Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Καταγγελίες για τους διαγωνισμούς αποκατάστασης των ΧΑΔΑ

Για κλοστημένη δουλειά μιλούν οι Εργολήπτες        
Σε καταγγελίες για τους διαγωνισμούς αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρά ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσσηνίας, κάνοντας λόγο «για καλοστημένη δουλειά από επιτήδειους» και ζητώντας την επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών, με ξεκάθαρους όρους και χωρίς παρερμηνείες.Σπάσιμο της αποχήςΌπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, την Τετάρτη, το Δ.Σ. και μέλη του Συνδέσμου βρέθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, προκειμένου να περιφρουρήσουν τις δημοπρασίες αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) των Νομών Κορινθίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, επειδή ο κλάδος τους βρίσκεται πανελλαδικά σε αγωνιστική αποχή από αυτές.
Αρχικά, καταγγέλλει την πρόεδρο του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Τσιώλη, ότι η εταιρεία της κατέθεσε προσφορά για την εργολαβία της Αρκαδίας σπάζοντας την αποχή, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να υποβάλουν προσφορές κι άλλοι εργολάβοι.

Και αναφέρουν ακόμη οι εργολήπτες στην ανακοίνωσή τους: «Η κα Χαρίκλεια Τσιώλη, που έχει θητεύσει σε ανώτατες θέσεις στην ΠΕΣΕΔΕ και σήμερα είναι πρόεδρος του ΤΕΕ της Πελοποννήσου, θα έπρεπε να επιδείξει υπευθυνότητα, να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όχι να κρύβεται. Επίσης, ζητάμε από το ΤΕΕ να ελέγξει και τη στάση του υπαλλήλου κ. Γεωργίου Παπαηλιού, που υπηρετεί στη ΔΕΚΕ, όπου προ δεκαπενθημέρου, και ενώ η ΕΜΔΥΔΑΣ τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα είχε στάση εργασίας, και την ίδια ημέρα η ΠΕΣΕΔΕ είχε κηρύξει αποχή από τις δημοπρασίες, αυτός, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου
του ΤΕΕ Πελοποννήσου, αντί να πάρει μέρος στη στάση εργασίας των συναδέλφων του, επέδειξε προκλητική, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά και προσπάθησε ως πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού να πραγματοποιήσει τους διαγωνισμούς, οι οποίοι τελικά δεν έγιναν, γιατί οι συνάδελφοι εργολάβοι δεν κατέθεσαν προσφορές».
«Καλοστημένη δουλειά»
Ο Σύνδεσμος, όμως, προχωρά και σε άλλες καταγγελίες, που αφορούν στους ίδιους τους διαγωνισμούς, κάνοντας λόγο για «καλοστημένη δουλειά από επιτήδειους».
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι “διαβασμένοι” έδωσαν έκπτωση περίπου στο 12%, λίγο πάνω - λίγο κάτω, που είναι το πονηρό και ψυχολογικό όριο για να μη θεωρηθεί η προσφορά τους οικονομικά ασύμφορη. Και οι αθώοι έδωσαν 60%, και φυσικά εκεί μπορούσε να πάει η δημοπρασία, γιατί οι τιμές της μελέτης είναι μεγάλες. Οι πρώτοι ποντάρουν ότι οι δεύτεροι, οι αθώοι, δε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στα παραρτήματα που είναι ενσωματωμένα στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων και έτσι δε θα μπορέσουν να υπογράψουν σύμβαση. Και υπολογίζουν έτσι, γιατί αυτά τα δικαιολογητικά είναι φωτογραφικά και λένε ότι ο ανάδοχος πρέπει να συνεργαστεί με ειδικευμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα στη συλλογή και μεταφορά των ελάχιστων επικίνδυνων αποβλήτων που τυχόν βρεθούν στους ΧΑΔΑ. Δεν ξέρουμε πόσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαθέτουν αυτά που ζητάει το Παράρτημα ΙΙ, αλλά ίσως να είναι πάρα πολύ λίγες. Αν είναι “καθοδηγημένες” από τους “διαβασμένους” και τους άλλους οργανωτές του παιχνιδιού, θα λένε στον ανάδοχο ότι δεν μπορούν διότι “συνεργάζονται” με άλλον. Έτσι θα ακυρωθούν και θα έλθουν αυτοί με το 12% που θα έχουν τη συνεργασία και θα αναλάβουν τα έργα».
Μάλιστα, οι εργολήπτες, ως παράδειγμα, αναφέρουν τη μελέτη της Μεσσηνίας: «Ακόμα περισσότερο “μυρίζει” το πράγμα εάν κοιτάξουμε στον προϋπολογισμό της μελέτης της Μεσσηνίας, όπου θα δούμε ότι όλο το έργο ανέρχεται σε 1.217.700 ευρώ. Η ποσότητα των επικίνδυνων αποβλήτων που θέλει συλλογή και μεταφορά είναι υπολογισμένη στη μελέτη σε 1.500 κιλά, και με 1,50 ευρώ το κιλό που είναι η τιμή της μελέτης, έχουμε 2.250 ευρώ, δηλ. το σχεδόν αμελητέο ποσό του 0,18% του προϋπολογισμού. Για ποσόν, λοιπόν, 2.250 ευρώ που κοστίζει η απομάκρυνση αυτών των 1.500 κιλών, αν ο ανάδοχος δε θα έχει βρει εταιρεία συλλογής και μεταφοράς για να συνεργαστεί μαζί του, θα φύγει το έργο από το 60%, όπου με αυτή την έκπτωση η Περιφέρεια θα πληρώσει 1.217.700 - 60% = 487.080 ευρώ, και θα πάει στο 12%, δηλαδή η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει 1.217.700 -12% = 1.071.576. Διαφορά 584.964 ευρώ».
Οι εργολήπτες επισημαίνουν ότι έχουν ήδη ζητήσει να πληροφορηθούν πόσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αυτές που έχουν κατά γράμμα όλα τα ζητούμενα προσόντα.
Ζητούν δε από τους αρμοδίους να σταματήσουν αμέσως τους διαγωνισμούς, γιατί τα χρήματα είναι πολλά και δίνεται η εντύπωση ότι ετοιμάζεται παιχνίδι, και να τους επαναπροκηρύξουν με ξεκάθαρους όρους, χωρίς παρερμηνείες και παραρτήματα.
Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα