Έντονη και ηχηρή ήταν η παρουσία όλων των Αρχών της Μεσσηνίας στη χθεσινή ορκωμοσία, ίσως μια από τις τελευταίες, αυτή των στρατιωτών της 2011 Β΄ ΕΣΣΟ του ΚΕΔΒ Καλαμάτας. Σε δηλώσεις τους, με το πέρας της τελετής, όπου οι νεοσύλλεκτοι ορκίστηκαν ότι θα φυλάττουν πίστη στην πατρίδα, υπακοή στους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους, οι εκπρόσωποι των Αρχών επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του ΚΕΔΒ, θέμα που παραμένει ανοιχτό, καθώς αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο στρατός μέσα από την παρουσία του συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, και στο επίπεδο της οικονομίας, που κλονίζεται και δοκιμάζεται. «Λέω σε όλους αυτούς οι οποίοι σκέπτονται να απομακρύνουν ή να καταργήσουν το στρατόπεδο από την πόλης της Καλαμάτας, ότι θα χρειαστεί με περισσότερη σκέψη να ξαναμελετήσουν το ζήτημα, να δουν και την κοινωνική διάσταση του θέματος και όχι μόνο την οικονομική. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και ότι απαιτούνται θυσίες, αλλά εκείνο που προέχει, είναι να κρατήσουμε την τοπική κοινωνία ζωντανή, σε ακμή, για να μπορέσουμε πάνω σε αυτή να χτίσουμε και το μέλλον μας και την ανάπτυξή μας» πρόσθεσε.Να μη φύγει το στρατόπεδο
«Είμαστε όλοι εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που σχεδιάζουν, που προτείνουν, που αποφασίσουν, που εγκρίνουν. Όλες οι αρχές της Καλαμάτας και του νομού βρισκόμαστε εδώ και θέλουμε να μη φύγει το στρατόπεδο, αλλά και να συνεχιστεί η παρουσία του στρατού στην Καλαμάτα», σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ι. Λαμπρόπουλος, Όπως επισήμανε, «τον αγαπάμε, τον στηρίζουμε, τον χρειάζεται στις δύσκολες ημέρες που περνάμε και η οικονομία της Καλαμάτας. Πιστεύουμε πως θα επικρατήσει το σωστό, θα επικρατήσει η λογική και δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Η αιρετή Περιφέρεια
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης παρατήρησε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη βασική της άποψη ότι μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα να σταματήσουν να λειτουργούν στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται εδώ και μερικές δεκαετίες στην Περιφέρεια. «Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε λογική προχειρότητας, απέναντι σε όποια λογική κάποιας πελατειακής προσέγγισης των ζητημάτων. Στηρίζουμε τη γενική πεποίθηση και την άποψη που έχουμε, ότι η Πελοπόννησος και οι στρατιωτικές της μονάδες είναι απαράμιλλα δεμένες με την ιστορία και τη διαχρονικότητά μας. Θεωρούμε ότι αυτές οι απόψεις που ακούγονται τελευταία, δεν υπηρετούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αναδιάταξη των στρατιωτικών μονάδων στη χώρα μας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνης ανέφερε πως «όλοι κατανοούμε ότι η καταναλωτική κοινωνία που υπηρετήσαμε, αποτελεί παρελθόν και πρέπει να στραφούμε στις παραγωγικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να αρνηθούμε ότι παράλληλα με αυτές τις δράσεις, θα υπάρχει στήριξη της κατανάλωσης και των θέσεων που αυτή δημιουργεί. Έτσι, είναι ευνόητο το αίτημα παραμονής του ΚΕΔΒ στην πόλη. Θα ήθελα όμως, πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, να συνεκτιμήσουν τις υποδομές που υπάρχουν, το κόστος της απαξίωσής τους αν μείνουν αδρανείς, το κόστος που θα πληρώσει η τοπική κοινωνία από την απομάκρυνσή τους και μετά να λάβουν την απόφαση εκείνη που καλύπτει το εθνικό συμφέρον και τότε είμαι σίγουρος πως όλοι θα βρεθούμε στην ίδια πλευρά».
Ο Δήμος Καλαμάτας
Χωρίς προηγούμενο είναι τα όσα σχεδιάζονται, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα. Αφού ευχήθηκε να γίνουν σε αυτό το στρατόπεδο πολλές ορκωμοσίες, δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για να είναι πάντα ανοιχτό. Θεωρούμε ως Δήμος αδιανόητη ακόμη και τη σκέψη να καταργηθεί η συγκεκριμένη μονάδα. Λυπούμαι για όλα όσα ακούγονται, αλλά και για το ότι η επίσημη ηγεσία δια στόματος του κ. Μπεγλίτη δεν εξέφρασε την κατηγορηματική άποψη ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο θα διατηρηθεί. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως σκέψη το στρατόπεδο να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο».
Ερωτηθείς τι μπορεί να είναι αυτό το άλλο κι αν η αναφορά του σχετίζεται με τη δημιουργία κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών, απάντησε: «Δε θέλω να μιλήσω για πληροφορίες, αλλά για πραγματικότητα. Έχουμε κάποιες δηλώσεις και μη καθαρές θέσεις».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμας ένωσε τη φωνή του μαζί με όλους, «ώστε το ΚΕΔΒ να παραμείνει στην Καλαμάτα για ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους στην πόλη, που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του 9ου Συντάγματος. Είμαστε υπέρ αυτής της θέσης, μακριά από οποιαδήποτε αντιπολιτευτική διάθεση. Όποιοι έχουν τέτοια διάθεση, ας την κρατήσουν για τα κόμματά τους. Εμείς μιλάμε εξ ονόματος της πόλης και των Μεσσηνίων».
Ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμ. Μπεχράκης είπε πως «ξεπερνώντας μικροκομματισμούς και μικροπολιτικές, θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην απομάκρυνσή του. Είναι χώρος με τις κατάλληλες υποδομές, που μπορεί να προσφέρει άρτια εκπαίδευση και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους στόχους της απομάκρυνσής του, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί γενικότεροι σχεδιασμοί». Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει συζήτηση με την τοπική κοινωνία, που να περιλαμβάνει και το ρόλο του ΤΕΙ και τον προσανατολισμό του στην αγροτική ανάπτυξη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Γκλεγκλές παρατήρησε ότι «η έντονη παρουσία των δημοτικών συμβούλων δείχνει το ενδιαφέρον του Σώματος για την παρουσία του στρατοπέδου στην Καλαμάτα». Τάχθηκε δε υπέρ δυναμικών αντιδράσεων, σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα τα ευχολόγια δεν έχουν οδηγήσει κάπου».
Ο πρώην δήμαρχος Παν. Κουμάντος ανέφερε πως η παρουσία του πιστοποιεί το ενδιαφέρον του, συμβολικό και ουσιαστικό, για την παραμονή του στρατοπέδου στην πόλη και υπενθύμισε τους αγώνες που καταβλήθηκαν τη μετασεισμική περίοδο, ώστε να αποκτήσει η Καλαμάτα υποδομές. «Δεν πρέπει όλα αυτά να σβήσουν εν μια νυκτί, διότι το θέλουν κάποιοι, εντός κι εκτός Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα