Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος σε μικρά παιδιά - Πώς μεταδίδεται


Ανησυχία έχει προκαλέσει η υπόθεση μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία όπου ανιχνεύτηκε στα τρόφιμα σταφυλόκοκκος. Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, φάνηκε καθησυχαστικός
«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε.
«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Αφρικανική σκόνη: Επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες
Το επεισόδιο της αφρικανικής σκόνης το οποίο παραμένει αρκετές ημέρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης από πλευράς συγκεντρώσεων της σκόνης, όμως το κάνει τοξικό και επικίνδυνο ,ότι είναι πάρα πολλές μέρες, σημείωσε ο καθηγητής Πνευμολογίας και συνέχισε «Επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι». Ωστόσο ο κ. Τζανάκης συνέστησε στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα