Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Αντ' αυτού ο Ι. Ραγκούσης

Αντ' αυτού ο Ι. Ραγκούσης
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις αρμοδιότητες στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός. Επίκειται η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. «Υπερεξουσίες» αποκτά ο υπουργός Εσωτερικών.
Του Γιάννη Αντύπα
Χωρίς χρονοτριβή, ώστε να προλάβει την επέκταση των αντιπαραθέσεων υπουργών για τις αρμοδιότητες, η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων. Η αρχή έγινε χθες, καθώς με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες του Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών ισχυροποιείται πολύ.
Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και οδηγιών του πρωθυπουργού και στα όρια που αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του.
Συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτεί ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους υπουργούς ή υφυπουργούς.


Ενέργεια - επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά στην Ενέργεια ξεκαθαρίστηκε πως μένει στην Τ. Μπιρμπίλη, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν τον ΟΠΑΠ να παραμένει υπό τον έλεγχο του Π. Γερουλάνου. Κρίσιμο είναι το θέμα των επενδύσεων, όπου Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Τ. Μπιρμπίλη διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία. Η λύση που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου είναι απλή: «Ο Χάρης θα βρίσκει επενδυτές, ο Θόδωρος θα προεδρεύει τον διυπουργικών που θα απαιτούνται για την εξέτασή τους και ο κάθε υπουργός, στον τομέα του οποίου θα εμπίπτει η επένδυση, θα κάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις». Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα θα προβλέπεται και η συζήτηση όλων των επενδύσεων, ακόμη και αυτών που θα φέρνουν άλλοι υπουργοί, στη διυπουργική για την ανάπτυξη.


Καίνε οι καθυστερήσεις...
Με αυτές τις κινήσεις οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι κρατούν τις ισορροπίες και λύνουν το πρόβλημα του συντονισμού. Επιθυμούν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ως προς τον ρόλο του Γ. Ραγκούση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών έχει συμμετάσχει ξανά στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου με αυξημένες αρμοδιότητες, όταν ήταν γραμματέας του κόμματος. Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2010 όσες ελλείψεις είχε τους προηγούμενους μήνες. Οι αδυναμίες, φάνηκαν και με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό, εντοπίζονται στους τομείς της ανάπτυξης και της υγείας.

Στην 15η έκθεση προόδου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, το κόκκινο χρώμα (σ.σ. καθυστέρηση) έχει εξαφανιστεί, αλλά το λευκό (σ.σ. σε εξέλιξη) παραμένει το κυρίαρχο σε μια σειρά κρίσιμων δράσεων:

Τον αναπτυξιακό νόμο, την απλοποίηση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, το αναπτυξιακό ταμείο, τα μέτρα προώθησης των εξαγωγών, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών των νοσοκομείων, την επαφή των πολιτών με τις εφορίες και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τη μηχανογράφηση ταμείων και νοσοκομείων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, την ενιαία αρχή πληρωμών, το ενιαίο μισθολόγιο κ.ά.

Στην πολιτική ενημέρωση ο Γ. Πεταλωτής έδωσε διευκρινήσεις για τα περί δημοψηφίσματος που είπε ο πρωθυπουργός: «Μίλησε για δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη, για τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης, που σημαίνει ότι όσοι ψηφίσουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, στηρίζουν αυτή τη σύγκρουση με το παρελθόν, στηρίζουν τη σύγκρουση με το κατεστημένο, με λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε και αυτό είναι το δημοψήφισμα που ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός».


Ζητούνται επενδύσεις...
Τις ερχόμενες ημέρες, όμως, το κυβερνητικό ενδιαφέρον στρέφεται στο εξωτερικό. Ο Γ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα γίνει μια επισκόπηση της οικονομικής κατάστασης, και από εκεί θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Πέραν των ανοιχτών εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά κ.ο.κ.) ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να αλλάξει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Γι' αυτό τον λόγο οι συνεργάτες του, του έχουν κλείσει σειρά επαφών και συνεντεύξεων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ραντεβού με πιθανούς επενδυτές.


Αρμοδιότητες στο νέο σχήμα

Τα καθήκοντα
Ο υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Εχει τη δυνατότητα να συγκαλεί συσκέψεις μελών της κυβέρνησης και αποκτά τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας.


Στην Τ. Μπιρμπίλη η ενέργεια
Ξεκαθαρίστηκε ότι ο τομέας της Ενέργειας παραμένει στην αρμοδιότητα της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.


Ο ΟΠΑΠ στον Π. Γερουλάνο
Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στο χαρτοφυλάκιο του Π. Γερουλάνου.


Τέσσερις για τις επενδύσεις
Στις επενδύσεις ρόλο διεκδικούν ο Θ. Πάγκαλος, ο Χ. Παμπούκης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με τη λύση που μελετά το Μαξίμου «ο Χ. Παμπούκης θα βρίσκει επενδυτές, ο Θ. Πάγκαλος θα προεδρεύει των διυπουργικών που απαιτούνται και ο κάθε υπουργός θα αναλαμβάνει τις τελικές διαπραγματεύσεις στον τομέα του.

Γόρδιος δεσμός η ομάδα κρούσης στη Βουλή
Ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά και τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την ομάδα κρούσης στη Βουλή. Ζητείται γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κύρος επιβολής στους βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με ευφράδεια και ετοιμότητα να απαντούν στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Στην ομάδα επιλογής έχουν ενταχθεί και ονόματα στελεχών που δεν στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου στην αναμέτρηση του 2007, όπως ο Γ. Φλωρίδης, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Κ. Καρτάλης κ.ά. Ειδικότερα, όμως, για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι επιτελείς του πρωθυπουργού αναζητούν ένα πρόσωπο με αυξημένο κύρος. Μετά τις αρνήσεις του Μ. Παπαϊωάννου και του Θ. Τσούρα ήρθε η σειρά του Κ. Γείτονα, ο οποίος και θα βολιδοσκοπηθεί τις ερχόμενες ημέρες.

4 σχόλια:

  1. Παλιότερα υπήρχε υπηρέτης ο Ακης
    Μετά ήρθε ο στρατηγός Τσουκάτος
    Και τώρα ο δήμαρχος Ραγκούσης!!!!!!!
    Πάντα κάποιον.... θα έχουν οι Παπανδρέου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ραγκούσης: Εμείς που είδαμε πως εφαρμόστηκε η ιδεα της αναμορφωσης της Ελλάδας, το σχέδιομε το όνομα του Καλλικράτη, ξέρουμε!

    Φασίσουσα νοοτροπία και πρακτική!

    Δυστυχώς έχει κυριαρχήσει αυτή η τάση στο ΠΑΣΟΚ, που το κάνει, να χάνει κάθε σοσιαλιστική προοπτική που είχε!!!!
    Είναι και αυτοί σαν τον Καραμανλή και τους άλλους!!
    ΤΑ ίδια αφεντικά υπηρετούν και μας δουλεύουν όλους!!!
    ΄Ξυπνήστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφτιαξαν κάποιοι που ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ, το δήμο Τριφυλίας, ένα τεράστιο τέρας και τώρα το εγκαταλείπουν στα χέρια του Κόλλια και του Σωτηρόπουλου!!!!!
    Αυτοί δεν ικανοί για τον εαυτόν τους, θα είναι για μας;
    Μόνος ο Τσίγγανος σήκωσε το ανάστημά του και προσπαθούν να τον κλαδέψουν....Δυστυχώς έτσι δουλεύει το σύστημα!!!!!
    Χρόνια το υπηρέτησε ο Πατέρας Τσίγγανος! Τώρα δεν γνωρίζουν κανέναν!
    Ακόμα και αυτός ο ευεργετηθείς Σαμπαζιώτης, έκανε δήλωση, ότι στηρίζει τον ....Κόλλια, επιβεβαιώνοντας το λεχθέν: Ουδείς πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα.....
    Ο δε ....τριτοξάδελφος , έγινε ο πρώτος Σύμβουλος...... Τι να πει νκανείς;
    Ότι τρελάθηκαν όλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνήθως, αυτοί που στηρίζονται στην καλή τους τύχη, την πατάνε μία και έξω!!!!!
    Με ασανσέρ ανεβαίνουν, χωρίς αλεξίπτωτο κατεβαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα