Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κρυφοί φόβοι και ελπίδες για τις κάλπες

Το ερώτημα «γιατί ο Γιώργος μίλησε για δημοψήφισμα», αναφερόμενος στις κάλπες του Νοεμβρίου, κυριαρχεί στις συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, μία από τις οποίες είναι ο «Καλλικράτης», ακολουθούν ΔΕΚΟ, υγεία, παιδεία, κράτος, κλειστά επαγγέλματα.
Του Γιάννη Αντύπα
Παρ’ ότι η αναμέτρηση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ ακόμη αναζητεί υποψηφίους και στρατηγική. Το ερώτημα «γιατί ο Γιώργος μίλησε για δημοψήφισμα», αναφερόμενος στις κάλπες του Νοεμβρίου, κυριαρχεί στις συζητήσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Γενικότερα οι κυβερνήσεις δεν το συνηθίζουν, ιδιαίτερα όταν ασκούν περιοριστική πολιτική, και ειδικότερα «Μνημόνιο και συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν πάνε μαζί». Μόνο που ο Γ. Παπανδρέου δεν αναφερόταν στο σκέλος του δανεισμού της χώρας, αλλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, μία από τις οποίες είναι ο «Καλλικράτης». Ακολουθούν ΔΕΚΟ, υγεία, παιδεία, κράτος, κλειστά επαγγέλματα κ.ο.κ. Σε αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός θέλει το «ναι» των πολιτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ότι και να έλεγαν οι ίδιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αν το χρώμα του χάρτη το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου είναι μπλε θα έχουν πρόβλημα. Για αυτό προτίμησαν να πολιτικοποιήσουν την αναμέτρηση με δική τους πρωτοβουλία.
Σε δύο επίπεδα η καμπάνια...
Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αποφασίστηκε η καμπάνια να κινηθεί σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, οι υποψήφιοι στους δήμους και τις περιφέρειες θα αφεθούν ελεύθεροι να παρουσιάσουν τα δικά τους συνθήματα και το δικό τους πρόγραμμα. Μονάχα στην Αθήνα και στην περιφέρεια Αττικής η Ιπποκράτους θα δώσει διακριτική γραμμή και στήριξη μέσω διαφημιστικών εταιρειών.

Η επιλογή της, βέβαια, να επιλέξει η ίδια τους αντιπεριφερειάρχες του Γ. Σγουρού, έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα, καθώς υπουργοί και κομματικά στελέχη ανταγωνίζονται για τους δικούς τους ανθρώπους.

Δεύτερον, σε κεντρικό επίπεδο αποφασίστηκε να πάρει την εκστρατεία επάνω του ο Γ. Παπανδρέου. Να επισκεφθεί τις 13 περιφέρειες της χώρας με το σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει».

Από κοντά θα ακούγονται και τα «νέα αξιοπιστία» και «τώρα ξεκινάμε», που έκαναν το ντεμπούτο τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις γραμμές της ομιλίας του πρωθυπουργού. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι σε αυτές τις εκλογές έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πάνε καλά. Θεωρούν τις επιλογές της Ρηγίλλης αδύναμες και εκτιμούν πως οι δικοί τους υποψήφιοι θα μπορέσουν να περάσουν μπροστά στον πρώτο γύρο και να κερδίσουν στον δεύτερο. Ανησυχούν για την «αντί-μνημόνιο ψήφο», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους όμως, «μία κρίσιμη μάζα του πληθυσμού είναι θετική στις αλλαγές».

Είναι οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα που έβλεπαν τους δημοσίους υπαλλήλους να απολαμβάνουν προνόμια και τα κλειστά επαγγέλματα να τους ανεβάζουν το κόστος ζωής. Το πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι απειλούνται από την ύφεση. Είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τον κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους. Και η κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να κάνει κάτι για αυτούς, ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν θα πάνε στις κάλπες. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο Γ. Παπανδρέου πολιτικοποίησε τις εκλογές. Ηθελε να δώσει στους πολίτες κίνητρο να συμμετάσχουν στις εκλογές. Να στρατευθούν αυτοί που ταλαιπωρούνται εναντίον εκείνων που τους ταλαιπωρούν.

Είναι μια επιλογή με προφανές ρίσκο, καθώς στα μάτια πολλών ψηφοφόρων το κράτος είναι ο πρώτος παράγοντας ταλαιπωρίας. Ο πρωθυπουργός, όμως, πιστεύει πως με μόλις έναν χρόνο στην εξουσία ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Σε ενίσχυσή του πιστεύει πως θα λειτουργήσει και η ανάμνηση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., η οποία αποδείχθηκε καταστροφική.

Αντίλογος...
Αυτές είναι οι σκέψεις με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ξεκινά την εκλογική προσπάθεια. Αλλά η στρατηγική και η επιχειρηματολογία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, καθώς πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στην οικονομία και τις τάσεις της κοινής γνώμης.

Ο Γ. Παπανδρέου λαμβάνει δημοσκοπήσεις κάθε 48 ώρες. Οι συνεργάτες του φροντίζουν να τον τροφοδοτούν κάθε φορά με τα τελευταία στοιχεία, ώστε να κάνει αν χρειαστεί τις απαραίτητες προσαρμογές. Γιατί στην προαναφερθείσα γραμμή υπάρχει ισχυρός αντίλογος. Οτι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφύγει την ταύτιση με τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος. Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος προειδοποιούν πως «αν συνεχιστεί η γραμμή της πολιτικοποίησης την επομένη των εκλογών ο Α. Σαμαράς θα μπορεί να αμφισβητήσει τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης». Κατόπιν αυτών, και έχοντας ακούσει τον Γ. Παπανδρέου να χρησιμοποιεί τον όρο δημοψήφισμα, προτείνουν μια ευέλικτη στρατηγική. «Αν δούμε πως μας βγαίνει ας το συνεχίσουμε, αλλιώς να είμαστε έτοιμοι για υποχώρηση» λένε χαρακτηριστικά.

Αλλαγές
Ρόλος στον πολίτη...

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ειδική καμπάνια για τις αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης». Τους πόρους και τις αρμοδιότητες που μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το σχετικό φυλλάδιο είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ δεν αποκλείεται το μήνυμα της αλλαγής να ενισχυθεί με την κατάθεση του εκλογικού νόμου στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου. Ετοιμάζονται, ακόμη η ενιαία αρχή πληρωμών, το ενιαίο μισθολόγιο και, τέλος, ο «Καλλικράτης» στην κεντρική διοίκηση. Δίνοντας κατευθύνσεις στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος των αλλαγών είναι η εξουσία να πλησιάσει τον πολίτη και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Επίσης, να αλλάξει η σχέση πολίτη - πολιτικού, καθώς ο πρώτος δεν θα έχει ανάγκη τον δεύτερο για να βρει δουλειά και ο δεύτερος δεν θα έχει ανάγκη από χορηγούς για να εκλέγεται. Αυτός είναι ο στόχος και αυτόν τον στόχο θα επιχειρήσει να προβάλλει η Ιπποκράτους για να στηρίξει τους υποψηφίους της και να καλέσει τους ψηφοφόρους να πάνε μέχρι τις κάλπες. Και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Γιατί όλα θα εξαρτηθούν όχι από το πόσοι, αλλά από το ποιοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αν θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα θελήσουν να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ ή εκείνοι που θα του δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσει την προσπάθειά του και να αποδείξει ότι έχει σχέδιο για τη χώρα.

6 σχόλια:

  1. φιδι που σ εφαγε,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύει ότι είμαστε βλάκες και θα τα βάλουμε με τους Νεοδημοκράτες!!!!!
    ΕΕΕΕ......όχι κε Παπανδρέου! Εσείς και η παρέα σας οι κλεφταράδες τα φάγατε όλα, μαζί με την παρέα του Καραμανλή!!!!
    Ο λαός, όλος ο λαός, δεν φταίει σε τίποτα!
    Εσείς που εκπροσωπείται,το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ., είστε υπεύθυνοι!!!!
    Φέρτε τα κλεμένα πίσω! παλιοκλεφταράδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, αυτός στον κόσμο του!!!!!
    Παπανδρέου= Καραμανλής= Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α Π Ο Χ Η !!!
    ΣΤΕΙΛΤΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ!
    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!
    ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΈΥΘΥΝΟΙ ΟΛΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πει το παιδί;
    Ότι του λένε λέει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!!
    ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα