Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αττική συνενώνει την Αριστερά. Μοναδικός υποψήφιος ο Αλέξης Μητρόπουλος;

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Tα κόμματα της Αριστεράς δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί αποτέλεσμα μόνο των δημοσκοπικών ερευνών, ως πολιτικών εργαλείων, αλλά, κυρίως, αποτέλεσμα εσωτερικής φθοράς. Κι αν ο Περισσός ετοιμάζεται για «μεγάλη πολιτική μάχη» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται αδύναμα να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η πέραν του ΚΚΕ Αριστερά, μάλιστα, δείχνει χωρίς υπερβολή να πελαγοδρομεί. Στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεχόμενες κόντρες αποτελούν πια ρουτίνα. Οι λίγες καλές κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα καθώς και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Φώτη Κουβέλη συνιστούν εστίες φωτός μιας Αριστεράς που ψάχνει το δικό της φάρο στο σκοτάδι της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Την ώρα που η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ταυτότητας και οργανωτικής ανάπτυξης, τη στιγμή που η κυβέρνηση γίνεται δέκτης της οργής των πολιτών, η Αριστερά κυριολεκτικά παραπαίει, βαλτωμένη στην αδυναμία κατάθεσης λύσης διεξόδου.

Ο ύστατος αγώνας

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι όποιες προσπάθειες για ανεύρεση του βασικού υποψηφίου για την Περιφέρεια της Αττικής βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο διαβουλεύσεων. Ουδείς, προσώρας τουλάχιστον, αποκλείει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο της Αθήνας τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς (εξαιρουμένου του ΚΚΕ, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει τον Θανάση Παφίλη και τον Νίκο Σοφιανό για την περιφέρεια και το δήμο αντίστοιχα).

Συγκεκριμένα, η Αριστερά ενδέχεται να έχει ένα ψηφοδέλτιο με τον επιλεγόμενο από τη Δημοκρατική Αριστερά, ένα με τον επιλεγόμενο του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κι ένα με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν και ορισμένα σενάρια όσον αφορά στα ονόματα, διόλου απίθανο να δούμε αντιμέτωπους τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Αλέκο Αλαβάνο – ή, τουλάχιστον, δύο από τους τρεις.

Το παραπάνω σενάριο αποτελεί ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται η Αριστερά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που επιβεβαιωθεί το σενάριο των τριών διαφορετικών ψηφοδελτίων, τότε η πολιτική αυτοκτονία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανένα, μάλιστα, από τα υψηλόβαθμα στελέχη και των τριών βασικών μηχανισμών(ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά) εκ των οποίων τα «Επίκαιρα» ζήτησαν μια γνώμη δεν απέκλεισε το επίφοβο σενάριο. Μερικοί, μάλιστα, εξέφρασαν και τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με την αδυναμία εύρεσης λύσης για τις περιφερειακές εκλογές. Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στα «Επίκαιρα», εμφανίστηκε παντελώς απογοητευμένος με τις «ανύπαρκτες», όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις. «Σε είκοσι μέρες, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει νέα πρόταση και, πολύ φοβάμαι, νέα οικονομικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε, δεν υπάρχει χρόνος…» τόνισε με νόημα το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Αν τούτη την ώρα, ένα χρόνο περίπου μετά τις εκλογές, τα ποσοστά της Αριστεράς μοιάζουν να καταποντίζονται, ένα αρνητικό αποτέλεσμα και δη σε εκλογική μάχη δημοτικών εκλογών, που η ψήφος είναι και περισσότερο ελαστική, θα ισοδυναμεί με καταδίκη της. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεκτείνοντας τη σκέψη του, κάνει λόγο και για συνολικότερη καταδίκη του τόπου. «Αν η Αριστερά κατεβεί με τρία ψηφοδέλτια θα ηττηθεί κατά κράτος», λέει. Κι αυτό θα μεταφραστεί –και δικαίως– «ως έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής και των σκληρών μέτρων».

Κοντολογίς, ενδεχόμενη ήττα της Αριστεράς θα αποδυναμώσει πλήρως την αντίσταση κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, θα ισοδυναμεί με καταδίκη των χειρισμών της ηγεσίας της και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια στους κόλπους της.

Συναίνεση στην τελική ευθεία
Ωστόσο, έγκυρες πηγές των «Επικαίρων» αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ώρα ο Αλέξης Μητρόπουλος κατάφερε, όπως, άλλωστε, είχε θέσει και αρχικά, πριν από ενάμισι μήνα, ως όρο, να βρει κοινό τόπο με όλες τις συνιστώσες της Αριστεράς και, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα είναι ο μοναδικός, κοινός υποψήφιος. Αν πράγματι επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η Αριστερά θα καταφέρει να μην χάσει το τρένο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας και να παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού θα επιτύχει να πείσει τους πολίτες ότι στα σπουδαία και σημαντικά είναι σε θέση να βρει κοινό λόγο και έκφραση

2 σχόλια:

  1. Καλά, απο μαϊντανός έγινε ραπανάκι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τονε τον Μαϊντανό!
    Αυτός μας έλειπε!!!!!
    Και μας ήρθε! ΒΑράτε του παλαμάκια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα