Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μαφία:Στην «καθαρή» ενέργεια ξεπλένει βρώμικο χρήμα

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, το «αφεντικό των αφεντικών» της σιτσιλιάνικης Μαφίας
       «Οικολόγοι» μαφιόζοι επενδύουν τεράστια ποσά σε αιολικά πάρκα, κυρίως στη Σικελία

ΡΩΜΗ Ναρκωτικά, πορνεία, εκβιασμοί, λαθραία ταφή τοξικών αποβλήτων - όλα αυτά συμβαίνουν αλλά είναι μάλλον κατάλοιπα «του περασμένου αιώνα» γιατί, όπως αποδείχθηκε, η Κόζα Νόστρα βρήκε έναν πιο... οικολογικό τρόπο για να κάνει μπίζνες.

Η εντυπωσιακή αποκάλυψη έγινε με την κατάσχεση από την ιταλική αστυνομία περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,5 δισ. ευρώ του σικελού επιχειρηματία Βίτο Νικάστρι, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μαφία και έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και στα αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες, κυρίως στην επαρχία Τραπάνι της Σικελίας.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, η επιχείρηση σε βάρος του Νικάστρι βασίστηκε σε έρευνα 2.400 σελίδων με στοιχεία για τη δράση του η οποία διατάχθηκε μετά τη σύλληψή του πέρυσι.

Ο Νικάστρι αποφυλακίστηκε γρήγορα επειδή οι Αρχές δεν μπόρεσαν τότε να στηρίξουν τις κατηγορίες. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση με τη Μαφία αλλά ο στρατηγός Αντόνιο Τζιρόνε, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατά της Μαφίας (DΙΑ), είπε ότι ο μαφιόζος, που είναι γνωστός και ως
 «Αρχοντας των ανέμων», συνδέεται με τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, το «αφεντικό των αφεντικών» της σιτσιλιάνικης Μαφίας, ο οποίος καταζητείται από το 1993. Ο Ντενάρο είναι γνωστός και ως «αφεντικό πλέιμποϊ», λόγω της αγάπης του για τις ωραίες γυναίκες, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα είδη πολυτελείας.

Στα περιουσιακά στοιχεία του Νικάστρι που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται τουλάχιστον 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας (κάποιες από αυτές με έδρα το Λουξεμβούργο), μεγάλη κτηματική περιουσία, ακίνητα, εργοστάσια, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές, πολυτελή αυτοκίνητα και ένα καταμαράν 14 μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος των κατεσχεμένων βρισκόταν στη Σικελία, έδρα της Κόζα Νόστρα, και στη Νότια Καλαβρία, έδρα της αδελφής οργάνωσης Ντρανγκέτα.

Ο γερουσιαστής Κονσταντίνο Γκαράφα, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ότι η Μαφία προσπαθεί να εισχωρήσει στη νέα οικονομία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην προσπάθειά της να ξεπλύνει το χρήμα που κερδίζει από το οργανωμένο έγκλημα.

«Αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η Μαφία έχει μια φοβερή ικανότητα να ερμηνεύει τις νέες ανάγκες της κοινωνίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ίδιας επιτροπής Φραντζέσκο Φορτζιόνε. «Ολοι τους ήταν κάποτε μπλεγμένοι με τον τομέα των κατασκευών. Η Καμόρα (σ.σ.: η Μαφία της Νάπολι) ασχολείται με τη διαχείριση των αποβλήτων. Η Κόζα Νόστρα προχώρησε και δραστηριοποιείται σήμερα στον τομέα της πράσινης ενέργειας» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα