχειριστές hedge funds σε ολόκληρο τον κόσμο.

Oι άνθρωποι που πολλές φορές αποκαλούνται «αμείλικτοι κερδοσκόποι» έχουν φέρει κέρδη 120 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όσους τους εμπιστεύτηκαν τα τελευταία χρόνια τα χρήματά τους.

Τους δέκα πιο πετυχημένους διαχειριστές hedge funds στους οποίους περιλαμβάνονται και μερικά τρανταχτά ονόματα, όπως του Τζορτζ Σόρος και του Τζον Πόλσον, παρουσίασαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο 80χρονος σήμερα Τζορτζ Σόρος είναι ο πιο πετυχημένος μάνατζερ hedge fund σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού από το 1973, όταν ίδρυσε την εταιρεία του Quantum Εndowment, μέχρι σήμερα έφερε κέρδη 32 δισ. δολαρίων στους πελάτες του- δηλαδή περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Για να το θέσουμε αλλιώς, σύμφωνα με τον Τζέιμς Μάκιντος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Σόρος και οι 300 συνεργάτες του έχουν κερδίσει για λογαριασμό των επενδυτών που τους εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους περισσότερα χρήματα από όσα έχει κερδίσει η Αpple η οποία απασχολεί σε ολόκληρο τον κόσμο 34.000 εργαζομένους! Από το 1973 μέχρι και το 2000 μάλιστα οι αποδόσεις που προσέφερε ο Σόρος στους πελάτες του ξεπερνούσαν το 30% σε ετήσια βάση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζον Πόλσον, που το 1994 ίδρυσε την εταιρεία που φέρει το όνομά του, την Ρaulson & Co. Τα κέρδη που έχει αποφέρει η εταιρεία στους επενδυτές της το διάσημα αυτό ανέρχονται σε 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Πόλσον μάλιστα είναι διάσημος επειδή κατάφερε να βγάλει μέσα σε μια χρονιά τα περισσότερα χρήματα από οποιοδήποτε ανταγωνιστή του. Ο ίδιος μάλιστα παραμένει αισιόδοξος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία. Θεωρεί ότι οι τιμές σε πολλές αγορές έχουν πέσει τόσο που ευνοούνται όσοι θέλουν να επενδύσουν τοποθετώντας αρκετά υψηλά ποσά.

Σύμφωνα με τον Rick Sopher, πρόεδρο της Leveraged Capital Ηoldings, εταιρείας που επενδύει σε hedge funds από το 1969 και επεξεργάστηκε τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τα κέρδη των κερδοσκοπικών αυτών κεφαλαίων, οι δέκα κορυφαίοι μάνατζερ των εταιρειών αυτών θεωρούνται οι πιο πετυχημένοι στον χώρο τους. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού οι 100 καλύτεροι μάνατζερ hedge funds στον κόσμο έχουν προσφέρει στους πελάτες τους το ένα τρίτο των συνολικών κερδών του κλάδου που αποτελείται από 7.000 τέτοιους διαχειριστές.


Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ
είναι ο πιο πετυχημένος μάνατζερ, καθώς έφερε κέρδη στους πελάτες του κάτι περισσότερο από 900 εκατ. δολάρια τον χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα