Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Google: «Συγγνώμη, ήταν ένα αστείο»

Έρικ Σμιντ: «Δεν αποθηκεύουμε τις πληροφορίες των χρηστών»

«Ήταν ένα αστείο». Με τη φράση αυτή ο ισχυρός άνδρας της Google, Έρικ Σμιντ, προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις που έκανε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο Ίντερνετ και πως οι ανήλικοι θα αναγκάζονται να αλλάζουν το όνομά τους όταν μεγαλώσουν, αν θέλουν να προστατευθούν από όσα τους εκθέτουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του «κολοσσού» των online αναζητήσεων απάντησε στις κατηγορίες περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, ισχυριζόμενος ότι η Google δεν αποθηκεύει, ούτε αξιοποιεί τις πληροφορίες που καταχωρίζουν οι χρήστες.
«Απλώς αστειευόμουν»…
Στις 18 Αυγούστου, ο Έρικ Σμιντ, προειδοποιούσε -μέσω συνέντευξής του στην «The Wall Street Journal»- ότι μια μέρα πολλοί νεαροί χρήστες του Ίντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν όνομα.

«Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ιντερνετ; Έχετε στο Facebook!», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Google, προβλέποντας πως κάθε νέος θα έχει αυτόματα το δικαίωμα με το που ενηλικιώνεται να αλλάξει το όνομά του, ώστε να «διαγράφει» οριστικά το ψηφιακό παρελθόν του.

Η εφημερίδα είχε σημειώσει ότι ο Σμιντ είχε κάνει αυτή τη δήλωση «προφανώς σοβαρά». Ο ίδιος, όμως, επιχείρησε χθες -ένα μήνα μετά την επίμαχη δήλωση- να ανασκευάσει.

«Ήταν ένα αστείο. Απλά δεν ήταν και τόσο πετυχημένο», δήλωσε χθες το βράδυ στην δημοφιλή σατιρική τηλεοπτική εκπομπή «The Colbert Report», του αμερικανικού καλωδιακού καναλιού Comedy Central. Στη συνέχεια αναγνώρισε ότι είναι καλύτερο να αφήνουμε τα αστεία για τους επαγγελματίες κωμικούς.

«Δεν κρατάμε τα δεδομένα των χρηστών»

Ο Έρικ Σμιντ, υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν κάνει «εξόρυξη δεδομένων» (data mining). Πρόκειται για μια διαδικασία αυτοματοποιημένης ανάλυσης και ταξινόμησης δεδομένων, που χρησιμοποιείται για να εξαχθούν πληροφορίες και συμπεράσματα σχετικά με την online «συμπεριφορά» των χρηστών.

«Δεν κάνουμε εξόρυξη δεδομένων. Οι υπολογιστές μας ψάχνουν και βρίσκουν καθετί που συμβαίνει στον Παγκόσμιο Ιστό και καταλαβαίνουν ποια δεδομένα παραπέμπουν το ένα στο άλλο. Αυτό μας δίνει έναν αλγόριθμο που ονομάζεται PageRank. Με αυτό τον τρόπο αποφασίζουμε πώς θα ταξινομήσουμε τα αποτελέσματα», εξήγησε ο Σμιντ.

«Θα με βοηθούσατε να διαγράψω το ιστορικό των σελίδων που επισκέφθηκα;», ρώτησε ο παρουσιαστής της εκπομπής, Στίβεν Κόλμπερτ. «Θα το ενθάρρυνα», απάντησε ο κ. Σμιντ.

«Γνωρίζετε για τους Αμερικανούς πράγματα για τα οποία ποτέ δεν είχαν σκεφτεί ότι θα μάθαινε ο κόσμος. Αυτά που αγαπάμε κι αυτά που μισούμε, όλα είναι κωδικοποιημένα, αν όχι ατομικά, τουλάχιστον γεωγραφικά», συνέχισε ο παρουσιαστής. «Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε τις αναζητήσεις σας. Αλλά μετά από λίγο τις ξεχνάμε», υποστήριξε το «αφεντικό» της Google. «Και πρέπει να σας πιστέψω;», ρώτησε ο Κόλμπερτ. «Και βέβαια πρέπει. Αυτό ορίζει ο νόμος σε πολλές χώρες», επέμεινε ο Σμιντ.

Άλλαξε την πολιτική δεδομένων

Πέρυσι, έπειτα από πολυετείς πιέσεις κυβερνήσεων αρκετών κρατών, η Google αναπροσάρμοσε την πολιτική διατήρησης δεδομένων που ακολουθεί. Πλέον η εταιρεία διαγράφει τους τελευταίους αριθμούς της διεύθυνσης IP ενός χρήστη μετά από εννέα μήνες και αφαιρεί τα cookies (αρχεία δεδομένων που αποθηκεύονται στον υπολογιστή κάθε φορά που ο χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα) μετά από 18 μήνες.

Ωστόσο, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι ούτε η νέα πολιτική είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο.

Απαγόρευσαν το Street View στην Τσεχία

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε διάφορες χώρες σχετικά με την υπηρεσία φωτογραφικής χαρτογράφησης Street View της Google.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Τσεχίας επανέλαβε σήμερα την άρνησή της να επιτρέψει στη Google να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για το Street View, επικαλούμενη νομικά εμπόδια και την «παρεμβατική φύση» της υπηρεσίας.

Η Ελβετία είχε μηνύσει πέρυσι το Street View. Παράλληλα, στη Γερμανία προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία περί απορρήτου, με αφορμή αυτή την υπηρεσία, ενώ Αυστραλία, Ιταλία και Ισπανία διερευνούν αν τελείται παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Είχε προηγηθεί, πριν από μερικούς μήνες, η αποκάλυψη ότι επί τέσσερα χρόνια τα αυτοκίνητα του Street View συγκέντρωναν «κατά λάθος» στοιχεία για τις κινήσεις των χρηστών στο Διαδίκτυο, μέσω ξεκλείδωτων ασύρματων δικτύων.

Ο Αυστραλός υπουργός Επικοινωνιών, Στίβεν Κόνροϊ, είχε τότε δηλώσει ότι η Google είναι «ο μεγαλύτερος παραβάτης του ιδιωτικού ασύλου στην παγκόσμια ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα