Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: «Κατέρρευσε η προσπάθεια συγκάλυψης», δηλώνει δικηγόρος


«Αναμένουμε το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας του Ναυτοδικείου για τις ευθύνες του Λιμενικού σώματος» για το ναυάγιο της Πύλου, δήλωσε η Δήμητρα Κεραμυδά.
«Η προσπάθεια συγκάλυψης για το ναυάγιο της Πύλου κατέρρευσε», δήλωσε η Δήμητρα Κεραμυδά, μέλος της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο τής Πύλου.
Νωρίτερα σήμερα το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας έκρινε αθώους και άφησε ελεύθερους τους εννέα Αιγύπτιους που ήταν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της διακίνησης μεταναστών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς το ναυάγιο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, περίπου 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.
«Σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, οι συνήγοροι υπεράσπισης και η αλληλεγγύη του κόσμου, προκάλεσαν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Οι 9 αιγυπτιακής καταγωγής κατηγορούμενοι ως “διακινητές” και υπεύθυνοι για το ναυάγιο απαλλάχτηκαν πανηγυρικά από τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί», επεσήμανε η Δήμητρα Κεραμυδά.
«Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το σημείο που έγινε το ναυάγιο (το οποίο είχε εκατοντάδες -μέχρι σήμερα ανώνυμα- θύματα) βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και γι’ αυτό το λόγο οι ελληνικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους εννέα. Η εισαγγελέας στη θαρραλέα πρότασή της, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι γιατί από τις πράξεις τους δεν προκύπτει η τέλεση εγκλήματος», σημείωσε η δικηγόρος.
Η δικαιοσύνη, επεσήμανε η Δήμητρα Κεραμυδά, έπραξε το «ελάχιστο και αυτονόητο», αντιμέτωπη με μια ποινική έρευνα που ξεκίνησε «αφού οι κυβερνώντες είχαν με δηλώσεις τους ήδη προδικάσει το αποτέλεσμα».
«Αποκατέστησε τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια όλης της κοινωνίας, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν θύματα και όχι εγκληματίες και ανέτρεψε την εγκληματική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών όσων με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους Adriana», δήλωσε η δικηγόρος.
«Η λειτουργία του κράτους δικαίου σε καιρούς αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας και των εκτελεστικών της οργάνων, είναι όχι να αποτελεί τελευταίο καταφύγιο για την αποκατάσταση της κοινής λογικής, αλλά να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των πολιτών. Σήμερα έγινε ένα βήμα αποκατάστασης προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένουμε το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας του Ναυτοδικείου για τις ευθύνες του Λιμενικού σώματος», καταλήγει η Δήμητρα Κεραμυδά, δικηγόρος και υποψήφια στις ευρωεκλογές με τη Νέα Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα