Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Δημόσιο – ΟΤΑ: Αλλαγές για αποσπάσεις, μετατάξεις, προσόντα προϊσταμένων, επίδομα θέσης (νομοσχέδιο)


Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο, «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις».
Με το Κατατεθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με ρυθμίσεις για ΟΤΑ επέρχονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω αλλαγές για Δημόσιο και ΟΤΑ:
1.α. Προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στους γραμματείς των Ειδικών Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), η οποία καθορίζεται με κ.υ.α., ιδίως με βάση τον αριθμό των συνεδριάσεων που μετείχαν και τον αριθμό των προκηρύξεων που ολοκληρώθηκαν.
β. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προσβολή αποφάσεων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων καθώς και λειτουργίας των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων του ν.3528/2007.
γ. Καθορίζεται ειδική διαδικασία για την κάλυψη προσωρινών αναγκών νέων υπηρεσιών οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων (μόνιμων και ι.δ.α.χ.) που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ, ν.4440/2016).
δ. Επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους ο.τ.α α΄ βαθμού καθώς και η ιδιότητα των μελών του Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Σ.Ε.Π.), στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007).
ε. Επεκτείνεται το δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (παρ. 20 του άρθρου 14 του ν.2266/1994) και στους συζύγους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και επί συγγενών μέχρι β’ βαθμού, προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία των πυρκαγιών του Ιουλίου / Αυγούστου 2021. (Σήμερα, το δικαίωμα αυτό ισχύει για πρόσωπα
που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%).
Με υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται όλα τα συναφή θέματα (φορείς υποδοχής, σειρά προτεραιότητας δικαιούχων, δικαιολογητικά κ.λπ.).
στ. Ρυθμίζονται θέματα προσωπικού των αναπτυξιακών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα προβλέπονται:
– ο ορισμός προϊσταμένων διευθύνσεων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου,
– η δυνατότητα τοποθέτησης σε θέση ευθύνης υπαλλήλων που έχουν μετακινηθεί ή αποσπασθεί στον αναπτυξιακό οργανισμό από φορείς Γενικής Κυβέρνησης,
– η καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης από τον οικείο δήμο, σε περίπτωση που ορισθεί, ως φορέας καταβολής των αποδοχών των μετακινουμένων υπαλλήλων. (άρθρα 28-35)
3.α. Ρυθμίζονται θέματα προϋπολογισμού των δήμων και συγκεκριμένα:
– Παρατείνεται από τη λήξη της (30.9.2021), για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και το αργότερο έως 31.3.2022, η ισχύς των διατάξεων που προβλέπουν τη χρησιμοποίηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα για την κάλυψη άλλων αναγκών των δήμων.
– Επιτρέπεται η μεταφορά ανειδίκευτων πιστώσεων για τη διασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
β. Προβλέπεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 παρ.3 του ν.4325/2015 περί κάλυψης των δαπανών και ισοσκέλισης των ανταποδοτικών υπηρεσιών από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού των δήμων, ανεξάρτητα από το εάν η αδυναμία ισοσκέλισης οφείλεται σε χρέη ή πραγματοποίηση επενδύσεων.
γ. Ορίζεται ότι η εξόφληση των ενδεκατημορίων έναντι τοκοχρεωλυτικών δόσεων, για δάνεια χορηγηθέντα σε δήμους, περιφέρειες και ΦΟΔΣΑ αποκλειστικά από τους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.), των οποίων η παρακράτηση έχει ανασταλεί καθώς και των ενδεκατημορίων έτους 2022, πραγματοποιείται άτοκα με ισόποση κατανομή
των ποσών αυτών στις υπολειπόμενες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο έτους 2023. (άρθρα 40-41)
4.α. Θεωρούνται κανονικές οι δαπάνες που πληρώθηκαν από δήμους από την 1η 1.2020 έως και τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης έργων και δράσεων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του π.δ. 80/2016, οι σχετικές όμως αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης εκδόθηκαν πριν την πληρωμή τους.
β. Επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής του δήμου, ενώπιον του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά αποφάσεων επιβολής προστίμων που έχουν επιβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές σε δήμους για παραβάσεις της νομοθεσίας για τις σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
(άρθρο 17 του π.δ. 71/2020).
Περαιτέρω, διαγράφονται τα προαναφερόμενα πρόστιμα, εφόσον είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων προμηθειών υπηρεσιών και έργων, αλλά δεν συνήφθησαν συμβάσεις άνευ υπαιτιότητας των δήμων.
γ. Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες και δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τυχόν ποσά για χρονοεπιδόματα που καταβλήθηκαν μέχρι του ποσού των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), των Περιφερειακών
Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ).
δ. Επανακαθορίζονται τα όρια της εκτιμώμενη αξίας συμβάσεων έργων, υπηρεσιών, μελετών προμηθειών και προγραμματικών συμβάσεων ο.τ.α., για την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον έλεγχο νομιμότητας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας (ΑΥΕ) Ο.Τ.Α.. Το ίδιο ισχύει και για τις αντίστοιχες συμβάσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων, των ΔΕΥΑ και των μονομετοχικών ανωνύμων εταιρών ο.τ.α. (άρθρα 42 – 45)
5. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:
– την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και Συνδέσμων με διαδημοτικό χαρακτήρα διασπασθέντων δήμων,
– τη λειτουργία κεντρικών υπηρεσιών δήμων στην ιστορική τους έδρα,
– την ηλεκτρονική επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης καθώς και του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης,
– την εκπροσώπηση των πανελλήνιων εργοληπτικών οργανώσεων στο Τεχνικό Συμβούλιο που συγκροτείται στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
– την ταφή χωρίς ληξιαρχική πράξη θανάτου σε εξαιρετικές περιπτώσεις,
– τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων,
– την εκλογή δημοτικών αρχών στις μνημονευόμενες Δημοτικές
Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας. (άρθρα 46 – 52 και 54)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα