Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΑΑΔΕ: Ανοιξε το myCar - Τέλη κυκλοφορίας για ένα μήνα και «πίσω» οι πινακίδες για το Πάσχα

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους καταβάλλοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και να αναχωρήσουν για τις εορτές του Πάσχα έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, καθώς η σχετική πλατφόρμα άνοιξε από την ΑΑΔΕ στο mycar. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν με τους κωδικούς taxisnet.
Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 κ.ο.κ.Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μήνα (π.χ. 20 ημέρες) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Για άρση ακινησίας από τις 20 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 3 μήνες. Έτσι για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 265 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 66,3 ευρώ
Για άρση ακινησίας από τις 15 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, το διάστημα υπολογίζεται ως 3 μήνες. Έτσι για αυτοκίνητο με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 400 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ (400:12Χ3).
Σύμφωνα με τη διαδικασία:
  • Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της -ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.
  • Για την άρση της ακινήσιας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης
  • Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.
  • Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€.
  • Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.
  • Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέξει να θέσει το όχημά του σε ακινησία πριν την συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, λόγω άρσης της ακινησίας, δεν παρέχεται δυνατότητα εκ νέου χρήσης του μέτρου της μερικής άρσης.
  • Για τα οχήματα των οποίων τα στοιχεία κυκλοφορίας είναι κατατεθειμένα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου, η άρση ακινησίας πραγματοποιείται στη Δ.Ο.Υ., ενώ η εκ νέου θέση σε ακινησία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.
  • Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του οχήματος, θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής.
  • Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία, εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε διαφορετικό του αρχικού δηλωθέντος, σημείο, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα