Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ογκώδης διαδήλωση κατά του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στο Λονδίνο

«Βαθιά λύπη» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της Εκκλησίας εξέφρασε ο ποντίφικας

«Κενή σημασίας η συγγνώμη»


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βρετανία ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Ο ποντίφικας εξέφρασε «βαθιά λύπη» για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, ωστόσο, συγγενείς των θυμάτων τον κατηγορούν ότι η συγγνώμη του είναι «κενή σημασίας».

Η αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Χάιντ Παρκ, όπου το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσει εκεί προσευχή ο Πάπας Βενέδικτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 10.000.

Οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.
Την κινητοποίηση οργάνωσαν διάφορες οργανώσεις: προασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος των γυναικών να χρίζονται ιερείς, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος (περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ) της παπικής επίσκεψης.

«Είναι σκανδαλώδες, το ποσό που ξοδεύεται για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά η 62χρονη Αντέλε Μακντόναλντ-Χιούσον, η οποία διαμαρτυρόταν για την απαγόρευση των αντισυλληπτικών από το Βατικανό.

«Η αντίθεση του Πάπα στα προφυλακτικά σκοτώνει» και «Αρχηγός της μεγαλύτερης συμμορίας βιαστών παιδιών» έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

«Ο Πάπας ζητά συνέχεια συγγνώμη, όμως αυτό δεν αρκεί» δήλωσε η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Ντόρις, που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία επτά ετών, την εποχή που την κακοποίησε ένας ιερέας.

Αναφερόμενος στη διαδήλωση, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται σοκαρισμένος.

«Το περιμέναμε, ξέραμε ότι υπάρχουν ομάδες που επικρίνουν τον πάπα και το Βατικανό και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού χαίρεται ιδιαίτερα που συναντά τον Πάπα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ποντίφικας εξέφρασε τη λύπη του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα. «Πάνω από όλα επιθυμώ να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου στα αθώα θύματα αυτών των εγκλημάτων, όπως επίσης και την ελπίδα ότι η Χάρη του Χριστού και η θυσία Του θα φέρουν γαλήνη και θα επουλώσουν πληγές» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, θύματα και συγγενείς των θυμάτων τον κατηγορούν ότι η συγγνώμη αυτή είναι «κενή σημασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα