Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Οι παγίδες των ημι-αυτόματων φορολογικών δηλώσεων


Τελικά, ημιαυτόματες θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις για περίπου 1.300.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς θα πρέπει να τις ελέγξουν εξονυχιστικά πριν τις υποβάλει η ΑΑΔΕ για λογαριασμό τους.
Επίσης, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αυτόματες δηλώσεις θα υποβληθούν μόνες τους στις 2 Ιουλίου και μετά οι υπόχρεοι, αν διαπιστώσουν λάθος, θα πρέπει να τρέχουν να υποβάλουν τροποποιητικές, μέχρις 26 Ιουλίου.
Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά την 26 Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα ακολουθούν και πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πρόκειται για μία από τις παγίδες των αυτόματων δηλώσεων, που εφαρμόζουν φέτος το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, παρά να διευκολύνει.
Σύμφωνα και με την απόφαση της ΑΑΔΕ, ο υπόχρεος, θα πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ και μετά να την υποβάλει ή να την αφήσει να την υποβάλει η ΑΑΔΕ.
Τα βήματα και οι κίνδυνοι
Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο. 
Η διαδικασία προβλέπει τα ακόλουθα 10 βήματα:
  1. Η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της.
  2. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.
  3. Κατόπιν, η ΑΑΔΕ κοινοποιεί ψηφιακά, την προσυμπληρωμένη δήλωση, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE και αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους φορολογούμενους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
  4. Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.
  5. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.
  6. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τη δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δήλωση, άμεσα μετά την παρέλευση των προθεσμιών.
  7. Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε.
  8. Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.
  9. Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης αυτής, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.
  10. Σε περίπτωση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία επέχει θέση εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης εφόσον υποβληθεί εντός της παραταθείσας προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα