Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Η Τουρκία είναι υπερδύναμη»

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Οπως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως τη Βρετανία, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία»
Ο υπουργός Εξωτερικών οραματίζεται τη χώρα του μέσα στις πέντε με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη

ΑΓΚΥΡΑ «Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο». Τον ισχυρισμό αυτόν προέβαλεο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να κατονομάσει τις άλλες τέσσερις «υπερδυνάμεις». «Η χώρα μας έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη, στην ευρωπαϊκή ειρήνη και στο μέλλον της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ Τurk.

Είπε επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς Τουρκία. Παράλληλα με την προσφορά των τουρκικών θετικών αξιών στην Ευρωπαϊκή Ενωσηθα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις». Επανέλαβε μάλιστα ότι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια είναι το Κυπριακό και οι επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία. «Η ευρωπαϊκή μας πορεία παρεμποδίζεται λόγω του Κυπριακού, ενός προβλήματος που δεν δημιουργήσαμε εμείςαλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕδέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος της, καθώς και λόγω κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη τη Γαλλία» δήλωσε.
Κατόπιν τόλμησε να συγκρίνει ιστορικά την Τουρκία με τη Βρετανία λέγοντας: «Προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Οπωςόμως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Βρετανία, έτσιδεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ήλθαν την επομένη της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης «Τransatlantic Τrends» που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απογοήτευση της τουρκικής κοινής γνώμης από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004, έναν χρόνο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το 74% των Τούρκων τασσόταν υπέρ της ένταξης σε δημοσκόπηση του German Μarshall Fund, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 38%.

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο λέγοντας ότι «σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή η εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με βήματα σε τεντωμένο σχοινί και εκεί αποδεικνύεται τόσο το μεγαλείοόσο και το ρίσκο που χαρακτηρίζει την Τουρκία». Σχολιάζοντας, τέλος, το διεθνές εμπάργκο εναντίον του Ιράν ο κ. Νταβούτογλου είπε: «Δεν θα διακόψουμε τις σχέσεις μας με καμία γειτονική χώρα και δεν θα θέλαμε το εμπάργκο να επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις με το Ιράν».

1 σχόλιο:

  1. Παλιοτουρκαλάδες!
    Πίσω και σας έφαγα!!!!!
    Αν τολμάτε ελάτε κατά εδώ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα