Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Προβληματίζει η μεγάλη πτώση των εξαγωγών ελαιολάδου

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελαιολάδου (-48,4%) κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), όπως δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα agrotypos.gr.
Πάντως θετικό πρόσημο διατήρησε το σύνολο των ελληνικών εξαγωγέων στο πρώτο εξάμηνο του 2019, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο. Την ίδια ώρα, αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσίασαν και οι εισαγωγές αλλά και το εμπορικό έλλειμμα, παρά την υποχώρηση που εμφάνισαν τον Ιούνιο.Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή
Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιούνιο του 2019, παρατηρείται κάμψη τόσο προς τις χώρες της ΕΕ όσο και προς τις Τρίτες Χώρες. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι μειωμένη προς τις Χώρες της ΕΕ (-1,4%) και μειωμένη προς τις Τρίτες Χώρες (-18,1%). Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά -8,5%, όσο και προς τις Τρίτες Χώρες κατά -10,1%.
Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών- μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο του 2019 διαμορφώθηκε στο 59,2% από 54,6% τον Ιούνιο του 2018 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες υποχώρησε σε 40,8% από 45,4% τον Ιούνιο του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 68,2% και των τρίτων χωρών στο 31,8%.
Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη προς τις Χώρες της ΕΕ (7,1%) και μειωμένη προς τις Τρίτες Χώρες (-3,4%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 2% όσο και προς τις Τρίτες Χώρες κατά 7,7%.
tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα