Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αλειφέρη: "Παραπλανητική παρουσίαση για τα οικονομικά του Δήμου Οιχαλίας"

Αλειφέρη:
Την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική αρχή του Δήμου Οιχαλίας σε μια «καλοσκηνοθετημένη παράσταση», παραχώρησε συνέντευξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφερόμενη εκτός των άλλων σε οικονομικά στοιχεία του δήμου, αλλά με κυρίαρχο στόχο την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και κατάλληλου περιβάλλοντος, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόλυτη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, την έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, τις καθυστερήσεις, την αναποτελεσματικότητα, και κυρίως τις πολιτικές διαστάσεις κρίσιμων επιλογών της.
Για την ακρίβεια ή την αλήθεια των αναφερθέντων αριθμών των οικονομικών στοιχείων των δημοτικών ενοτήτων του δήμου, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, καθότι η Δημοτική αρχή του δήμου, σκόπιμα δεν ενημέρωσε προηγουμένως το Δημοτικό Συμβούλιο ή την οικονομική επιτροπή ως είχε υποχρέωση (παρότι πολλάκις από δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών είχαν ζητηθεί τα στοιχεία την απογραφής) ακριβώς για να μην έχει αντίλογο και να μπορεί ανενόχλητα να καταφεύγει σε «λογιστικά τρυκ και πυροτεχνήματα».
Είναι προφανές αλλά γνωστό πλέον, ότι για την δημοτική αρχή του Δήμου Οιχαλίας, η ανάγκη της για «επικοινωνιακή πολιτική» είναι σαφώς πάνω από όλα και κυρίως πάνω από τα θεσμοθετημένα όργανα του δήμου. Επίσης είναι γνωστό ότι αναζητεί δικαιολογίες και τρόπους κάλυψης, για την
παντελή αδυναμία αντίληψης και διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων.
Επί της ουσίας όμως από τον τρόπο παράθεσης των αριθμών των «οικονομικών υποχρεώσεων» είναι προφανής, η εναγώνια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διογκώσει συνήθεις υποχρεώσεις των δήμων και να πείσει ότι για ότι δεν θα καταφέρουν στο μέλλον οι ίδιοι, θα φταίνε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Επιστρατεύουν λοιπόν την παραπειστική παρουσίαση και παράθεση αριθμών.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της λογικής, προσθέτουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της 31.12.2010, δανειακές υποχρεώσεις των δήμων τις οποίες αναφέρουν ως «ανεξόφλητες» και ότι δεν υπήρχαν τα ανάλογα ποσά στο ταμειακό διαθέσιμο αποκρύπτοντας ότι οι σχετικές υποχρεώσεις λήγουν το 2019 και 2022.
Αποκρύπτουν, (ή κατ’ ακριβολογία δημιουργούν εσκεμμένη σύγχυση επ’ αυτού) ότι στις τιμολογημένες δαπάνες μέχρι την 31.12.2010, δηλαδή στις εγγεγραμμένες στο λογιστικό σκέλος των οφειλών των δήμων ως υπήρχε υποχρέωση, περιλαμβάνονται και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από έργα προγράμματος "Θησέας" και από την 4η και 5η δόση της ΣΑΤΑ 2010 (για τη δημοτική ενότητα Μελιγαλά 289.000 € και 110.000 € αντίστοιχα), και από τη μη αποστολή εγκαίρως (εντός του έτους) των σχετικών χρηματοδοτήσεων από το κράτος, με την παράλληλη αιφνίδια περικοπή 160.000 € από τους Κ.Α.Π. γεγονός που δημιούργησε οφειλές σ’ όλους τους Δήμους της Ελλάδος και ήδη έχουν να αρχίσει να φθάνουν στα ταμεία του δήμου οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Αποκρύπτουν ότι βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Οιχαλίας, δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των υπό οικονομική διακινδύνευση, ή επιτήρηση κλπ δήμων, ακριβώς γιατί οι δείκτες αυτοί κρίνονται όχι μόνο σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές υποχρεώσεις αλλά και με τα ετήσια έσοδα και προφανώς αυτή η αναλογία για το Δήμο Οιχαλίας είναι κάτω του 50%.
Και όλα αυτά επειδή τα πρώτα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση!!! Π.χ Πώς να εξηγηθεί άλλως ότι ενώ διέθετε περίπου 750.000 € στο δημοτικό ταμείο, για λειτουργικές δηλαδή δαπάνες, διατεινόταν ότι δεν είχε 600 € για τη μικροφωνική στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δωρίου και την αμέσως επόμενη εβδομάδα στην ίδια δημοτική ενότητα διέθεσε 4.300,00 € για ένα γεύμα δηλ. δεν είχε την ικανότητα να διαθέσει 3.700,00 € για το γεύμα και 600 € για τη μικροφωνική!!! και πως ακόμα να αξιολογηθεί το γεγονός ότι ενώ τέλος Μαρτίου διέθετε στο δημοτικό ταμείο 1.140.000,00 € περίπου πράγματι για πρώτη φορά Πάσχα δεν προσέφερε τη στοιχειώδη καθαρότητα στα χωριά του Δήμου προτρέποντας(!) τους δημότες… σε χορηγίες… για την καθαριότητα! Ακόμα ακόμα πώς να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη σύνταξη τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού και τη στοιχειώδη διοικητική οργάνωση του Δήμου;
Και πως τέλος να χαρακτηρισθεί η ενέργεια ενός δημάρχου, ο οποίος προκείμενου να «φουσκώσει» οικονομικές υποχρεώσεις που παρέλαβε αλλά και για να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες που δεν είναι της παρούσης, «χρεώνει» το δήμο με 300.000,00 € όταν το σχετικό θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει και η πρωτόδική απόφαση έχει επιδικάσει 76.000 €;
Επειδή, είναι προφανής η εσκεμμένη προσπάθεια της υπερβολής των οικονομικών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα στην ενότητα Μελιγαλά, έχω πρωτίστως ηθική (και όχι αντιπολιτευτική) υποχρέωση, έναντι όλων των δημοτικών συμβούλων που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια το Δήμο Μελιγαλά με ευσυνειδησία, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια και προσέφεραν πάντοτε ανεξάρτητα με το αν λάμβαναν τα έξοδα παράστασής των επί σειρά ετών (και όχι μονό τον τελευταίο προεκλογικό χρόνο όπως αναληθώς παρουσιάσθηκε), να παραθέσω κάποια λίγα ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά στοιχεία .
1. Πράματι ο Δήμος Μελιγαλά έχει λάβει δάνεια που λήγουν το 2019 και 2022 (υπόλοιπο άληκτο 650.000 € περίπου) με συνολική ετήσια δόση 86.000 € , τα οποία αξιοποίησε κυρίως για επενδύσεις: α) για το έργο της αποχέτευσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες να μην καταβάλουν εφάπαξ την δαπάνη που τους αναλογούσε για τις συνδέσεις και είναι πλήρως εξασφαλισμένες οι δόσεις του από τα τέλη αποχέτευσης, και β) για την αγορά ακινήτων, κτιρίου Λαντζούνη στην κεντρική πλατεία Μελιγαλά και του ακινήτου για την πλατεία στο Νιχώρι (και η κοινωνία ήδη απολαμβάνει την ωφέλεια αυτών).
2. Ο Δήμος Οιχαλίας έχει να εισπράξει εντός του 2011, τουλάχιστον 200.000,00 € από παροχές αποχέτευσης που ήδη έχουν κατασκευασθεί, τα τέλη έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις για τους δημότες (οι δαπάνες δηλαδή του έργου ενώ έγιναν από την προηγούμενη δημοτική θητεία θα εισπραχθούν από τη νέα δημοτική αρχή), καθώς επίσης και έσοδα από την κατανάλωση νερού του β εξαμήνου 2010 (περίπου 80.000 €) για τα οποία οι δαπάνες έγιναν επίσης την προηγούμενη χρονιά.
3. Επίσης η νέα Δημοτική αρχή θα εισπράξει εντός της θητείας της τις δόσεις από τους παρακρατηθέντες μέχρι το 2008 (από τις δικές μας χρήσεις δηλαδή) πόρους της αυτοδιοίκησης που ανέρχονται για τη δημοτική ενότητα Μελιγαλά στο ποσό των 480.000,00 €.
4. Στο σκέλος των οφειλών του Δήμου Μελιγαλά συνυπολογίζει εφάπαξ 196.000,00 € που προέρχονται από την επιδίκαση αποδοχών υπαλλήλων που δικαστικά αναγνώρισαν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και που οι σχετικές υποχρεώσεις όμως του δήμου έχουν ρυθμισθεί σε 28 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Πέραν των ανωτέρω, το ενεργητικό ενός δήμου δεν κρίνεται μόνο από τους απόλυτους αριθμούς του ταμείου και η νέα Δημοτική αρχή παραβλέπει σκόπιμα ότι από τον πρώην Δήμο Μελιγαλά παρέλαβε δομές με τις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συνόλου του νέου Δήμου, υπηρεσία καθαριότητος και ύδρευσης με μόνιμο προσωπικό εννέα (9) υπαλλήλων, δημοτική επιχείρηση με κεφάλαιο δια του οποίου μπόρεσε να υλοποιήσει την μόνη επιτυχή της δράση για το σύνολο του Δήμου (βοήθεια στο σπίτι), υποδομές αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού και για βοθρολύματα που μπορεί να τις αξιοποιήσει και να έχει έσοδα αλλά ακόμη δεν το έχει αντιληφθεί.
Παρέλαβε οικισμούς με καινούργια δίκτυα ύδρευσης και δεξαμενές και δεν θα έχει τα κόστη συντήρησης που είχαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια, ούτε χωριά χωρίς νερό, επίσης παρέλαβε αυξημένη τη δημοτική περιουσία, με νέο παιδικό σταθμό, νέο νηπιαγωγείο, πνευματικό κέντρο, νέες αίθουσες στο Γυμνάσιο Λύκειο και στο Δημοτικό Μελιγαλά, κτίριο για τη στέγαση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, καλοσυντηρημένες τις λειτουργούσες σχολικές μονάδες, ανακαινισμένα τα κλειστά κτίρια των δημοτικών σχολείων των χωριών και με άλλα πολλά πλεονεκτήματα και σχεδιασμούς τους οποίους όμως λόγου της πολιτικής μικρότητος που τη διακρίνει δεν μπορεί να δει και να αξιοποιήσει.
Συμπέρασμα το ανησυχητικό έλλειμμα που έχει ο Δήμος Οιχαλίας δεν είναι τελικά το οικονομικό του, άλλα το έλλειμμα της δημοτικής αρχής να αντιληφθεί και να διαχειριστεί τις καταστάσεις και έτσι αρκείται να χρησιμοποιεί άλλοθι, να πορεύεται με ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι προηγούμενοι, να απαξιώνει προηγούμενες δημοτικές αρχές και να αναζητεί ως πυξίδα της ….το αρνητικό, το παθητικό και όχι το δημιουργικό.
Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή της Οιχαλίας να καταλάβει ότι οι εκλογές τελείωσαν, ότι παρέλαβε, συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των δήμων της χώρας, την πιο διαχειρίσιμη οικονομικά κατάσταση, ότι έχει την ευθύνη να λειτουργήσει ως πλειοψηφία, να αφήσει την επικοινωνιακή πολιτική, να επικεντρωθεί στο ρόλο της και στην ουσία των προβλημάτων .
Στα πλαίσια αυτά της ευχόμεθα με την «καλή διαχείριση που λέει ότι θα κάνει» να επιτύχει να καταβάλει …έγκαιρα τα έξοδα παράστασης των αιρετών της δικής της δημοτικής θητείας.
Πάντως το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν «καλή διαχείριση» σημαίνει ότι δεν κάνω δαπάνες γιατί δεν κάνω τίποτα.

Η αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας
Πρώην Δήμαρχος του Δήμου Μελιγαλά
Ελένη Αλειφέρη Καραθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα