Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 15/5, Με το «καλημέρα» της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ οι Άραβες του επιτίθενται

Ο πρώτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος άρχισε μια μέρα σαν σήμερα, 15 Μαΐου του1948, όταν το Ισραήλ αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μετά τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης από τα Ηνωμένα Έθνη· πέντε αραβικές χώρες: Αίγυπτος, Ιράκ, Υπεριορδανία, Λίβανος και Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ.
Στόχος των Αράβων ήταν αρχικά να μπλοκάρουν το ψήφισμα του ΟΗΕ για διχοτόμηση και να αποτρέψουν την ίδρυση του εβραϊκού κράτους. Οι Εβραίοι, από την άλλη πλευρά πολέμησαν, στοχεύοντας να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής που τους είχε παραχωρηθεί βάσει του Σχεδίου Διχοτόμησης.
Από το 1947 ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις χτυπούσαν μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις, καταστρέφοντας περίπου 530 χωριά. Υπολογίζεται ότι 15.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από μια σειρά μαζικών σφαγών.
Στις 9 Απριλίου του 1948, οι δυνάμεις του Ισραήλ διέπραξαν μια από τις πιο διαβόητες σφαγές του πολέμου στο χωριό Deir Yassin στα δυτικά προάστια της Ιερουσαλήμ. Περισσότεροι από 110 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν από μέλη των σιωνιστικών πολιτοφυλακών του προϊσραηλινού κράτους!
Και οι Άραβες πήραν τα όπλα κατά του (κράτους πλέον) Ισραήλ και ηττήθηκαν. Ο αραβικός συνασπισμός δεν ήταν καθόλου… συνασπισμένος· δεν υπήρξε καμιά συμφωνία για πολεμικούς στόχους και η αδυναμία των Αράβων να συντονίσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές τους κινήσεις ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την ήττα τους . ...
Η νίκη του Ισραήλ το 1948 μπορεί επίσης να αποδοθεί στη διεθνή υποστήριξη που έλαβε, ιδίως από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία οι Βρετανοί υπόσχονταν να στηρίξουν τη Σιωνιστική υπόθεση για την ίδρυση εθνικού χώρου για τον εβραϊκό λαό στην Παλαιστίνη. Και η νίκη των Ισραηλινών ήταν κομβικής σημασίας: περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην περιοχή που μετατράπηκε σε Ισραήλ, σηματοδοτώντας την αρχή του προβλήματος των παλαιστινίων προσφύγων, Ανάλογος αριθμός Εβραίων κατέφθασε στο Ισραήλ στα επόμενα τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 260.000 από τα γύρω αραβικά κράτη.
Ο Αραβο-Ισραηλινός Πόλεμος του 1948 διήρκεσε 9 μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο ημέρες· έληξε στις 10 Μαρτίου του 1949 αφήνοντας πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς και μια ανοιχτή πληγή, που ακόμα αιμορραγεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα