Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Έκπληκτοι οι παραγωγοί της Τριφυλίας

Διεύθυνση Γεωργίας
Έκπληξη, απορία, ακόμη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους Τριφύλιους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων η απόφαση για κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας.
Χθες το πρωί βρεθήκαμε στη λαϊκή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας και μιλήσαμε μαζί τους για το θέμα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του αυτές τις μέρες. Αφορμή, η γνωστοποίηση των σχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους Οργανισμούς των 13 Περιφερειών, όπως προέκυψαν από τον «Καλλικράτη».

Μαρίνα Χατζηγιώργη, Φιλιατρά
«Θα πηγαίνουμε στην Καλαμάτα;»
«Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας πάμε για όλα μας τα χαρτιά. Θα καταργηθεί; Κακώς! Και μετά πού θα πηγαίνουμε; Στην Καλαμάτα; Είναι πολύ μακριά. Θα είναι κρίμα να φύγει από την περιοχή η Διεύθυνση Γεωργίας. Έχει γεωπόνους, διοικητικό προσωπικό, μας βοηθάει πολύ εμάς τους αγρότες».

Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Αμπελόφυτο Χώρας

«Εθνικό κεφάλαιο για τη Γεωργία ο Αντώνης»

«Φυσικά και διαφωνώ με την κατάργηση. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα επαναστατήσουμε. Αν γίνει αυτό, συρρικνωνόμαστε πλέον. Αφήστε που ο γεωπόνος της Διεύθυνσης, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, δεν είναι απλά εξαιρετικός επιστήμονας, είναι φίλος μας. Ο Αντώνης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη Γεωργία, πανελλαδικά. Εδώ τον καλούν στην Ισπανία να τους μιλήσει για τα θερμοκήπια. Για τα καρπούζια τον παίρνουν από παντού και τον συμβουλεύονται, είναι κεφαλή ο άνθρωπος».

Νίκος Σκλάβος, Ελαία

«Εμ, αυτά είναι τα λάθη του Γιώργου»

«Η Διεύθυνση Γεωργίας μάς εξυπηρετεί πολύ. Όλα τα χαρτιά μας εκεί τα φτιάχνουμε. Μας στηρίζει η υπηρεσία και ο Αντώνης ο Παρασκευόπουλος, ο γεωπόνος, είναι πολύ καλό παιδί. Θα καταργηθεί με τον “Καλλικράτη”; Εμ, αυτά είναι τα λάθη του Γιώργου. Έτσι να τους πεις. Τα ισοπεδώσανε όλα. Εμείς έχουμε μεγάλες καλλιέργειες, πού θα εξυπηρετηθούμε; Στην Καλαμάτα ή στην Τρίπολη;».

Θοδωρής Στεργιόπουλος, Φιλιατρά

«Η Διεύθυνση στηρίζει τους αγρότες»

«Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Τριφυλίας είναι πολύ καλή και στηρίζει τους αγρότες. Υπάρχουν γεωπόνοι εκεί, που μας βοηθάνε σε ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Τώρα τι θα γίνει, θα ερχόμαστε στην Καλαμάτα;».

Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Χώρα

«Ο Παρασκευόπουλος ξεχωρίζει»

«Εμένα δε με πιάνει και πολύ, γιατί, από τη Χώρα, τι να πάω Κυπαρισσία, τι Καλαμάτα. Η Διεύθυνση ασχολείται περισσότερο με την από ’κει περιοχή μέχρι το Λαγκούβαρδο. Αυτό είναι και το παράπονό μας. Γεωπόνοι υπάρχουν παντού, και στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία. Το θέμα είναι αν δουλεύουν όπως πρέπει. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, πάντως, στη Διεύθυνση Τριφυλίας είναι αποτελεσματικός, εγώ μόνο αυτόν βλέπω να ξεχωρίζει με τη δουλειά του».

Σταύρος Νικολόπουλος, Φιλιατρά

«Αν κλείσει, θα έχουμε πρόβλημα»

«Αν κλείσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, θα έχουμε πρόβλημα. Άλλο να πας από τα Φιλιατρά στην Κυπαρισσία, και άλλο στην Καλαμάτα, είναι μακριά. Όσο για τον κύριο Παρασκευόπουλο, μας βοηθάει πολύ».

Βασίλης Σπυρόπουλος, Φιλιατρά

«Τι θα μείνει; Ιδιώτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις;»

«Οι δύο Διευθύνσεις στο Νομό Μεσσηνίας δεν έγιναν τυχαία, αλλά επειδή είχαμε δύο διαφορετικές περιοχές, όσον αφορά στη μορφολογία του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες, άρα δύο περιοχές με διαφορετική παραγωγή προϊόντων. Η Τριφυλία, και τα Φιλιατρά ειδικότερα, είναι το πιο σωστό μέρος για καλλιέργειες στην Ευρώπη, μετά την Κρήτη. Γι’ αυτό είχαμε και ανάπτυξη στα θερμοκήπια, στα καρπούζια, στα κηπευτικά. Και ο ρόλος που έπαιξε σε αυτό η Διεύθυνση Γεωργίας, ήταν σημαντικός, γιατί στάθηκε δίπλα μας σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στη φυτοπροστασία, στο να γίνουν κάποιες μελέτες κ.λπ.

Η Διεύθυνση ήταν πάντα στο πλευρό του παραγωγού και μας έχει βοηθήσει καθοριστικότατα. Είναι μια μάχιμη υπηρεσία, δεν είναι μια υπηρεσία γραφειοκρατών. Την έχουμε ανάγκη και δεν πρέπει να κλείσει. Όμως, όλοι αυτοί που συμφωνούν στο να μη φύγει η Διεύθυνση από την περιοχή, πρέπει να σκεφτούν τι οδηγεί στο κλείσιμό της. Ποιες πολιτικές κατευθύνουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτές τις πολιτικές, να τις παλέψει, να τις πολεμήσει, για να μην προχωράνε. Αναφέρομαι στο Μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”. Το κράτος συρρικνώνεται στην Υγεία, την Παιδεία, τη Γεωργία... Το έχω ξαναπεί: Εμάς τους αγρότες δε μας θέλουν πια. Όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι οι συνεκτικοί κρίκοι που κρατάνε ενωμένη την κοινωνία. Άμα καταργήσουμε το Δημόσιο, τι θα γίνει; Θα μείνουμε στους ιδιώτες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια;

Επίσης, βλέπω ομόφωνα ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων φορέων να μην καταργηθεί η Διεύθυνση. Αυτές οι παρεμβάσεις, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Μέχρι μια απλή δημοσίευση για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι κάναμε το καθήκον μας, για να κλείσουμε τα μάτια του κόσμου; Αν ο κόσμος δε συσπειρωθεί σε επίπεδο ανατροπής πολιτικών, δε θα πετύχει αποτελέσματα.

Από την άλλη, στο Νομό Έβρου παρέμειναν και οι δύο Διευθύνσεις, γιατί αυτοί που έκαναν τους σχεδιασμούς, λειτούργησαν πάλι με τοπικισμό».
Της Μαρίας Νίκα

1 σχόλιο:

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ , ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΤΣΑΚΩΝΑ , ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .ΤΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΕΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΟΣΤΙΖΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα