Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Η ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων - Η μάχη για την 3η θέση και οι δύο εκπλήξεις


Περίπου 40 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές 2024 στις 9 Ιουνίου και ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, ακτινογραφεί τις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο todaypress.gr, οι τελευταίες τέσσερις έρευνες κοινής γνώμης δίνουν μια εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται σ' αυτήν τη φάση, καταγράφοντας ουσιαστικά τις ίδιες τάσεις και με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των κομμάτων να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις.
Αναλυτικά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Η ΝΔ είναι πολιτικά κυρίαρχη, προηγούμενη σταθερά με διαφορά 17%- 18% του δεύτερου κόμματος. Δείχνει να βρίσκει ένα καλύτερο βηματισμό, να στέκεται πιο σταθερά στα πόδια της και κατά μ.ό. να βρίσκεται στο 33,1%, επίδοση που δείχνει ότι είναι εφικτός ο στόχος που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πιάσει το ποσοστό των Ευρωεκλογών.
Η άνοδος της επίδοσης οφείλεται κύρια στην άνοδο της συσπείρωσής της, στην άνοδο στο Κέντρο που υπήρχαν ρηγματώσεις, στην καμπάνια που αναπτύσσει στηριζόμενη στα διλήμματα που θέτει και στην έντονη παρουσία του πρωθυπουργού που συνεχίζει σύμφωνα με όλα τα στοιχεία να είναι το ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ. Αυτήν τη στιγμή δείχνει να μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερη επίδοση μέχρι και 35%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο τη δεύτερη θέση, με πήχη ένα ποσοστό κοντά στο 17% που ήταν η επίδοση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Τον πρώτο δείχνει να τον επιτυγχάνει, προηγούμενος πια κατά μ.ό. 3.2% του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να εισπράττει αντισυστημικά, απολίτικα ακροατήρια, πολίτες με πιο νεανικά χαρακτηριστικά που αισθάνονται εκτός των τειχών και αυτό του προσφέρει μια δυναμική που τον οδηγεί κατά μ.ό. στο 15.4%.
Αν αυτή η δυναμική συνεχίσει και βέβαια αυτό το μωσαϊκό δυνάμεων με τις πιο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις εκφραστεί και στις κάλπες, δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 17%. Άλλωστε ήδη το εύρος τιμών της δημοκοπικής του επίδοσης βρίσκεται από το 13,9% έως το 16,9%.
Το ΠΑΣΟΚ, χάνοντας δυνάμεις το τελευταίο τρίμηνο της τάξης του 2,5%-3%, βρίσκεται στην τρίτη θέση με επίδοση 12,2% και φαίνεται να κινείται στα αποτελέσματα των περυσινών βουλευτικών εκλογών ή και λίγο παραπάνω. Κινείται σε εύρος τιμών από 10,7%-13,7%.
Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι, αν και διατηρεί έστω και με πτώση καλή συσπείρωση, αδυνατεί να εισπράξει από τα δεξιά του ή και τα αριστερά του ακολουθώντας μια αντιπολιτευτική πολιτική που γυρνάει την πλάτη στο Κέντρο και ταυτόχρονα χάνει δυνάμεις και από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και από την Ελληνική Λύση.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα πολιτικό θρίλερ σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη. Η μάχη για την 3η, 4η και 5η θέση είναι ανοικτή αφού η Ελληνική Λύση απέχει κατά μ.ό. 2,8% από το ΠΑΣΟΚ (σε ορισμένες μετρήσεις η διαφορά αυτή μειώνεται στο 0,6% ή και στο 1,5%) και το ΚΚΕ έχει αύξηση αλλά φαίνεται να έχει φρενάρει στο τελευταίο διάστημα.
Από τα υπόλοιπα κόμματα αύξηση εμφανίζει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το άθροισμα των κομμάτων δεξιά της ΝΔ εμφανίζει αύξηση, φτάνοντας περίπου στο 17% και με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου να καταγράφεται πια κατά μ.ό. στο 1,7%.
Και βέβαια μένει ανοικτό το ερώτημα προς τα πού θα οδεύσει το 2,1 % των Σπαρτιατών που δεν θα συμμετέχουν τελικά στις Ευρωεκλογές. Φαίνεται ότι επτά συν δύο κόμματα μπορούν να συμμετέχουν στη διανομή των 21 εδρών. Τα "συν δύο" είναι η Νέα Αριστερά και οι Δημοκράτες που δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.
Όπως αναφέρει ο κ.Ζούοης, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι μετρήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα. Σ' αυτό το διάστημα θα αφομοιωθούν καλύτερα τα γεγονότα που έχουν τρέξει, θα ξεκαθαριστούν τα προτάγματα και ποια κριτήρια θα κυριαρχήσουν για την ψήφο.
Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα θα αποσαφηνίζεται καλύτερα και το σκηνικό, αφού υπάρχουν μεταβλητές που θα διαδραματίσουν ρόλο, όπως το μέγεθος και η προέλευση της αποχής και βέβαια η τελική επιλογή των αναποφασίστων.
Υπενθυμίζεται πως ό,τι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην αποτύπωση των αναποφάσιστων, από σειρά εκλογικών μαχών έχει φανεί ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα