Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Σεισµός στην «ΠΑΡΑΓΚΑ Νο 2» ...Παράγοντας ετοιµάζεται να «δραπετεύσει» στο εξωτερικό!

» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: , Κώστας Κοφινάς


Ο πανικός, λένε, είναι «κακός σύµβουλος». Προκαλεί αναστάτωση. Και για τους έλληνες ατζέντηδες µοιάζει µε καµπανάκι συναγερµού! Τι συµβαίνει το τελευταίο διάστηµα; Πολλοί µάνατζερ µε άκρες σε ελληνικές ΠΑΕ, αλλά και σε οµάδες του εξωτερικού, αγωνιούν.

Ο λόγος; Να µην ανοίξουν οι καταθέσεις -λογαριασµοί τους, να µην βρεθεί η άκρη του νήµατος για κάποιες από τις συναλλαγές τους που µπορεί να µην θεωρηθούν νόµιµες.

Ο ειδικός γραµµατέας του ΣΔΟΕ, ο κ. Καπελέρης, έχει µπόλικη δουλειά. Στην πιάτσα ακούγεται µετ’ επιτάσεως η εξής ατάκα: «Αν δεν ξεβρωµίσει τώρα ο χώρος, δεν θα γίνει ποτέ!».

Οι εισαγγελείς κάνουν εκτεταµένες έρευνες, διαιτητές φέρονται στο «µάτι του κυκλώνα», τα χρήµατα που λέγεται πως έχουν στην άκρη είναι υπέρογκα και το ποσό των 300.000 ευρώ ειδικά, που ισοδυναµεί µε καταθέσεις ενός ρέφερι, προκαλεί ίλιγγο!
Το σπουδαιότερο όλων; Παράγοντας φέρεται έτοιµος να την... κάνει στο εξωτερικό! Ετσι λένε όσοι γνωρίζουν την κατάσταση και προσθέτουν ότι, αν το πράξει, πολύ απλά αυτό θα σηµαίνει ότι ο κλοιός έσφιξε για τα καλά γύρω από το κύκλωµα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ενα κύκλωµα που «ζει» από το ποδόσφαιρο, από παράνοµες συναλλαγές, από παιχνίδια «στηµένα» και από άτοµα που κινούν τα νήµατα στο παρασκήνιο βγάζοντας αρκετά χρήµατα. Νοθεύοντας το προϊόν.

Η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, αλλά και ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, κινητοποιήθηκαν ύστερα από τις αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ». Για την ακρίβεια θέλουν και αυτοί να... κατεδαφιστεί η «παράγκα Νο2». Σκοπεύουν να δεσµεύσουν λογαριασµούς, ατζέντηδες και να ερευνήσουν όλα τα πόθεν έσχες που έχουν ενδιαφέρον µετά τα όσα συµβαίνουν και ακούγονται.

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας λέει τα πράγµατα όπως τα γνωρίζει από µέσα:

«Με εκπλήσσει που τώρα, έτσι ξαφνικά ύστερα από 15 χρόνια παράνοµης συµπεριφοράς, από το ‘96 που άρχισε το “θεάρεστο” έργο της η “παράγκα”, µε άκρως οργανωµένη δράση, γίνεται σοβαρή συζήτηση ή και πραγµατική έρευνα γύρω από το ποδόσφαιρο. Γύρω από τις παρανοµίες στο ποδόσφαιρο. Οι πρώτες µου ελπίδες ήταν το 2002 επί Γιώργου Φλωρίδη. Τότε υπήρχε µια εγκληµατική οργάνωση µε αρχηγό, υπαρχηγό και µέλη οργανωµένα που είχαν ρόλους ξεκάθαρους. Οπως ακριβώς οι εγκληµατικές οργανώσεις. Ο αρχηγός, µάλιστα, έπαιρνε τις αποφάσεις και έκανε τις οικονοµικές συµφωνίες. Επέλεγε ποιοι θα είναι στην Επιτροπή Διαιτησίας. Ποιες ΠΑΕ θα επικρατήσουν. Το σχέδιο ήταν να ανέβουν συγκεκριµένες οµάδες από τη Δ’ Εθνική στη Γ’, από τη Γ’ στη Β’ και µετά στην τότε Α’ Εθνική».

Ολα καθορισµένα από το φθινόπωρο;

Ακριβώς. Από την αρχή της περιόδου. Οι ΠΑΕ και οι ιδιοκτήτες θα πλήρωναν τον αρχηγό. Αυτός θα κανόνιζε τη σειρά των οµάδων. Από κασέτες ακούσαµε και τον πατέρα ενός εξαιρετικού παράγοντα να ρωτά την εγκληµατική οργάνωση για το πόσο κοστίζει η δεύτερη και πόσο η τρίτη θέση! Πότε άρχισε η δεύτερη φάση της παρανοµίας;

Η νέα εγκληµατική οργάνωση άρχισε να λειτουργεί αµέσως µετά την εξαφάνιση της παλιάς. Αλλαξε ο πρόεδρος, αλλά όλη η ιστορία ήταν η ίδια. Ο κύριος αυτουργός της «παράγκας» αρχικά τοποθέτησε σύµβουλο ώστε να παρατηρεί τα πάντα και µετά τον εγκαθίδρυσε ως γενικό κουµάντο της εγκληµατικής οργάνωσης. Η διαδικασία ήταν η ίδια. Απόλυτος έλεγχος της ΚΕΔ, όχι κλήρωση αλλά ορισµοί διαιτητών και χωρίς κριτήριο η άνοδός τους. Η δεύτερη «παράγκα» ήλεγξε καλά τα αποτελέσµατα και ανέβηκαν οµάδες όπως είναι ο Πανθρακικός, ο Αστέρας Τρίπολης, η Βέροια, ο Θρασύβουλος. Από τα τοπικά πρωταθλήµατα, στα ψηλά!

Με έγγραφό µου την εποχή της προεδρίας Λυκουρέζου, είχα καταγγείλει τον Ντάκο, τον Σταυρίδη, τον Αργυρόπουλο.

Τότε ανέβηκε η Βέροια. Στον Πανθρακικό εργάστηκε νεαρός γιος πρώην κορυφαίου παράγοντα της ΕΠΟ. Αµέσως µετά, ο γιος µετακόµισε στον ΠΑΟΚ, όταν ανέλαβε ο Ζαγοράκης. Ο Πανθρακικός ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα εις βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα. Οποιος µελετήσει την ιστορία του Πανθρακικού, της Βέροιας και του Αστέρα Τρίπολης, πολλά θα αντιληφθεί. Ο ένας Μποροβήλος ήταν στην ΚΕΔ και ο αδελφός του στον Αστέρα Τρίπολης.


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
«Από την αρχή της περιόδου οι ΠΑΕ και οι ιδιοκτήτες θα πλήρωναν τον αρχηγό. Αυτός θα κανόνιζε τη σειρά των οµάδων!



Εβαζαν παιδάκια ώστε το αποτέλεσµα να είναι σίγουρο!

«ΣΕ ΑΘΗΝΑ και νησιά έχουµε σε επαγγελµατικό επίπεδο µια σειρά από στηµένα παιχνίδια», λέει ο κ. Κούγιας µιλώντας για τα σκοτεινά κυκλώµατα των µικρών κατηγοριών. Και συνεχίζει: «Κατήγγειλα προ διετίας στην ΕΠΟ, στην Ενωση Β’ - Γ’ Εθνικής και στον αθλητικό δικαστή ότι υπάρχει γνωστός εγκέφαλος της εγκληµατικής οργάνωσης που στήνει τους αγώνες. Οι µετοχές είναι στο όνοµα της γυναίκας του. Εχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήµατα και βρέθηκε από το τοπικό της Αθήνας στη Β’ Εθνική. Μαζί µε το Αιγάλεω και άλλες οµάδες, βρίσκονται στον πίνακα της ΟΥΕΦΑ µε τα στηµένα παιχνίδια.

Ανέφερα και αγώνες όπου οι αντίπαλοι της Ηλιούπολης δεν έβαζαν τους βασικούς ποδοσφαιριστές, αλλά άλλους µικρότερης ηλικίας. Ή σε µατς που είχε ενδιαφέρον η Ηλιούπολη. Εβαζαν µικρά παιδάκια ώστε το αποτέλεσµα να είναι εκ προοιµίου καθορισµένο.

Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οµάδων σε συζήτηση που είχα µαζί τους, για οµάδες του νοτίου οµίλου, παραδέχθηκαν πως έγιναν αυτά αλλά κανείς δεν τολµά να τα βάλει µε τον Τσακογιάννη γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Τα έκανα αυτά γνωστά επίσηµα και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Α. Κανελλόπουλο. Μια απλή έρευνα στα φύλλα αγώνα των παιχνιδιών της Ηλιούπολης να γίνει, αµέσως θα δει κάποιος τη διαφορά. Οι πληροφορίες µου λένε πως ο Τσακογιάννης έχει στενή σχέση µε κορυφαίο στέλεχος της Οµοσπονδίας και του είχε προσφέρει προστασία, γιατί το συγκεκριµένο στέλεχος είχε πολλούς εχθρούς λόγω της θέσης του.

Ολοι αυτοί, µαζί µε κορυφαία στελέχη της ΚΕΔ, έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ιδιόκτητα γήπεδα του Τσακογιάννη στην Ηλιούπολη. Οταν το είπα, επικεφαλής της ΚΕΔ ήταν ο Ψυχοµάνης. Δεν το αρνήθηκε, αλλά είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται και θα κάνει το καθήκον του.

Ολα αυτά γίνονται µέσω των διαιτητών. Ειδικά τις τελευταίες 10 αγωνιστικές, για να υπάρξει δήθεν αξιοπιστία, η ΚΕΔ βάζει διαιτητές από τη Σούπερ Λίγκα σε Β’ και Γ’ Εθνική.

Οι καλύτεροι κάνουν τα λάθη. Ο ΠΑΣ δύο χρονιές έχασε την άνοδο από σοβαρά διαιτητικά σφάλµατα. Από τον Κωνσταντινέα και τον Κασναφέρη. Οπως είπα, οι καλύτεροι διαιτητές κάνουν τα µεγάλα λάθη... Μ.


ΔΗΘΕΝ...
Ειδικά τις τελευταίες 10 αγωνιστικές, για να υπάρξει δήθεν αξιοπιστία, η ΚΕΔ βάζει διαιτητές από τη Σούπερ Λίγκα σε Β’ και Γ’ Εθνική.
Οι καλύτεροι όµως κάνουν τα λάθη


Κανείς δεν µπορεί τώρα να λέει ότι δεν γνωρίζει

Ο κ. ΚΟΥΓΙΑΣ συνέχισε: «Για όλες αυτές τις καταγγελίες, αντί να κινηθεί η νόµιµη διαδικασία, έχω τιµωρηθεί µε πρόστιµα συνολικού ύψους 300.000

ευρώ. Είναι µια χρυσή ευκαιρία µε τις αποκαλύψεις και των ‘’ΝΕΩΝ’’ να ανοίξουν οι λογαριασµοί. Του µάνατζερ Α.Τ. Να διασταυρωθούν τα στοιχεία που προκύπτουν από καταθέσεις ή να ανοίξουν λογαριασµοί συµβούλων της ΕΠΟ και κορυφαίων στελεχών της Οµοσπονδίας. Των µελών της ΚΕΔ. Το κυριότερο, να γίνει άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων µεταξύ παραγόντων ΕΠΟ, ΚΕΔ και των ιδιοκτητών οµάδων που είναι στις λίστες µε τα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ. Μπορεί αυτό να γίνει, το νοµικό οπλοστάσιο είναι παντοδύναµο και η αλήθεια θα έρθει στα µάτια µας ανάγλυφη.

Κανείς δεν θα µπορεί να λέει ότι δεν γνωρίζει, φίλαθλος, δηµοσιογράφος ή ιδιοκτήτης ΠΑΕ. Η καραµέλα που ακούω ότι χρειάζονται αποδείξεις δεν ισχύει για τον νόµο. Για τέτοια αδικήµατα αρκούν και οι ενδείξεις για έρευνα».

Σοφοκλής Πιλάβιος;
Είναι ένα άτοµο απόλυτα έντιµο. Τζέντλεµαν. Χειριστήκαµε στο παρελθόν την υπόθεση Δοξιάδη -Παναγοπούλου. Στις συζητήσεις που έχω κάνει µαζί του, έχω διαπιστώσει πως γνωρίζει τα πάντα. Είναι αποφασισµένος να καθαρίσει την ΕΠΟ. Δεν θα ήθελε να καλύψει κανέναν που έχει σχέσεις µε παρανοµίες, θέλει την κάθαρση.

Βασσάρας και Τεροβίτσας;

Είναι παραδεκτό πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να ξεκαθαρίσουν οι πίνακες των διαιτητών από τα βαρίδια του παρελθόντος. Γνωρίζω και τον κ. Γιαννόπουλο, εκτιµώ και τον κ. Μπριάκο. Ελπίζω να µην µε διαψεύσουν. Στη Β’ και τη Γ’ Εθνική τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στη διαιτησία είναι καλύτερη.

Ξέρουν πού να ψάξουν

Οι[-918 καταγγελίες τουΑλέξηΚούγια είναι σοβαρές.Οδικηγόρος µιλάει για συγκεκριµένους ανθρώπους και αναπόφευκτα το ερώτηµα που τίθεται είναι: «ΣτηνΠολιτεία τα έχετε κάνει γνωστά αυτά;».

«Πριν από έξι µήνες είχα µιλήσει µε τον ΓΓΑ, τον κ. Μπιτσαξή. Εχουµε γνωριµία από τη δικηγορία. Του µίλησα για τον Παναιγιάλειο και τις σχέσεις της οµάδας αυτής. Του είπα να ανοίξει τους λογαριασµούς παράγοντα που είχε πάει πρόσφατα στο Αίγιο. Είχε σχέσεις µε τον Τσακογιάννη. Η Παναχαϊκή δεν ανέβηκε κατηγορία και, δυστυχώς, τίποτα από όσα είπα δεν έγινε. Δικαιώθηκα ύστερα από καιρό γιατί πήγε στον Παναιγιάλειο ο γενικός αρχηγός της Ηλιούπολης, ο Σταθάκης. Στενός φίλος του Τσακογιάννη». Πώς προέκυψε η υπεράσπιση του Δαλούκα;

Ηταν για µένα έκπληξη που µου ανέθεσε τη νοµική εκπροσώπησή του.

Από την εποχή µε τον Μάκη Γερµανάκο στην υπόθεση Κιάππε, ουδέποτε υπερασπίστηκα διαιτητή. Με τον Δαλούκα, µάλιστα, είχα δυσάρεστη εµπειρία στη Νίκαια, σε παιχνίδι του ΠΑΣ µε τον Ιωνικό. Τότε χάσαµε µε 4-1 και δεν ανεβήκαµε κατηγορία. Τη θέση πήρε η Βέροια.

Μου ζήτησε να συγκεντρώσω όλα τα στοιχεία, να δω εφηµερίδες, τα πάντα, όπου είναι συκοφαντικά γι’ αυτόν. Ο,τι θίγει την τιµή και την υπόληψή του. Καλά, εσείς δεν έχετε έλθει σε κόντρα µε διαιτητές; Συνέχεια! Από τότε που ήµουν στον Αρη Πετρούπολης.

Εβγαινα επί 10 χρόνια δεύτερος στην κατηγορία και ανέβαινε µόνο ο πρώτος. Δεν θα αναλάµβανα όµως ποτέ διαιτητή όπως είναι ο Κασναφέρης, ο Παπουτσέλης, ο Βαλλιάνος, ο Δηµητρόπουλος, ο Κωνσταντινέας.

Κάποιοι µπορούν να πουν πως ηθεληµένα δεν ανεβαίνουν οι οµάδες σας...

Γιατί, για να παίζω στοίχηµα; Κάνω φορολογική δήλωση 35 χρόνια. Εχω ξοδέψει πολλά χρήµατα στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά φαίνονται. Προκαλώ τους πάντες να ανοίξουν τους τραπεζικούς µου λογαριασµούς και τις φορολογικές µου δηλώσεις. Αν βρεθεί έστω ένα ευρώ από τυχερό παιχνίδι, λαχείο ή στοίχηµα, παίρνω πίσω όσα λέω.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει όποιος ψάχνει την υπόθεση του ποδοσφαίρου και τα σκοτεινά σηµεία της;

Να πάνε σε καφενεία της Βόρειας Ελλάδας και σε καφέ της Νέας Σµύρνης. Να ακούσουν, να µάθουν εκεί τι λένε άνθρωποι του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Ηταν έκπληξη που µου ανέθεσε ο Δαλούκας την εκπροσώπησή του. Πιστεύει ότι έχει θιγεί η υπόληψή του. Δεν θα αναλάµβανα όµως ποτέ διαιτητή όπως ο Κασναφέρης, ο Παπουτσέλης ή ο Βαλλιάνος. Δέκα χρόνια πλακώνοµαι µε διαιτητές!



«Ο Πουρής θα πει την αλήθεια»

ΜΕ ΤΟΝ Πουρή τι συνέβη; Ο κ. Κούγιας εξηγεί: «Με πήραν τηλέφωνο τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ πήγαινα στην Αµφισσα για να αγορεύσω στην υπόθεση Γρηγορόπουλου - Κορκονέα. Το τηλέφωνο ήταν από τα Τρίκαλα. Ζήτησα να µου στείλουν την πλήρη δικογραφία και να δούµε αν είναι βάσιµη µια καταγγελία. Τελικά δεν µε ξαναπήραν τηλέφωνο και µίλησα µόνο µε τον Πουρή, ένα εξαιρετικό παιδί. Ο Πουρής είναι αποφασισµένος να πει την αλήθεια, αλλά δεν θέλει να έχει τον ίδιο δικηγόρο µε αυτόν των Τρικάλων. Ανεξάρτητα από αυτό, έχει και µόνο έναν χρόνο συµβόλαιο µε τα Τρίκαλα.

Τον νοιάζει η αξιοπιστία του».

2 σχόλια:

  1. Ο χαμός γίνεται! Καλά, τίποτα ηθικό, τίποτα νόμιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΗΘΙΚΌ ΚΑΙ ΝΌΜΙΜΟ ΨΆΧΝΕΙς ΡΕ ΦΊΛΕ;
    ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ....ΠΟΠΗΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα