Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στο εισόδημά τους το 12μηνο: Το σχέδιο για ιδιωτικό - δημόσιο τομέα - Τα σενάρια για κατώτατο, συντάξεις


Καταβλήθηκε στο τέλος Απριλίου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός σε περισσότερους από 550.000 δικαιούχους και το ερώτημα τώρα στην αγορά εργασίας είναι… ποιος παίρνει σειρά. Με δεδομένο ότι βασικός στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του μέσου μισθού με στόχο να φτάσει στα 1500 ευρώ έως το τέλος του 2027, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ αλλά και την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις φέτος σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 70% (σ.σ χαρακτηριστική η πρόσφατη έρευνα της Randstad).
Πού θα κινηθούν αυτές οι αυξήσεις; Οι περισσότεροι προσανατολίζονται σε ποσοστά χαμηλότερα του 5% που σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί σε ποιους κλάδους θα υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις και αν θα αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που θα καλυφθούν από συλλογικότερες συμβάσεις εργασίας, Αποτέλεσμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πάντως, η χρονιά αναμένεται να κλείσει φέτος με μέσο μεικτό μισθό σαφώς υψηλότερο των 1300 ευρώ κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ήδη, η στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, γίνεται με σαφώς υψηλότερους μισθούς σε σχέση με πέρυσι και αυτό αναμένεται να επηρεάσει τον μέσο όρο.
Στο τέλος του χρόνου, θα πάρουν σειρά για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι. Για το 2025, ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους, θα είναι μεγαλύτερος καθώς χρόνο με τον χρόνο περιορίζεται ο αριθμός αυτών που δεν λαμβάνουν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Όσον αφορά στο ποσοστό της αύξησης, το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα καταβληθεί μια αύξηση στις μεικτές κύριες συντάξεις της τάξεως του 2-2,5%. Είναι το ποσοστό που προκύπτει από το άθροισμα του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού το οποίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή του 5% (σ.σ 2,5% είναι ο αναθεωρημένος στόχος της ανάπτυξης για φέτος). Τελικώς, οι συνταξιούχοι παίρνουν ως αύξηση το 50% αυτού του αθροίσματος.
Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις το 2025. Το πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν έχει σχετική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι τα +70 ευρώ που δόθηκαν στις αρχές του 2024 στους δημοσίους υπαλλήλους (συν τα επιπλέον ποσά για τους γονείς με παιδιά ή τις θέσεις ευθύνης) δεν θα έχουν φέτος και συνέχεια. Όσον αφορά στα bonus παραγωγικότητας, αυτά ναι μεν θεσμοθετούνται τώρα αλλά για να φτάσουμε στο στάδιο της καταβολής θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026 που είναι και το πιο πιθανό. Το δε συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί, δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα αφορά σε μικρό αριθμό εργαζομένων.
Το 12μηνο θα κλείσει την άνοιξη του 2025 με τη νέα συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Η περαιτέρω αύξησή του είναι στους σχεδιασμούς καθώς έχει αποφασιστεί η σταδιακή αναπροσαρμογή με στόχο να φτάσουμε στα 950 ευρώ μεικτά μέχρι το τέλος του 2027. Αυτό σημαίνει ότι μας υπολείπονται περίπου 120 ευρώ. Άρα, είναι λογικό να περιμένει κανείς μια περαιτέρω αύξηση 40 ευρώ στα μεικτά για καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα