Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Δήμος Τριφυλίας : Με ενστάσεις και εντάσεις, κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα

Με ενστάσεις, εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές κατά του δημάρχου και της Δημοτικής του Αρχής διεξήχθη προχθές η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε μόνο με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, το καταψήφισαν.
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας εισαγωγικά υπογράμμισε ότι «προσπαθήσαμε να είμαστε, κατά το δυνατόν, πραγματιστές και ρεαλιστές», υπενθύμισε τις δύο τελευταίες φράσεις του εισηγητικού σημειώματος, ότι «εάν τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το θετικότερο, ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε τροποποίηση του Τ.Π…» και τόνισε πως «φτιάξαμε ένα Τ.Π. που πιστεύουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό θα έχει θετικό πρόσημο, ενώ προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μία ισορροπία ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες». Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, έκανε αρχικά δύο παρατηρήσεις: πρώτον, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία, όπως είπε, είναι απόρροια και της οικονομικής κατάστασης της χώρας (μάλιστα, σημείωσε πως έχουν γίνει περικοπές, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ) και δεύτερον, για τα έσοδα που είναι πάρα πολύ μικρά.
«Το Τ.Π. έπρεπε να κυμανθεί σε επίπεδο πολύ περιορισμένο. Σκεφτείτε ότι το συνολικό ποσό του Τ.Π. Τριφυλίας είναι σήμερα περίπου όσο ήταν πέρυσι το Τ.Π. του Δήμου Αετού. Είναι πάρα πολύ συμπιεσμένο. Αναγκαστικά εντάχθηκαν τα συνεχιζόμενα έργα, τα χρηματοδοτούμενα, ενώ μπήκαν και οι ανάγκες όπως εισηγήθηκαν από τη διαδικασία που προηγήθηκε. Βεβαίως, το Τ.Π. άργησε…», είπε ο κ. Τσίγγανος και τόνισε: «Υπάρχει ένα σκέλος που αφορά όλο το Δήμο Τριφυλίας. Αυτά είναι έργα τα οποία θεωρούμε ότι αφορούν στο σύνολο του Δήμου και κάθε Δημοτική Ενότητα κατάρτισε και το δικό της Τ.Π.».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε: «Κατ’ ευφημισμό λέγεται τεχνικό πρόγραμμα, αλλά δε νομίζω πως είναι και “τόσο πολύ” Τ.Π. Είναι μια σειρά από δραστηριότητες που περιγράφει μέσα, οι οποίες ουσιαστικά είναι η λειτουργία του Δήμου, γιατί Τ.Π. σημαίνει προγραμματίζω, χαράζω πορεία και κάνω έργα αναπτυξιακά, βάζω στη σειρά κάποια πράγματα να γίνουν... [...] Δε βλέπω έστω και το κάτι τι που να δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή, μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, θα δείξει την ταυτότητά της! Να δείξει κάτι. Να σηματοδοτεί κάτι… Βλέπω εδώ κυρίως: “ίδιοι πόροι”. Εάν τους αθροίσουμε, είναι εκατομμύρια. Πού θα τα βρούμε;


[...] Πού είναι αυτή η “ρημάδα” η απογραφή; Ερχόμαστε να κουβεντιάσουμε για το Τ.Π. και μεθαύριο για τον προϋπολογισμό χωρίς να έχουμε απογραφή. Χωρίς να ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Πώς, λοιπόν, θα προϋπολογίσουμε, θα κάνουμε έργα, μικρά – μεγάλα, καλά – κακά, χωρίς να ξέρουμε πού είμαστε;».
Κλείνοντας, δήλωσε πως δε θα ψηφίσει το Τ.Π.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: «Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι και αν δεν υπήρχε η κρίση, στην οποία συνέβαλαν και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, στηριζόμενες και στηρίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας που μείωναν τους ΚΑΠ, αναγκάζοντας σε δανεισμό, αποδιοργανώνοντας και καταργώντας τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Δήμων, υιοθετώντας και διευρύνοντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το Τ.Π. θα διαπνέονταν από μια άλλη φιλοσοφία. Θα προσπαθούσε, δηλαδή, σε συνθήκες κρίσεις να δώσει μια ανάσα και μια ελπίδα στη λαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό, όμως, θα απαιτούνταν έργα που θα συνέβαλαν σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, δημόσια έργα κοινωνικών υποδομών…
[...] Πρέπει ο λαός να ανατρέψει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική!».
Ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως ο «Καλλικράτης» έγινε για να γίνει το μικρό – μεγάλο και μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με τις καινούργιες συγκυρίες να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις οικονομίες κλίμακας, ώστε να πετύχει το δυνατότερο, το καλύτερο: «Έχει κανένας από τους συνάδελφους την αίσθηση ότι γίναμε μεγάλοι και εκμεταλλευόμαστε, εξ αυτού του γεγονότος, κάτι καλύτερο από πριν; Σίγουρα όχι! Γι’ αυτό και ο νομοθέτης θέσπισε ορισμένα πράγματα. Ένα τέτοιο είναι και η Επιτροπή Απογραφής. Γιατί είχα πει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις στην Οικονομική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχω, ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε μία ακτινοσκόπηση των οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, της οικονομικής κατάστασης των συνενούμενων πρώην Δήμων και της Κοινότητας. Αν δε δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κάθε ΟΤΑ».
Κατά τον κ. Μπακούρο, ο νόμος ορίζει καταληκτική ημερομηνία της απογραφής από την Επιτροπή Απογραφής, στην οποία ορίστηκε να συμμετάσχει, ενώ ακολούθως παραιτήθηκε από μέλος της, εξηγώντας, μάλιστα και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Και ρώτησε: «Είναι δυνατόν να καλούμεθα τώρα να κάνουμε Τ.Π. όταν δεν ξέρουμε τι συμβαίνει πίσω μας; Θέλετε να κάνουμε ένα Τ.Π. που θα βασίζεται σε ξύλινα πόδια, σε πήλινα πόδια; Που ανά πάσα στιγμή θα γκρεμιστεί…».
Ο Γιάννης Βασιλόπουλος συμφώνησε με το Τ.Π., σημειώνοντας πως ορθώς έγιναν κατατμήσεις, γιατί εξυπηρετούν τις τοπικές κοινότητες, κυρίως, και την καθημερινότητα. Ζήτησε δε τα έργα να καταμεριστούν σε ντόπιους εργολάβους, ενώ έκανε συμπληρωματικές προτάσεις έργων στη Δημοτική Ενότητα Τριπύλης.
Ο Γιάννης Δριμής αναφέρθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αετού, ζητώντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις για συγκεκριμένα έργα. Επίσης, έκανε προτάσεις και για άλλα έργα, ενώ αρχικά σημείωσε πως οι υπηρεσίες έπρεπε να έχουν δώσει το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων για το Τ.Π. και τα έργα.
Ο Γιάννης Κατσαργύρης τόνισε πως το Τ.Π. έγινε γιατί έπρεπε να γίνει. «Είναι επιφανειακό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς όραμα» σχολίασε και πρόσθεσε πως για την κατάρτισή του δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων ούτε οι προτάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Ο τοπικός αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ανέλυσε τη φιλοσοφία της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, σημειώνοντας πως για την κατάρτιση του Τ.Π. ελήφθη υπόψη η δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Όπως είπε, εξετάστηκαν οι ανάγκες και ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που κατατέθηκαν, με ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων για την υλοποίηση των έργων. Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω που όλοι θα ήθελαν, ενώ με τις προτάσεις των έργων του Τ.Π. αντιμετωπίζεται η καθημερινότητα.
Ακόμη, έκανε λόγο και για “κρυφό Τ.Π.”: Όταν ανοίξει το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» (Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης), θα συζητήσουν και θα βάλουν αναπτυξιακούς στόχους.
Ο Σωτήρης Τσίγγανος ρώτησε να του απαντήσουν ποιος είναι ο κεντρικός επιτελικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής. «Ποια είναι τα οράματά σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Βάλτε, επιτέλους, ένα στόχο! Βλέπω να επαναλαμβάνονται τα ποσά των απευθείας αναθέσεων…».
Ο Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε πως «στο Τ.Π. και τον προϋπολογισμό φαίνεται η καρδιά του Δήμου! Εάν υπάρχει καρδιά. Φαίνεται πώς λειτουργεί ο Δήμος. Φαίνεται τι στόχους βάζει ο Δήμος».
Απευθυνόμενος στο δήμαρχο, είπε: «Τις εξετάσεις αυτές, από την αντιπολίτευση, δεν τις περάσατε! Κρίνεστε ανεπαρκείς! Κι εσείς και το συμβούλιό σας. Δε νοείται να μας φέρνετε να ψηφίσουμε αυτό το Τ.Π. χωρίς να έχουμε οικονομικό απολογισμό, απογραφή». Και έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Κύριε δήμαρχε, δεν είναι ο Δήμος σε πανικό. Εσείς είστε σε πανικό!», και δηλώνοντας πως καταψηφίζει το Τ.Π., εκτός από την πρόταση της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, συμφωνώντας με την εισήγηση του κ. Ανδρινόπουλου.

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα