Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Υπόθεση Novartis: Ξεθωριάζει το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Η υπόθεση Νοvartis δίχασε σε ανώτερο πολιτικό και δικαστικό επίπεδο την χώρα, επί μήνες. Αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, εισαγγελείς και Αρεοπαγίτες έλαβαν θέση μάχης προσπαθώντας να ξετυλίξουν το κουβάρι μιας πολύ μπερδεμένης υπόθεσης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Από την άλλη μεριά η ΝΔ την χαρακτήρισε ως «κακοστημένη σκευωρία».
Σύμφωνα με καταγγελίες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στα υψηλότερα κλιμάκια της δικαιοσύνης ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη. Η Novartis απασχόλησε πολύ την προηγούμενη Βουλή και όπως όλα δείχνουν θα απασχολήσει και την επόμενη.
Η ΝΔ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα πάει μέχρι τέλους αυτήν την υπόθεση για να «πέσουν οι μάσκες των σκευωρών» προαναγγέλλοντας την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για

την υπόθεση.
Πολιτική κόντρα
Οι πρόσφατες καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, που μιλούν για κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που προσπάθησε να καθοδηγήσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ρίχνουν νερό στο μύλο της ΝΔ. Διότι έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ψιθύρους των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που εδώ και καιρό υποστήριζαν πως η υπόθεση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Και οι καταγγελίες περί πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης έρχονται την πιο ακατάλληλη στιγμή… εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δημιουργώντας την εντύπωση πως η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό παιχνίδι για κάποιους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε το αφήγημα περί «μέγα σκανδάλου». Τώρα όμως αυτό το αφήγημα δείχνει να έχει ήδη σχεδόν καταρρεύσει, αφού η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έστησε η κυβέρνηση με τόση μαεστρία απέδειξε πως ήταν άνθρακας ο θησαυρός. Παρά τις μακρές κι επίπονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η δικογραφία επιστράφηκε στην δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας και ήδη για τα πέντε απο τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.
Σε εξέλιξη η έρευνα
Μπορεί πολιτικοί και εισαγγελείς να διαφωνούν για τον χειρισμό της υπόθεσης αλλά συγκλίνουν σε ένα πράγμα: πως πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με διεθνείς προεκτάσεις. Το σκάνδαλο αυτό αν έχει πολιτικές αποχρώσεις , θα το δούμε σύντομα. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ιωάννης Αγγελής θα εξεταστεί κατ αντιπαράσταση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Το ερώτημα είναι αν ο Ι. Αγγελής θα κατονομάσει το κυβερνητικό στέλεχος με το κωδικό όνομα Ρασπουτιν που όπως ισχυρίζεται άσκησε πιέσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονταν την υπόθεση.
Στην συνέχεια θα ερευνηθούν οι καταγγελίες της αντιεισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη η οποία υποστηρίζει πως κατασχέθηκαν αρχεία απο το γραφείο της μεταξύ των οποίων κι έγγραφο των Αμερικανών που επιβεβαιώνει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου. Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα εντός του Αρείου Πάγου μιλούν για έναν ακήρυκτο πόλεμο που υπάρχει μεταξύ του Ι. Αγγελή και της Ε. Τουλουπάκη που υπάρχει και μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Η «πλευρά» της κ. Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι ο Ι. Αγγελής έβαλε στο αρχείο τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημ. Αβραμόπουλου, με διαδικασίες fast-track. Αντίθετα, απο την πλευρά της Ε. Τουλουπάκη υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Ι. Αγγελή μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της υπόθεσης καθώς κι ότι οι παρεμβάσεις του προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ήταν αντίθετες απο τις κατευθύνσεις που έδινε η ίδια. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα